Unde schiem iarna asta?

By  | 

Unde schiezi?

Cortina d’Ampezzo e lider incontestabil al statiunilor de schi din regiunea Dolomite si, probabil, cea mai cunoscuta statiune italiana. Stilata, sic, localizata intr-o zona dumnezeiasca, e unul dintre cele mai valoroase si aristocratice obiective turistice europene.

La fel de celebra e Courmayeur, aflata ceva mai in nordul Italiei, pe Valle d’Aosta. Este foarte „glamour” sa schiezi la poalele Mont Blanc-ului, printre castele, paduri de pin si cabane de lemn. O alta destinatie din regiune ce merita vizitata este Beuil-Cervinia.

Unde mananci?

Iti recomandam un excelent restaurant din nordul Cortinei, Ristorante Lago Ghedina. Privelistea lacului e nemaipomenita si meniul bogat. Incearca deliciosul orez cu ficatei de pui sau tentantele ravioli à la carbonara, si, daca mai merge si al doilea fel, carnatii afumati cu mamaliguta. Oricum, ai de unde alege, sunt mai mult de 40 de restaurante. Pentru pizza mergi la Croda Café, Perla si Ariston, iar pentru paste, la Le Cinque Torri. Daca vrei ceva stylish, mergi la Beppe Sello, El Toula sau Leone e Anne.

Ca in majoritatea statiunilor italiene, in Courmayeur orice seara incepe cu… passegiata. Asta ca sa tragi cu ochiul la nenumaratele restaurante, cafenele, pizzerii si tratorii. Toate sunt locatii extrem de agreabile – Pierre Alexis, de exemplu, iti ofera o atmosfera romantica si o cina selecta. La Leone Rosso gasesti cel mai grozav meniu Valdostana, iar Pizzeria Tunnel are o pizza incredibila.

In cea mai inalta statiune din Alpii italieni, Cervinia, ai o oferta excelenta de cafenele si restaurante. De mers la: La Bricole, pentru mixed-grill, La Nicchia, pentru cea mai grozava friptura, Copa Pan sau Matterhorn, pentru mancare sanatoasa si muzica live, si la Pin, pentru bucatarie frantuzeasca.


Unde schiezi?

Fara indoiala, Franta se lauda cu unele dintre cele mai bune statiuni de schi din lume. Alpii francezi sunt minunati si, pe langa faptul ca acolo exista unele dintre cele mai lungi partii, te tenteaza si stilul de viata tipic frantuzesc.

Cea mai buna statiune din Franta este Courchevel. Este foarte stilata si face parte din domeniul masiv de schi, Trois Vallées. Sunt 4 mari statiuni – Courchevel, Meribel, Val Thorens si Les Menuires – cu o retea de teleferice si telecabine foarte bine puse la punct. Val d’Isère, resortul atractiv cu cladiri traditionale din Espace Killy, primeste tot nota 10. Asa ca bucura-te de natura, aer liber, gastronomie si mai ales de… vin!

Unde mananci?

Altitudinea 1.650 din Courchevel este varianta populara pentru schiorii care cauta un meniu cu pret fix. Exista acolo cateva restaurante dragute, chiar la marginea partiei. Incearca specialitatile locale gen Pierre Chaud (mancare preparata pe piatra incinsa) sau Tartiflete (pe baza de branza, sunca si o placinta de cartofi irezistibila).

In general, Val d’Isère este o statiune ceva mai scumpa. La Pedrix Blanche exista un restaurant absolut remarcabil, pentru toate standardele. La Olympique preturile sunt rezonabile, meniul variat, iar serviciul ireprosabil. Foarte french si prietenos, ti-l recomandam pentru o portie de… orice, de la miel la senzationalele fondue (specialitate francezo-elvetiana, cu branza amestecata cu vin, oua, condimente, si servita cu legume proaspete).

Si in Val Thorens sunt mai bine de 45 de restaurante, de la creperii (clatitarii) la bucatarie sofisticata pentru gurmanzi. Mergi la The Scapin Pub pentru pizza si paste, Chalet des Glaciers pentru mancaruri sofisticate si Les Clarines pentru „dulcegarii” gastronomice.

Unde schiezi?

Statiunile din Austria nu sunt la o altitudine atat de mare precum cele din Elvetia, nici atat de mari ca cele din Franta. Dar orice schior adevarat stie ca aici gaseste cele mai frumoase asezari si un relief care pur si simplu iti taie respiratia.

Statiuni precum St. Anton sau Ischgl sunt "dotate" cu partii ce rivalizeaza cu orice alta zona buna de schi, iar Kitzbuhel este in plina ascensiune. Aici a prins foarte bine moda unui lifestyle "apres ski" – "arta" de a merge la un bar dupa o lunga zi petrecuta in zapada. In plus, din orice loc situat la vest de Salzburg, ai acces facil catre numeroasele statiuni de schi austriece.

Unde mananci?

In St. Anton, in afara de bistrourile unde poti incerca o supa sanatoasa si de fast-food-urile clasice, ai vreo 60 de restaurante, cele mai multe in hoteluri. Incearca supa cu galuste de la The Alte Post’s Stüberl – este remarcabila; ia si un aperitiv light, urmat de caprioara cu taietei si un vin italian.

Daca vrei ceva mai special si te afli in Kitzbuhel, mergi la Hochkitzbuhel, un restaurant de vita nobila situat in varf de munte. Foarte cool ar fi sa prinzi o masa in camera numita "gondola", care ofera o imagine magnifica a orasului de la poale. Tine cont ca e deschis numai pana la 16.45! Si nu rata panorama nocturna a orasului, servind cina in telegondola. The Bergbahn iti ofera o plimbare cu gondola, plus o cina romantica. Asta se intampla numai in serile de vineri si sambata, intre orele 18 si 23.

De asemenea, in Ischgl o sa gasesti o oferta maricica de restaurante, cu un mix de specificuri, de la cel traditional tirolez, la mexican si italian (pizza sa traiasca!). Incearca Salz&Pfeffer, Grill Alm, La Bamba, Goldener Adler, Trofana Alm si Kitzloch.


Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *