Teoria ferestrelor sparte – Fericirea sta in lucrurile marunte

By  | 

Ni se spune că nu vom reuşi niciodată să aducem primăvara cu o floare. Dar cine zice asta se înşală.. Am să-ţi spun cum am ajuns la această concluzie… foarte constructivă.

Totul a început de la un articol care explica cum a eradicat primarul Rudolph Giuliani criminalitatea din New York. Ce treabă are criminalitatea cu primăvara şi viaţa fetelor COSMO? Ai să înţelegi imediat. Giuliani a aplicat o idee a doi psihologi celebri în anii ‘80, James Q. Wilson şi George Kelling, cunoscută sub numele de teoria ferestrelor sparte. Conceptul e simplu. Dacă o casă în care nu locuieşte nimeni are o fereastră spartă, în cel mai scurt timp va fi vandalizată şi transformată în cămin de către răufăcători sau vagabonzi, iar criminalitatea o să invadeze întreaga comunitate în care se află acea clădire.

Ce a făcut Giuliani ca să schimbe faţa New York-ului? A acordat întâi atenţie detaliilor aparent nesemnificative. I-a pedepsit aspru pe infractorii mărunţi ca hoţii de buzunare sau pe cei care scrijeleau pereţii şi, aşa, răufăcătorilor cu adevărat periculoşi li s-a făcut frică gândindu-se la ce pedepse vor avea de îndurat de vreme ce un hoţ de buzunare înfunda puşcăria câteva luni bune. Astfel, în mai puţin de doi ani, criminalitatea din New York a scăzut uimitor, iar Giuliani a fost declarat cel mai iubit primar al Big Apple.

După ce l-am felicitat în gând pe deşteptul primar, mi-am dat seama că nu există nici un concept de dezvoltare personală mai bun ca teoria ferestrelor sparte, pentru că atrage atenţia asupra “detaliilor semnificative” ale vieţii noastre, cele care sunt cel mai adesea neglijate. De exemplu, faptul că ne complacem cu cele 5 kilograme în plus peste greutatea ideală gândindu-ne că sigurrrr nu se vor înmulţi şi nu vor ajunge niciodată 10 kilograme în plus… Dar uite că realitatea ne dă un borbârnac sub forma acului de la cântar care tot avansează către cifre cam măricele.

3 trucuri pentru extra fericire

Acelaşi lucru se întâmplă şi la alt “capitol”. Ai fost aseară în club, acum e dimineaţă, eşti ruptă de oboseală şi nu ai nici un chef să-ţi scoţi oja “sărită” de pe unghii şi nici să te aranjezi prea tare. Şi uite aşa se produce precedentul care o să-ţi servească ca scuză mai târziu… Căci despre precedent e vorba în acest articol, despre acea “mică fereastră spartă” care are puterea să transforme, în timp (şi mai ales fără ca tu să-ţi dai seama), întreaga ta viaţă. Şi da, suntem fete COSMO, şi prin definiţie avem grijă de felul în care arătăm, de viaţa profesională şi de cea personală, dar asta nu înseamnă că suntem infailibile şi nu putem să mai dăm greş, “spărgând” câte un geam din când în când. Ce avem de făcut ca să nu ne trezim că trebuie să reparăm “ferestrele sparte” ale vieţii noastre? Trebuie să învăţăm cum să acordăm atenţie fiecărui detaliu care compune existanţa noastră şi cum facem asta ne învaţă life coach-ul Judith Verity, autoare a cărţii Quick Fix Your Life.

Schimbă “aerul”!

Cum poţi începe să ai mai multă grijă de tine şi de viaţa ta în general? Fă o curăţenie generală. Da, ştiu că ţi-am mai povestit de asta şi cel mai probabil nu ţi s-a părut o tactică eficientă, dar te asigur că dă roade… dacă e făcută temeinic. Adică nu trebuie să omiţi nimic – nici dulăpiorul din bucătărie şi nici dressingul dezordonat.

În timp ce aranjezi totul gândeşte-te ce tratezi cu superficialitate la viaţa ta. Oare să fie vorba de acele câteva kilograme în plus de care vorbeam mai devreme sau de părul care are nevoie de un nou look? Sau poate ai lăsat-o cam moale cu munca la serviciu fără să-ţi pese de consecinţe şi asta doar pentru că eşti obosită şi ai nevoie de mai mult timp liber? Găseşte toate «detaliile» care te trag în jos şi caută soluţii. Procedează în acelaşi fel în care faci ordine în casă – ia fiecare problemă în parte şi identifică modalitatea prin care o poţi «curăţa». Îţi va mult mai uşor dacă vei proceda aşa.

Ai grijă de viaţa ta socială

Se întâmplă des ca după ce le promiţi prietenilor că ieşi cu ei în oraş, să te răzgândeşti şi să rămâi acasă ca să mai stai pe net sau să te uiţi la filme. Din păcate, e posibil ca fără să-ţi dai seama, să începi să nu mai ieşi din apartament şi să preferi compania confortabilă a canapelei şi televizorului. Nu ai fi nici prima şi nici ultima fată care cade în această capcană, dar asta nu te scuteşte de repercusiunile grave – adică lipsa unei vieţi sociale.

4 obiceiuri pentru fericire deplina

Judith te sfătuieşte să ieşi cât mai mult în oraş şi să-ţi faci constant prieteni noi. Dar ai grijă… selectează-i cu atenţie şi nu uita că un singur «amic fals» poate crea un precedent care atrage un lung şir de persoane care nu te vor face sub nici o formă un om mai bun. Aceasta e a doua “capcană socială” în care multe fete cad pe nesimţite.

Caută întotdeauna compania oamenilor sinceri pentru că ei te vor ajuta să descoperi şi să scapi de multe dintre problemele pe care ori nu le vezi, ori nu ştii cum să le rezolvi.

Identifică o persoană pe care o admiri

Dacă îţi este greu să aplici aceste schimbări în viaţa ta, identifică o persoană pe care o admiri mult şi care are multe în comun cu tine şi întreabă-te ce ar face ea în locul tău? Ce schimbări de look ar face, de ce amici ar scăpa? În acest fel te vei detaşa puţin de dificultăţile cu care te confrunţi şi le vei putea analiza obiectiv. Răspunsurile la toate întrebările tale vor veni mult mai repede în acest fel.

Dar rolul acestui «mentor » nu se termină aici. Tot acea persoană te va ajuta în continuare să nu te reîntorci la vechile obiceiuri cu “mici ferestre sparte”. Evaluează-ţi în fiecare duminică săptămâna care tocmai a trecut. Ce ai făcut bine, unde mai trebuie “să lucrezi” şi la ce capitol ai excelat. De fiecare dată întreabă-te dacă ai reuşit să semeni puţin mai mult cu femeia pe care o admiri atât de mult.

Gândeşte altfel!

E cazul să te exprimi altfel când vorbeşti cu tine. Nu mai spune de exemplu, “Nu trebuie să fiu atât de leneşă”, ci « Azi am făcut o grămadă de lucruri şi sunt mândră de mine. Mâine voi face mai multe ». Judith susţine că acesta este limbajul care te “programează “ pentru succes şi că trebuie să reţii că nimic bun nu va ieşi dacă îl vei pune pe nu în faţă.

Fericirea din spatele gesturilor marunte

În al doilea rând, nu uita să te feliciţi pentru reuşitele tale, indiferent de cât de mici sunt ele. Astfel, nu vei risca să te procopsești cu vreo depresie care să-ţi strice planul de succes. Orice mic sentiment negativ poate degenera şi poate duce pe nesimţite la blazare.

Învaţă să te relaxezi

În epoca în care trăim cel mai greu e să reuşeşti să te relaxezi cu adevărat, dar asta nu înseamnă că e imposibil. Dacă te simţi des anxioasă sau stresată, încearcă să te calmezi respirând rar şi adânc – e cea mai eficientă metodă anti-stres. Judith garantează pentru ea. Odată ce vei învăţa cum să te relaxezi, îţi va fi mult mai uşor să te detaşezi de probleme şi să le rezolvi rapid şi fără dureri de cap. 

Răsfaţă-te!

Comportă-te cu tine aşa cum te comporţi cu prietena ta de suflet. Este posibil să ai surprize pentru că nu suntem puţine cele care acordăm mai multă atenţie celor din jur decât nouă înşine. Fă-ţi cadouri, încurajează-te, ai încredere în tine şi fii sigură că odată ce ai învăţat cum să aplici această “reţetă” nu vei mai avea parte de nici o “ferestră spartă” în viaţa ta şi nici nu vei mai crede că există ceva ce poate fi neglijat când vine vorba de tine.

Comments

comments