Supravietuieste sezonului de nunti

By  | 

Trebuie să dai bani la nuntă, bani pe rochie şi pantofi, dar şi pe machiaj şi coafură, iar dacă eşti domnişoară de onoare, bugetul creşte pe nesimţite până când te trezeşti pe la sfârşitul lui septembrie, după patru nunţi şi un botez, că nu mai ai nici o leţcaie în buzunar. Uite unde greşeşti… 

Pune bani deoparte

Faci economii pentru vacanţe, pentru taxe şi impozite, dar niciodată pentru nunţile la care urmează să participi în vară. Strânge bani de acum încolo şi planifică totul pentru ca luna iulie să nu te prindă pe picior greşit şi să fii nevoită să renunţi la vacanţa de vis pentru a participa la nunta prietenei tale.

Învaţă să spui nu

Am un cuplu de prieteni care, după ce şi-au luat casă în rate, în loc să strângă bani de un şifonier şi o bucătărie, au bifat nunţi şi botezuri o vară întreagă. Întrebîndu-i şocată ce a fost în capul lor, mi-au răspuns amărâţi că nu i-a lăsat inima să spună “nu venim” colegilor şi prietenilor. 

Sinceră să fiu, mi se pare că noi, românii, am transformat nunta în afacere şi, pe de altă parte, nu ne putem debarasa de obiceiurile bătrâneşti conform cărora nu poţi să nu te duci la nunţile celor pe care-i cunoşti. Ba poţi să nu te duci şi să explici cu maximă sinceritate situaţia financiară în care te afli sau, dacă nu vrei ”să dai din casă”, poţi inventa un motiv plauzibil pentru care îţi e imposibil să participi la sindrofie. 

Dacă simţi remuşcări, cumpără un cadou simbolic şi oferă-l cuplului la următoarea întâlnire. Nu uita, anunţă din timp faptul că nu vei figura pe lista invitaţilor, ca să nu-i pui să plătească pentru un tacâm în plus. 

Cum cumperi un cadou 

La fiecare nuntă la care am fost am observat un vraf de cutii pline cu seturi de farfurii sau de cafea, şi de fiecare dată m-am gândit că site-urile unde poţi vinde tot felul de lucruri ca Mercador, de exemplu, sunt o comoară pentru că, pentru Dumnezeu, cine foloseşte atâtea farfurii şi seturi de cafea?!

În concluzie, ori te pui de acord cu mai mulţi prieteni şi cumpăraţi ceva consistent despre care ştiţi că sărbătoriţii ar avea nevoie sau, dacă te-ai decis să faci cadoul de una singură, întrebi direct mireasa (cine ştie mai bine ce e necesar în casă?!) ce şi-ar dori. Poate că ar vrea să contribui la plata lunii de miere… 

Împrumută rochia, cumpără pantofii 

Când trebuie să-mi pun mintea la contribuţie pentru a-mi da seama ce să port la o nuntă, de fiecare dată mă gîndesc ce norocoşi sunt bărbaţii… Au două costume pe care le “rulează” la toate nunţile cu diverse cămăşi şi nu sunt nevoiţi să-şi bată capul cu ţinuta. Noi, în schimb, trebuie să schimbăm tot timpul rochiile, mai ales dacă nunţile şi botezurile au loc în acelaşi grup de prieteni. De aceea te sfătuiesc să nu dai o avere pe o rochie, ci s-o achiziţionezi în perioada de soldare, de prin magazinele vintage, că tot sunt în mare vogă acum, sau s-o împrumuţi de la o amică. Pantofii, în schimb, ar fi bine să-i cumperi buni şi scumpi pentru a-i putea purta mulţi ani şi pentru a fi cât mai comozi, din piele moale şi cu un calapod bun. 

 

Cât despre bijuterii şi geantă, procedează la fel ca şi cu rochia… împrumută, cumpără la reduceri sau second hand pentru a ieşi mai ieftin.

Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *