Virginul sentimental – noua specie de barbat

By  | 

"Baietii nu se grabesc sa se lege la cap cu relatii serioase pentru ca nu mai resimt presiunea casatoriei asa cum se intampla in generatiile precedente", explica Christine Hassler, terapeut de cuplu si autoarea cartii "20 Something, 20 Everything".

Cum este foarte probabil sa dai si tu peste un tip din categoria "n-am-avut-o-relatie-serioasa-pana-acum", iata un mic ghid de utilizare a acestui… "specimen masculin".

Burlac pe viata…

Exista doua cauze care au determinat aparitia acestui personaj. Primul: recesiunea economica. Este din ce in ce mai greu sa gasesti ceva de munca, astfel incat tipii amana procesul de maturizare.

Multi raman un timp indelungat in casa parintilor pentru a face economii, bani pe care altfel i-ar cheltui pe chirie, sau alearga de la un job la altul fara sa puna bazele unei cariere. Aceasta amanare, denumita de catre psihologi sindromul Peter Pan, are un efect major asupra disponibilitatii lor de a se implica intr-o relatie de durata.

"Barbatii considera ca o cariera le defineste masculinitatea, asa ca atunci cand sunt nesiguri de ascensiunea lor profesionala, cred ca nu sunt pregatiti sa initieze o asemenea legatura", explica Susan Heitler, doctor in psihologie si autoare a cartii "The Power of Two".

Al doilea motiv pentru care barbatii tineri prefera sa ramana de capul lor: cultura flirtului. "Am ocazia sa ma cuplez cu o gramada de fete frumoase fara sa ma leg la cap", ne spune "virginul" intr-ale relatiilor Alex, 28 ani. "Sexul fara implicatii e ceva normal in ziua de azi, asa ca de ce nu as profita de asta pentru a face noi descoperiri?". Cu alte cuvinte, atunci cand tipii obtin de la tine sex, nu mai sunt interesati sa ramana acolo pentru o relatie serioasa.

… dar l-ai putea "dezvirgina" sentimental

E ok asadar sa iesi cu un asemenea tip? Depinde… Daca agata pe banda rulanta, nu-si prea arata interesul fata de tine sau intentioneaza sa-si "stoarca" parintii de resurse financiare cat de mult posibil, atunci renunta la el cat de repede poti.

Dar in cazul in care motivul pentru care amana maturizarea sentimentala este fapul ca trebuie sa-si puna viata la punct – sta cu ai lui pentru a plati rate, de exemplu – sau daca-ti spune ca epoca lui playboy a luat sfarsit, atunci mergi mai departe alaturi de el, dar fii totusi cu ochii-n patru.

"Barbatii obisnuiti sa fie singuri sunt terifiati de perspectiva implicarii totale intr-o relatie, asa ca ai grija sa nu-l presezi la inceput, pentru a nu-l speria definitiv", sfatuieste Matt Titus, expert pe probleme de relatii si autor al cartii "Why Hasn’t He Called".

Nu te abate de la activitatile tale obisnuite in primele saptamani de relatie – instiinteaza-l elegant ca ai program cu prietenii tai cand te intreaba daca iesiti si sugereaza o alta zi pentru intalnire. De asemenea, pentru cel putin cateva luni, nu vorbi nimic de planuri de viitor (de exemplu: "Hai sa mergem in Grecia la anul").

Ideea este ca trebuie sa ai multa rabdare pentru a educa un "virgin sentimental" si a-l face sa inteleaga ce inseamna sa fii barbatul nr. 1 in viata unei femei. Tine cont si de faptul ca nu are termen de comparatie, asa ca-i va fi foarte greu sa se shimbe.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *