Vrei o viata fericita sau una interesanta?

By  | 

Ți-ar plăcea să duci un trai captivant, plin de nou și surprize la tot pasul, sau unul mulțumitor, fericit în sensul clasic al cuvântului?

Dacă ți-a venit vreodată, din senin, să lași totul baltă și să pleci într-o călătorie lungăăă prin toată lumea, deși erai perfect mulțumită cu viața ta așa cum era, probabil înțelegi la ce mă refer atunci când spun că uneori trebuie să te decizi ce valorezi mai mult în viață- să te simți mulțumită și satisfăcută sau să riști totul de dragul aventurii?

Atunci când Penelope Trunk, autoare a cărții Brazen Careerist, și-a postat pe blog (blog.penelopetrunk.com) părerea despre acest subiect și a primit ca răspuns peste 200 de comentarii de la cititori, și-a dat seama că atinsese un punct cu adevărat sensibil.

Trunk a cercetat în principal motivele care angrenează alegerea unei variante în detrimentul celeilalte, mai precis, de ce unii oameni aleg viața liniștită, fericită, în timp ce alții caută riscul și palpitațiile. ”Am vrut să aflu ce impactează fericirea oamenilor și mi-am dat seama că totul se reduce la noțiuni bazice de psihologie individuală. Adevărul e că nu poți controla ceea ce valorezi în mod inerent. Dacă ești predispus la a căuta liniștea, calmul și confortul, oricât de mult te-ai forța să-ți transformi viața într-una mai… interesantă (de dragul prietenilor, partenerului de viață, familiei, etc.), nu vei reuși. Secretul dobândirii fericirii adevărate, plenare stă în a avea auto-disciplina de a-ți urma adevărata personalitate, de a știi cu adevărat ce e mai bine pentru tine. Pentru că nici una din cele două variante nu este mai bună decât cealaltă”, explică ea.

Traieste-ti viata la maximum

Evaluarea opțiunilor

Asta nu înseamnă că cei care caută mulțumirea de sine, nu sunt interesanți ca persoane, sau că cei care pun preț pe experiențele stimulative din toate punctele de vedere, sunt triști sau incompleți, pentru că-s mereu nemulțumiți, în căutare de ceva nou. ”Ceea ce mă intrigă pe mine în toată această dihotomie fericit vs. interesant este că nu prea le văd intersectându-se. Văd o grămadă de oameni care iau decizii extrem de importante, dar care limitează cât de interesantă este sau poate deveni viața lor, și mai văd oameni care duc existențe extrem de palpitante și originale, dar cărora nu le pasă dacă sunt fericiți sau nu. Foarte puțini oameni spun că încearcă să le facă pe amândouă”, spune Trunk.

Asta se întâmplă pentru că fiecare schimbare de perspectivă, fiecare mutare în cealaltă barcă este resimțită ca o trădare față de alegerea deja făcută. De exemplu, dacă ești o persoană care apreciază calmul, confortul și liniștea unei vieți molcome, dar te pomenești simțind că ți-ar plăcea să încerci ceva nou, ceva ieșit din comun, după ce o vei face, vei simți ca și cum ți-ai trădat, într-un fel, propriul fel de a fi. E nevoie de o tărie de caracter și o personalitate foarte puternică pentru a putea accepta ambele fețe ale monedei, pentru a le față amândurora.

Spre ce te trage ața?

Pe de altă parte, Sophie Scott, autoare a cărții Roadtesting Happiness, nu crede că este vorba de o alegere între cele două, în parte pentru că este deosebit de greu să le cuantifici. ”Fericirea e teribil de subiectivă, la fel ca și conceptul de viață interesantă”, spune Scott. ”Cine spune dacă viața cuiva e interesantă sau nu?”

Scott mai crede și că, cel mai adesea, cele două valori sunt puternic interconectate. ”Unii oameni pot simți că trebuie să aleagă între o viață mai stabilă și posibil mai mulțumitoare, și una mai riscantă, dar cu potențial creativ mai satisfăcător. Cred că depinde de cât de tare arde în tine latura creativă. Dacă toată viața ți-ai dorit să scrii cărți sau să devii muzician, și asta te-ai visat întotdeauna făcând, atunci e clar că vei alege să duci o existență interesantă, care să pună accent pe aceste aspecte creative.”

3 aplicatii care iti fac viata mai usoara

Dar, indiferent dacă ai reușit să găsești echilibrul între un trai fericit și unul palpitant, sau dacă ai hotărât că-l preferi în mod definitiv pe unul în detrimentul celuilalt, important e să afli ce funcționează cu adevărat în cazul tău și să-ți construiești propria fericire, după propria rețetă.

Testează-te. Tu pe ce pui preț?

Pornește de la un scor de bază 0 și, pentru fiecare întrebare la care răspunzi cu DA, adaugă sau scade punctajul desemnat.

  • Te-ai mutat vreodată departe de familie pentru un job mai bun sau o experiență mai interesantă? Minus 1

Nattavudh Powdthavee, economist la Universitatea York, spune că, pentru a accepta o relocare departe de familie și prieteni, ar trebui să ceri cel puțin dublu față de cât câștigai până la momentul respectiv.

  • Te-ai mutat vreodată ca să fii mai aproape de familie? Plus 1

Ești conștientă că adevărata fericire nu vine de la un job sau de la recunoașterea profesională, ci de la relațiile personale pe care reușești să ți le menții strânse.

  • Ai fost un copil fericit? Plus 1

60% din abilitatea noastră de a fi fericiți e predeterminată genetic.

  • Ai vreo părere despre Picasso? Minus 1

Oamenii care caută o viață interesantă sunt mai rapizi în a-și forma opinii despre tot felul de subiecte.

  • Ai probat vreodată o pereche de blugi… inuman de scumpi? Minus 1

Dacă nu te interesează să vezi cum ți-ar sta cu ei pe tine, probabil vrei să fii fericită așa cum ești. Cei care tânjesc după noi experiențe sunt greu de mulțumit.

  • Poți să faci diferența între un diamant adevărat și unul fals? Plus 1

Întrebare capcană. O persoană care vrea ce e mai bun din tot va fi încercat să învețe diferența și va fi aflat că nici măcar experții nu pot face asta fără ajutorul unor unelte specializate.

  • Lumea te știe deja ca pe o persoană care se pricepe extraordinar de bine să facă un anumit lucru sau îți reorganizezi constant viața pentru a atinge acest nivel? Minus 1

Persoanele interesante își creează constant noi provocări. Știu că pentru a fi foarte bun, e necesar să te menții concentrat, cu ochii pe țintă. Nu vor ezita să sacrifice alte lucruri pentru a-și satisface această obsesie după perfecțiune.

  • Crezi că acest test este o prostie? Plus 1

Oamenii care duc vieți interesante nu se simt jigniți dacă nu pot fi fericiți. Oamenii liniștiți se simt jigniți pentru că nu duc vieți mai interesante.

Gisele Bundchen despre cum poti trai viata visata

Rezultat

De la -4 la -2: Preferi o viață interesantă

De la -1 la 1: Ești suspicios de bine echilibrată

De la 2 la 4: Preferi o viață liniștită

Comments

comments