Timpul zboara si tu nu stii unde?

By  | 

Timpul trece şi nu se mai întoarce – o povaţă pe cât de banală, pe atât de înţeleaptă. Dar iată cum să n-ajungi vreodată s-o rosteşti nostalgică.

Acum nu numai că zilele trec într-un ritm ameţitor şi tu trebuie să te adaptezi vitezei fulminante cu care se derulează totul, dar sunt seri când înainte să adormi pui în balanţă timpul care trece şi rezultatele zbuciumului tău cotidian. Şi nu este vorba aici doar de vârtejul de sarcini musai de îndeplinit în care te angrenezi la serviciu cel puţin cinci zile pe săptămână. Revenind: contabilizezi pe îndelete toate argumentele pro şi contra evaporării timpului cu sau fără rezultate notabile. Şi la ce concluzie ajungi? Cumva că, paradoxal, ai putea să ”duci” şi mai multe decât întreprinzi de obicei? Nemulţumită că nu îţi fructifici timpul la maximum, conform cu potenţialul tău? Iată câteva idei de a-ţi revigora resursele creative şi care să transforme timpul în prieten, nu duşman.

Freelancer – Trucuri pentru a nu pierde timpul

Planul de bătaie

Pasul unu ar fi să detectezi singurică ce anume te frustrează în programul unei săptămâni obişnuite, ce crezi tu că merge prost – dacă încerci să stabileşti o supraveghere permanentă asupra timpului tău şi deci să reperezi exact motivele care te constrîng să nu-l fructifici cum trebuie. Te supără faptul că stai prea mult la lucru şi totuşi parcă nu se justifică efortul? În plus, ajungi şi tîrziu acasă – un adevărat cîmp de luptă pe care zac maldăre de haine, încărcătoare de telefon, şi alte obiecte contondente pe care dacă nimereşti să calci, te înţeapă ca o echinodermă spinoasă? Colac peste pupăză, eşti ofticată şi că în teorie îţi planifici o mulţime de ieşiri în societate, în practică însă, nici 10% dintre ele nu ajung să devină realitate. În plus, tot acest haos te presează psihic şi ajungi să te simţi neîmplinită cu viaţa pe care o ai.

Esti tot timpul obosita?

Oricât de dezordonată ai fi ca persoană, încearcă să acorzi mai multă atenţie acestui „nărav” şi să-l diminuezi, pe cât posibil. Impune-ţi dead-line-uri în ceea ce priveşte curăţenia de acasă şi „bîlciul” de pe biroul de la seriviciu – toate acele obiecte inutile care încarcă peisajul proximităţii tale, sunt factori de stres care te conduc la a nu se alege mai nimic din fiecare zi a ta. Deci mai întîi acordă-ţi timp ţie, pentru a elucida de una singură care sunt cauzele pentru care îţi manageriezi în mod eronat timpul – doar aşa poţi trece la următorul nivel, şi anume acela de a-ţi clădi o strategie de… rentabilizare a modului de utilizare a timpului tău.

Soluţii există

Oricât de plictisitor sau copilăros ar părea în primă instanţă, încearcă următoarea metodă de a-ţi pune puţină ordine în viaţă – va fi mai greu începutul, dar odată ce-i prinzi „gustul”, vei observa şi progresele. Întocmeşte în fiecare dimineaţă (sau săptămânal, dacă vrei să-ţi ţinteşti scopul pe termene mai lungi) o listă cu tot ceea ce ai de îndeplinit pe perioada respectivă. Pe listă ai grijă să incluzi atât task-urile profesionale (care nu trebuie sub nici o formă neglijate, doar cariera e un capitol important al vieţii tale), cât şi diverse activităţi de natură… distractivă – ce, doar nu eşti „sihastra” dintre cei patru pereţi ai biroului! Aşază-ţi propriile „comenzi” pe hârtie în cronologia pe care tu singură ţi-o stabileşti, în funcţie de priorităţile fiecăreia. Pe măsură ce subpunctele listei se bifează cu nota „efectuat”, vei vedea că parcă şi moralul tău capătă valenţe mai optimiste.

In cautarea timpului pierdut

Între timp însă, mai ai de luat în calcul câteva elemente. Fiecare dintre noi este diferit faţă de cel din jurul său, prin calităţile, îndemânarea cu care a fost înzestrat şi priorităţile pe care şi le stabileşte, fireşte, în mod subiectiv. Aşa că nu te raporta la programul colegului de birou spre exemplu, ci judecă-ţi contactul personal cu timpul şi administrează-ţi-l conform propriilor obiective. Mai mult, resursele tale de energie nu numai că variază de la o perioadă a zilei la alta (e natural!), dar se deosebesc să spunem de ale prietenei tale, pe care de altfel ţi se pare c-o vezi făcând o sumedenie de lucruri tot timpul şi pe care le şi duce la bun sfârşit victorioasă. Nu mănânci baterii alcaline la micul dejun, şi deci nu poţi funcţiona ca pe bandă rulantă, la aceeaşi intensitate şi productivitate pe tot parcursul zilei! Aşa că nu te învinovăţi că te simţi neinspirată într-o dimineaţă, ci alege să faci în timpul respectiv ceva de care ai cu adevărat chef.

Iată ce să faci

  • La birou: nu e suficient să-ţi propui să-ţi stabileşti obiectivele foarte clar şi concis şi să termini treaba înainte de a expira dead-line-ul impus. Cu adevărat mai relevant este să rămâi focusată pe măsura îndeplinirii lor. Şi ca să te păstrezi concentrată pe scopurile bine definite în prealabil (e decisiv!) trebuie să te simţi motivată să le duci la capăt. Gândeşte-te la ceea ce îţi doreşti cu adevărat să faci şi ce loc ocupă fiecare dorinţă pe lista ta. Spre exemplu, proiectul mai important trebuie să aibă prioritate, dar nu uita de e-mail-urile către colaboratori – nici acestea nu trebuie neglijate. Practic, este vorba de cum acorzi atenţie tuturor sarcinilor pe care le ai, dar fără să favorizezi un task mai puţin important sau să rezolvi pe fugă o cerinţă care de fapt ar necesita mai multă migală. Orice ţel pe care ni-l stabilim trebuie sa fie precis definit ca timp şi spaţiu. Cântăreşte-ţi scopurile bine şi nu-ţi face viaţa mai grea, propulsându-le prea departe de realitate. În plus, purcede la îndepărtarea (sau cel puţin ameliorarea) factorilor de stres: refuză-ţi cu curaj colega care te cheamă s-o însoţeşti cam des la fumoar, spune-i de la obraz colegului care dă muzica prea tare că te perturbă zomotul de fundal, rezistă tentaţiei de a sta available pe messenger (ferestrele vor zvâcni pe ecran exact când ai ceva mai acut de terminat), şi nu te lungi inutil în pauza de masă (totuşi, nu sări peste prânz – înfometarea îţi amplifică starea de stres).
  • Acasă: ok, nimeni nu zice să-ţi aşezi conştiincioasă şi cu rigurozitate hainele pe umeraş de cum le dai jos de pe tine când ajungi acasă. Dar măcar nu le lăsa împrăştiate la întâmplare prin toată casa – lasă „păcatul” acesta pe seama iubitului tău. De ce să pierzi timp şi nervi când va sosi momentul să le sortezi din amalgam? Întregul ritual te va obosi şi mai rău. Sfat: când hotărăşti că de la serviciu te întorci direct acasă, fără să mai faci un pitstop prin oraş, nu te pironi tot cu ochii în calculator! Găseşte-ţi altă preocupare: citeşte, găteşte sau… iubeşte!
  • Rezervă-ţi timp liber! Muncă, serviciu şi carieră – aspecte însemnate ale vieţii tale, dar sper că nu reprezintă unica ta satisfacţie. Acordă-ţi timp liber zilnic, după serviciu şi păstrează-ţi weekendurile doar pentru tine… şi iubitul sau prietenii tăi. Nu e un lucru rău să fii workaholic, e nociv însă să nu te mai poţi desprinde de perimetrul biroului şi să te privezi singură de satisfacţiile spirituale (un spectacol, o expoziţie etc).

Comments

comments