Weblogul – jurnalul tau virtual

By  | 

Jurnalul online, sau weblogul – cum ii spunem de pe pozitia unor impatimiti ai informaticii – este cea mai noua modalitate de a-ti consemna memoriile.

Poate parea complicat la prima vedere. Ce e un weblog si cu ce se mananca aceasta ultima tendinta in materie de inovatii pe Internet. Iti livram una bucata definitie, mai ceva ca-n DEX: un “blog” reprezinta forma contemporana de a tine un jurnal, in genul unui site personal.

Diferenta fata de acesta si motivul pentru care e atat de popular provine din pret: un weblog nu costa, in timp ce taxele pentru cumpararea unui domeniu propriu ar speria destule portofele. In plus, datele necesare pentru a-ti crea propriul cont sunt aceleasi pe care le oferi atunci cand iti configurezi o adresa de e-mail. Asadar, in maximum doua minute prima fila din jurnalul tau virtual iti asteapta gandurile. “Nu trebuie neaparat facuta asocierea weblog = spovedanie/jurnal.

Weblogul este mai degraba o modalitate de a te face auzit, cunoscut sau de a-ti expune parerea”, afirma Antonio Eram, creatorul Weblog.ro. “Pe scurt, poti deveni un creator de opinie si nu numai, cu un grup de cititori si comentatori frecventi sau intamplatori. Devii un cetatean al comunitatii globale care are ceva de spus si care poate sa o faca indiferent cat de multe sau putine stie despre calculatoare.”

Ce face un weblog la casa omului?

In primul rand, sa presupunem ca ai niste amici plecati din tara. Cea mai eficienta modalitate prin care sa-i tii la curent este de a-i invita sa-ti citeasca jurnalul online. Nu va trebui sa scrii fiecaruia in parte si, foarte important, poti insera poze si link-uri catre alte site-uri. In al doilea rand, poti adauga oricand ce subiecte doresti in lista ta, fie ca e vorba despre ultimele “strigate” ale modei, fie ca vrei sa-ti impartasesti parerea despre migratia timpurie a egretelor din Delta Dunarii. Exista inclusiv posibilitatea de a configura un jurnal comun pentru prietenii apropiati.

Gandeste-te cat economisesti din factura telefonului daca nu va mai fi nevoie sa povestesti tuturor despre cum nu poti sa dormi din cauza ca iubitul iti canta in fiecare seara partitura pentru sforait si orchestra. Partea interesanta e ca mesajele tale nu vor ajunge undeva, intr-un colt neluminat al Internet-ului.

Ele vor vorbi unei audiente de la care, eventual, vei primi raspuns. Spunem “eventual” pentru ca momentan functioneaza aproximativ patru milioane de weblog-uri, iar felul in care alegi sa-ti personalizezi jurnalul reprezinta singura cale de a-ti crea o identitate deosebita. Din punctul acesta de vedere, cei care folosesc alternativa confesionalul virtual se aseamana intrucatva DJ-ilor ce asigura antrenul discotecilor dupa ce petrecerea s-a domolit vizibil: amandoua categoriile spera ca cineva, undeva, ii asculta (in cazul de fata, citeste).

Regulament de protectie a muncii

Regula de aur in ale surf-ului pe Internet este de a nu oferi informatii private necunoscutilor! Acelasi indemn se aplica si in acest caz. Poate tocmai de aceea, cei mai multi aleg sa scrie sub umbrela anonimatului. Mai ales ca poate deveni neplacut ca un strain sa-ti cunoasca detaliile intime sau sa ofere sfaturi nesolicitate cand ti-e lumea mai draga! Prietenii sau membrii familiei tale se pot simti deranjati intrucat au devenit “publici”, insa poti evita neintelegerile daca-ti temperezi pe alocuri elanul marturiilor.

In ceea ce priveste frecventa cu care se actualizeaza jurnalul virtual, Antonio Eram ne avertizeaza ca weblogul poate duce la o anumita dependenta: “Nu trebuie sa scrii frecvent, dar este garantata dependenta odata ce vei incepe sa primesti comentarii de la vizitatori, care te vor provoca sa mergi mai departe”.

Acestea fiind consemnate, e momentul pentru primul tau “Draga jurnalule” postat pe Internet!

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *