Suferi de monofobie?

By  | 

E problema multora dintre noi. Este, totodata, efectul societatii in care traim. Timpul liber nu mai are dimensiunile de altadata si, pe deasupra, are o cu totul alta utilitate in comparatie cu vremurile trecute. Astazi, in timpul in care ar trebui sa ne incarcam bateriile, ne ocupam de tot ce-a ramas nefacut, si de cele mai multe ori, toate aceste sarcini nu vizeaza persoana noastra, in sensul ca nu mai apucam sa facem ceva doar pentru confortul nostru sufletesc.

Lasandu-ne antrenati in acest ritm, in momentul in care ne regasim in fata timpului liber fara nimic de facut, singuratatea este mai greu de indurat. Teama de a sta singura – sau monofobia, dupa cum este ea numita in literatura de specialitate – poate fi pusa pe seama multor factori: cel mai frecvent este cel sentimental; dupa o despartire, incercam sa ne ocupam timpul cu orice, numai sa uitam de suferinta. De asemenea, exista persoane care au nevoie sa se simta protejate, iar cei patru pereti ai unei incaperi nu le ofera acest sentiment. Lista nu se opreste aici: traumele mai vechi, faptul ca ai fost martora unor evenimente triste sau periculoase, fenomenele meteorologice pot fi pretexte pentru ca un individ sa refuze sihastria.

Schimbari bruste

Daca ai crescut intr-o familie cu cel putin doi copii, nu e de mirare ca ti-e greu sa traiesti sau sa locuiesti singura. Intre frati este o legatura puternica, iar grija parintilor ca acestia sa fie intotdeauna uniti poate consolida aceasta relatie, dar de multe ori creeaza dependenta reciproca a copiilor. De aceea, in momentul in care ei parasesc casa parinteasca, le este mult mai greu sa suporte singuratatea. Copiii unici sunt mai usor adaptabili, insa exista si cazuri in care – din cauza unei relatii foarte stranse cu parintii -, acestia se obisnuiesc greu cu traiul individual.

In centrul atentiei

Tuturor ne place sa avem o viata sociala intensa, palpitanta; avem nevoie de asta pentru a ne simti implinite. Dar daca aceasta nevoie de socializare vine din dorinta de a ne confirma ca suntem placute – acasa nu e nimeni care sa-ti laude calitatile, nimeni care sa-ti confirme ca… existi -, riscam sa ne pierdem treptat increderea in noi. Despartirea temporara de un grup poate sadi aceeasi senzatie, e drept, pe o perioada mai scurta. Cand suntem obisnuiti cu un ritm de viata alert, cand ne simtim atat de bine in prezenta unor persoane, expunerea prelungita la izolare poate da nastere frustrarii.

Workaholicul, un singuratic

Paradoxal, unii dintre noi gasesc antidotul pentru solitudine in munca, ea poate sa faca timpul sa para ca zboara mai repede si ofera satisfactii ce ne pot ridica macar moralul. Dar cel mai important e ca ne gasim intre oameni, chit ca nu comunicam foarte mult cu ei. Apoi ne trezim acasa, singure, fara nimic de facut, intram in depresie, adancita de plictiseala, nervozitate, disperare si senzatia de claustrare.

Exista oare un leac?

Din fericire, aceasta temere poate fi invinsa, fie ca o ai de cand te stii sau ai capatat-o in urma unei despartiri sau depresii. Trebuie doar s-o infrunti, sa ai curajul sa stai de una singura si sa vezi exact care sunt sentimentele care te incearca. Chiar, ce anume iti provoaca frica atunci cand nu e nimeni prin preajma? E foarte important s-o spui cu voce tare; exista persoane care se tem de cutremure, incendii, atacuri sau alte evenimente care, in viziunea lor, ar fi mai usor de suportat daca ar mai exista cineva in casa.

O vacanta. Singura…

Stiu ca te temi de asta, insa vei vedea ca nu este acelasi lucru. Atunci cand esti singura intr-un loc necunoscut, nu ai aceeasi senzatie ca atunci cand te afli in locuinta ta, unde nimic nu se schimba niciodata. Cu alte cuvinte, vei cunoaste o cu totul alta latura a singuratatii, deloc insuportabila.

Vezi partea buna?

Nu e o gluma, multe femei se bucura de singuratate. Si o spun din suflet, nu doar ca sa-i convinga pe ceilalti. Da, singuratatea are partile ei bune: ai timp doar pentru tine, nu dai socoteala nimanui pentru faptele tale, pentru (in)dispozitiile tale. Dar pentru a vedea toate aceste parti pozitive, trebuie sa crezi in fortele proprii, sa fii convinsa ca nu ai nevoie de altcineva care sa te completeze.

Redefineste-ti timpul liber

Cand te gandesti ca se termina programul de lucru sau ca vine weekendul si toti prietenii tai sunt ocupati, intri in panica: “Ce sa fac eu cu atat timp liber?” Ce n-ar da altii sa aiba problema asta… E vremea sa nu mai privesti astfel lucrurile. Ia-o usor, petrece din ce in ce mai mult timp singura. Incepe cu o cafea savurata pe o terasa intr-o sambata insorita. Singura. Apoi intalneste-te cu cineva. Si mai ia-ti inca o pauza. Singura in parc, respira adanc, priveste in jurul tau, asculta ciripitul pasarelelor. Secretul consta in a alterna momente de singuratate cu cele de socializare.

Invata sa spui “nu”

Cu cat primesti mai multe invitatii in oras, cu atat mai bine, nu? Dar oare le accepti pe toate pentru ca vrei, pentru ca-ti face placere acel mediu, sau pur si simplu pentru ca esti nevoita sa o faci, numai ca sa nu stai singura? Inainte de a accepta o invitatie, pune-ti intrebarea asta. Nu cunosti pe nimeni, e acolo o persoana care te deranjeaza sau pur si simplu nu-ti place… iata suficiente motive ca sa nu accepti. Facand asta, vei vedea ca te vei simti mult mai sigura pe tine.

Nu face compromisuri

Multe femei raman alaturi de partenerii lor, in ciuda faptului ca relatia nu mai merge. Tot de teama sa nu ramana singure. Oare realizeaza ce pierd? Acolo, undeva, ar putea fi cineva potrivit pentru ele, insa prefera o varianta mai “sigura”. Timpul trece, relatia se deterioreaza in continuare, iar ele ajung exact la ceea ce au vrut sa evite: singuratatea.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *