Vintage … romantism si nostalgie

By  | 

E bine sa stii ca exista mai multe stiluri vintage: modern – si atunci ne referim la anii ’50-’80 – sau romantic, adica inspirat de epocile anterioare secolului XX. Pentru a face putina lumina, vom considera acele stiluri moderne ca fiind retro, si pe ultimul, cel romantic, ca “veritabil vintage”. De altfel, articolul este dedicat excentricului vintage, dar si persoanelor romantice!

Vechiturile sunt amintiri dragi, senzatii pe care le retraiesti de cate ori ai nevoie de putina liniste sau chiar opere de arta care dau un plus de valoare locuintei. Cand folosim acest termen ne referim la obiectele care apartin copilariei, la acele “lucrusoare” cu istorie si puteri magice.

Dupa tragediile primului razboi mondial, moda vechiturilor a luat cu asalt intreaga Europa, toti locuitorii continentului aruncand pe fereastra tot ce tinea de nou, de la mitraliere la radiouri, pentru a se reintoarce cu speranta in trecut. Aceasta este, de fapt, povestea vintage-ului! Totul a inceput din dorinta de a da timpul inapoi pentru a ajunge la superba varsta a copilariei.

Daca te numeri printre acele persoane care adora obiectele vechi si apreciaza confortul unic pe care ti-l pot oferi, atunci delecteaza-te cu cateva idei noi de “invechire” a casei.

Picteaza-ti singura mobilierul!

Tine cont de faptul ca vintage-ul este cel mai “personal” stil de decorare a casei, extrem de permisiv si expresiv, asa ca nu lua solutii deco de-a gata, ci adapteaza-le la personalitatea ta! Daca esti colectionar de antichitati sau carti vechi, atunci, cel mai probabil, casa ta arata ca un mic depozit de “lucruri frumoase”, asezate mai mult sau mai putin alandala.

Vezi AICI propunerile COSMO de vintage shopping!

Cu siguranta colectia ta este superba, dar ar fi frumos s-o pui in valoare pentru ca, altfel, nici tu si nici prietenii tai nu va puteti bucura de ea.

Mobila ta nu se potriveste cu artefactele? Picteaz-o! Cumpara un set de pensule bune si vopsele in mai multe culori. Nu uita sa iei si smirghel pentru ca-l vei folosi pentru a da o alura de vechi mobilei tale.

Intai, deseneaza pe hartie modelul pe care il vei picta, ca sa nu-ti distrugi mobilierul facand incercari. Aplica intai culoarea de baza in mai multe straturi de vopsea pe care le lasi sa se usuce. Abia dupa aceea e bine sa folosesti sablonul pentru a reproduce modelul dorit.

Smirgheluieste cu grija pe laterale o comoda, de exemplu, pentru a obtine efectul de folosit. Poti smirghelui pana ajungi la lemn sau poti elimina doar cateva straturi de vopsea.

Producatorii de mobilier invechit artificial folosesc un procedeu similar de antichizare a lemnului, la care adauga arderea vopselei si a lemnului cu ajutorul unei lampi cu gaz (poti folosi o lumanare) si “zgarierea estetica” cu ajutorul unor cuie sau perii de sarma (similare cu cele cu care cureti gratarul). Acum poti sa-ti asezi piesele din colectie pe rafturi pentru a fi admirate – portelanuri, obiecte din cermica, lemn sau statuete exotice!

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *