Suferi de sindromul tipei irascibile?

By  | 

Eliza, 26 ani, recunoaste: „Am iesiri pe care nu le pot controla. Odata, spre exemplu, pregateam o salata si iubitul meu s-a oferit sa ma ajute. I-am zis ca nu-i nevoie, dar el tot insista si se baga peste treaba mea.

Am vazut negru in fata ochilor si l-am repezit. Imi trece imediat accesul de furie, dar stiu ca nu-i in regula sa ma comport asa.”

Ionut, iubitul ei de trei ani, resimte efectele acestui tip de comportament: „Simt ca merg pe coji de oua in preajma ei; niciodata nu pot sa prevad aceste atacuri de nervi si suparare.”

Sabina Enea, psiholog clinician, nu e surprinsa de reactia lui Ionut. „Faptul ca esti irascibila iti afecteaza negativ relatiile cu ceilalti. Ei simt ca nu pot fi sinceri cu tine, pentru ca nu stiu niciodata cum vei reactiona”, explica ea.

„Comportamentul tau ii face sa se simta inconfortabil in preajma ta, deoarece trebuie mereu sa-si masoare cuvintele sau atitudinea.”

De ce nu te poti controla?

Persoanele anxioase intra in doua categorii: cei care isi interiorizeaza emotiile si cei care le exteriorizeaza. „Interiorizatorii tind sa-si rumege problemele in sinea lor, in vreme ce exteriorizatorii «se descarca» varsandu-si nervii pe cei din jur”, explica psihologul.

Aceste mici atacuri de nervi sunt, deci, o trasatura de caracter, ceea ce inseamna ca nu e nimic personal sau cu intentie la mijloc, e doar felul tau de a reactiona in fata unei posibile amenintari. Si, in functie de cat de predispusa esti la stres, aceste posibile amenintari pot surveni din orice.

ATENTIE! Mania si ostilitatea cresc riscul de tensiune arteriala ridicata si boli de inima.

Eliza recunoaste ca resimte o mare presiune din cauza problemelor financiare, ceea ce o face sa se simta mai mereu coplesita si extenuata.

Te poti schimba

Primul pas in a te elibera de aceasta predispozitie la manie este sa-ti constientizezi problema.

„Multi oameni nu recunosc ca au o problema, dau vina pentru starea lor de spirit proasta pe «idiotii aia de colegi» sau pe orice altceva e la indemana. Toata lumea are colegi de munca insuportabili, dar nu toata lumea reactioneaza asa”, explica psihologul Sabina Enea.

Ca sa te mai calmezi, noteaza-ti consecintele negative ale atacurilor tale de nervi. De exemplu: „Prietenii nu mai vor sa petreaca timp in preajma mea”, „O sa capat o reputatie proasta la munca” etc. Asta o sa te ajute sa-ti analizezi comportamentul in perspectiva.

Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *