Trucuri financiare care te pot pagubi

By  | 

Fie ca ai descoperit tu niste strategii financiare sau le-ai auzit ori citit pe undeva, deocamdata functioneaza si nu te poti plinge. Ai reusit sa nu cheltuiesti prea mult, sa ai un fond de rezerva, ba chiar iti permiti sa-ti faci si niscaiva planuri pentru viitor. Cita vreme regulile tale sint verificate – de tine sau de altii -, s-ar parea ca esti pe drumul cel bun. Si totusi poti cadea in capcana acestor “mituri”! Adica… puteai, pentru ca de-acum vei sti de ce sa te feresti ca sa nu saracesti!

MITUL 1

Voi incepe sa economisesc atunci cind voi sta bine cu banii

Da, e foarte greu sa pui ban pe ban atunci cind cistigurile nu sint foarte mari, dar nu e imposibil. Primul pas este sa-ti calculezi (poate chiar cu ajutorul cuiva) un buget. Ar fi util sa ai la indemina facturile si bonurile din ultimele trei luni pentru a vedea pe ce s-au dus banii.

Partea cea mai buna este ca a fost perioada in care cheltuielile de intretinere au fost mai mari, plus Sarbatorile, deci ai sanse sa-ti faci un plan realist pentru tot anul urmator. Dupa ce enumeri toate rubricile – intretinere, utilitati, rate, mincare, diverse si cheltuieli neprevazute -, si treci sumele minime si cele maxime, vei putea sa-ti faci si un plan de reducere a cheltuielilor, incepind cu consumul (ia in calcul si varianta instalarii de aparaturi care sa ajute la diminuarea costurilor) si terminind cu redefinirea conceptului de “cheltuieli neprevazute” (in aceasta rubrica n-ar trebui sa fie incluse si rochiile, pantofii si gentile, OK?).

De asemenea, este recomandat sa nu-ti pastrezi toti banii pe cardul de salariu; asa e cel mai usor sa cazi in ispita de a intra in bruma de bani ramasi dupa platile lunare, ceea ce se traduce prin… adio, economii! Creeaza-ti un cont separat de care sa incerci sa… uiti (nu e valabil si pentru alimentarea lui!). Cu cit incepi sa cotizezi mai devreme, cu atit mai bine!

MITUL 2

Fac economie daca merg doar o data pe luna la cumparaturi

E adevarat ca scapi astfel de tentatia de a cumpara mai mult decit te tine (fiecare plimbare prin supermarket se soldeaza uneori cu depasirea listei si a bugetului prestabilit), dar la final constati unele pierderi. E vorba despre alimentele sau produsele cu termen de garantie scurt, pe care esti nevoita sa le arunci si apoi sa “compensezi” cu altele proaspete (eventual, cumparate din magazinele din zona ta, unde pretul este mai mare).

E timpul sa-ti revizuiesti lista; trebuie sa primeze articolele cu termen de garantie de cel putin o luna, iar celelalte vor fi achizitionate in cantitati mici, urmind sa stabilesti o zi sau doua la intervale egale intre datele in care iti faci de obicei cumparaturile pentru a merge intr-un magazin in care sa cumperi doar mincare proaspata si alte produse absolut necesare.

MITUL 3

Fac o afacere buna daca profit de reduceri

Da, asa este, dar numai daca achizitionezi ceea ce-ti este de folos. Sa zicem ca ti-ai luat o gramada de haine sau incaltari la preturi avantajoase si, chiar daca suma totala e mare, tu esti incintata de faptul ca ai o droaie de lucruri noi pe care le-ai luat cu pretul la care acum citeva saptamini te-ai fi ales cu doar doua-trei articole. Aproape ca nici nu-ti mai trece prin cap ca nu vei avea timp sa le porti pina la urmatoarele reduceri (experientele anterioare nu te-au invatat asta?).

Asadar, nu mai lua lucruri doar fiindca pretul e mic! In plus, vei avea bani mai multi in urmatoarea runda, cind colectiile aflate la solduri pot contine obiecte care-ti sint necesare.

MITUL 4

Am un cont de economii, deci am bani!

Bravo, ai facut o treaba buna! Dar nu este o solutie prea fericita pe termen lung! De exemplu, o cunostinta de-a mea, care acum 5 ani avea in cont 10.000 de dolari, bani cu care putea sa-si achizitioneze un apartament cu trei camere in Bucuresti. Dar nu a facut-o. Suma pe care o are acum in banca nu-i mai ajunge nici pentru a plati avansul la o garsoniera! De unde sa stie ca preturile vor merge atit de departe?

Asadar, ia in calcul o investitie; dobinda la economiile tale nu va putea tine pasul cu scumpirile, iar evolutia pietei este din ce in ce mai dificil de estimat!

MITUL 5

Ma gindesc la o investitie care sa-mi aduca bani repede

Foarte bine faci, dar nu te lasa “imbatata” de cistigurile rapide; marii afaceristi spun ca tot planurile pe perioade lungi sint mai convenabile. Sigur, ar fi extraordinar sa-ti poti dubla cistigul in numai citeva luni, dar nu functioneaza intotdeauna. Daca totusi reusesti (lucru posibil in sectorul imobiliar), nu lasa satisfactia pe care o vei avea vazind rezultatul sa te orienteze intr-o directie gresita: ai putea fi tentata sa-ti incasezi cistigul in loc sa mai astepti o vreme sa creasca si mai mult.

Totusi, asta ar putea fi o decizie inteleapta daca ai face o alta afacere cu banii respectivi. Informeaza-te macar periodic asupra domeniului in care ai investit, e imposibil sa nu prinzi ideea.

MITUL 6

Pot sa-mi cumpar oricita aparatura electronica am chef, ratele sint foarte mici

Atit de mici, incit nu le simti atunci cind le platesti in fiecare luna, insa pretul final cu care ti-ai achizitionat produsul va fi mult prea mare. De exemplu, daca ai vrea sa-ti cumperi un televizor LCD care costa 2400 de lei in cinci ani, rata va fi in jur de 65 de lei, iar dupa cinci ani, cind aparatul va fi demodat, vei constata ca ai platit cu aproximativ 30 la suta mai mult. Iar daca iti faci trei-patru rate, pierderea e si mai mare.

Mai bine mai astepti un pic sa stringi bani sau incerci sa ti le cumperi pe rind.

MITUL 7

Reusesc sa ma abtin sa cheltuiesc daca imprumut bani cunostintelor

Daca ii si primesti inapoi sau daca iti sint returnati la data stabilita, da, e o alternativa buna la conceptul de… bani la ciorap/saltea! Adica nu cistigi nimic, pentru ca atunci cind ti se platesc datoriile, te vezi “in bani” si cazi in ispita. Asadar, rezuma-te sa imprumuti doar familiei sau prietenilor aflati la ananghie, nu te transforma in cooperativa de credit.

MITUL 8

Pot sa ma folosesc de card in strainatate

Intr-adevar, nu e o solutie buna sa pleci la drum cu bani multi in portmoneu, in primul rind din ratiuni de siguranta. Trebuie sa stii un lucru: este in avantajul tau daca platesti direct cu cardul pentru ceea ce cumperi (unele banci garanteaza comision 0 in strainatate pentru platile directe catre comercianti), ceea ce nu se poate spune si despre retragerile din ATM-uri.

Comisionul (pentru retragerea de pe un card emis in tara de la un bancomat din strainatate) este cu mult mai mare decit cel de acasa, iar in cazul in care ai un cont in lei, va trebui sa suporti si comisionul de conversie valutara (in jur de 2% din suma tranzact ionata).

Inainte de a pleca din tara, intereseaza-te cum e mai bine si mai ales afla daca tipul de card din portmoneul tau este utilizabil in strainatate!

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *