Spune-i bye, bye in stilul propriu

By  | 

COSMO a indentificat cele mai eficiente metode „custom-made” de a trece peste suferinţe mai mici sau mai mari în funcţie de personalitatea ta.

O PASTILĂ DE UITARE… O FI BINE?

Recent, am citit un articol care mi-a dat fiori pe şira spinării. Un grup de medici cercetători de la Universitatea Johns Hopkins, SUA, intenţionează să creeze un medicament care să ne şteargă amintirile evenimentelor neplăcute. Care-i şmecheria? Făcând experimente pe şobolani, au observat că există similitudini între felul în care oamenii şi şobolanii stochează amintirile negative – adică în zona inferioară a creierului, amigdală, sub forma unor proteine. Medicamentul-minune o să distrugă aceste proteine, iar rezultatul va fi… ei, bine, o ştergere definitivă a acelor evenimente cu tot cu oamenii care au determinat durerea şi sentimentele nutrite pentru aceştia.

După ce am derulat în minte o grămadă de scenarii apocaliptice despre felul în care această pastilă ar putea schimba oamenii, mi-am dat seama cât de mult mi-am dorit să fi avut la îndemână un asemenea remediu când eram la pămînt. Recunosc, aş fi dat şi calul şi regatul şi câteva ore din viaţă numai să râd din nou din toată inima… în următoarea secundă! Evident, n-am beneficiat de niciun miracol şi a trebuit să mă confrunt cu problemele supărătoare cu mai mult sau mai puţin tact. Dar, ştii ce?! Am ajuns la concluzia că şi momentele de răstrişte îşi au rolul lor – pe principiul „ce nu te omoară te face mai puternică”, avem nevoie de lecţii pentru a învăţa să ţinem piept vieţii. De altfel, psihologii afirmă acelaşi lucru, dar ne atenţionează că nu există metode universal valabile pentru rezilienţă (termen care se referă la capacitatea de a face faţă suferinţei, de a o depăşi), ci că ar trebui să le adoptăm în funcţie de personalitate sau natura situaţiei pentru a trece mai repede peste chin şi a învăţa mai multe din acele experienţe. 

Cum treci peste o despartire in functie de zodie

CE DRUM ALEGI PENTRU VINDECARE?

În funcţie de personalitatea ta, psihologii îţi spun ce metode de rezilienţă ţi se potrivesc, cum le aplici şi unde greşeşti de cele mai multe ori când te afli în faţa unei situaţii cu potenţial traumatizant.

Pentru fetele războinice

În cazul în care te numeri printre norocoasele care iau întotdeauna iniţiativa în grup, fie că e vorba de a aborda un tip sau de a planifica o vacanţă, şi care nu se lasă cu una cu două când vine vorba să obţină ce-şi doresc de la viaţă, metoda activismului este pentru tine.

ARMA TA SECRETĂ: „Aparţii” celei mai energice tipologii feminine – tocmai această energie vitală te poate salva din tristeţe. Nu trebuie decât să te ridici şi să faci ce-ţi place mai mult: să dansezi, să râzi, să alergi, orice te pune în mişcare.

SOLUŢIA PENTRU TINE: Activismul prespune gestionarea conflictelor psihice sau a situaţiilor traumatice externe prin recurgerea la acţiune, în locul reflecţiei sau a trăirii afectelor.

CE FACI: Păi, pui piciorul în prag! Probleme mari în relaţie (înşelat, desconsiderare etc.)? Îi dai ultimatum „potenţialului viitor-fost iubit” şi, în cazul în care nu e capabil să-ţi îndeplinească dorinţele, îi spui să-şi facă bagajele. Dacă e vorba de un şef care te întoarce pe dos zilnic, aplici cam aceeaşi metodă ca şi-n cazul iubitului – îi spui ce nu-ţi convine şi între timp îţi cauţi de lucru în altă parte.

UNDE GREŞEŞTI: „Având un caracter puternic, vulcanic, nu suporţi să fii pusă la zid, aşa că ripostezi feroce. Te arunci în luptă fără să cântăreşti bine problema şi rişti să nu te faci înţeleasă, să pierzi oportunităţi sau oameni valoroşi”, susţine John A. Call, doctor în psihologie, perşedinte al Crisis Management Consultants.

Data viitoare când te confrunţi cu o problemă cu potenţial traumatizant sau de mare întristare, aplică aceşti trei paşi înainte să sari la bătaie: 1. Analizează problema şi vezi dacă ai şi tu o parte din vină; 2. Identifică cea mai bună şi mai DIPLOMATĂ strategie pentru a rezolva dilema; 3. Să ştii că nu eşti un om slab pentru că suferi – e normal să te doară din când în când. Nu mai renega acest sentiment, ci lasă-l să se consume – în caz contrar o să răbufnești în lacrimi mai târziu.

Pentru fetele empatice, foarte sociabile

Nu există multe persoane ca tine – cu un asemenea grad de empatie încât să găsească cele mai nimerite cuvinte pentru a-i pune pe picioare pe ceilalţi oricât de tragică ar fi situaţia. De aceea, cu siguranţă, ai prieteni mulţi şi devotaţi. Oricine îşi doreşte să aibă în viaţă măcar un om care să-l înţeleagă cu adevărat, să fie pe aceeaşi „lungime de undă”. Eşti şi foarte afectuoasă de altfel, un alt atu al personalităţii tale empatice, şi te poţi adapta uşor la situaţii şi oameni, oricât de diferiţi ar fi de mediul cu care eşti obişnuită.

Ce sa nu spui cuiva care sufera

ARMA TA SECRETĂ: Faptul că împrăştii pe unde mergi afecţiune, bună dispoziţie şi înţelegere, nu poate să fie decât în avantajul tău pentru că primeşti ce dai – prieteni de nădejde care te adoră şi care-ţi vor fi alături pentru a lupta alături de tine împotriva deprimării.

SOLUŢIA PENTRU TINE: Având în vedere personalitatea ta, cea mai bună metodă de rezilienţă este afilierea, adică solicitarea ajutorului şi susţinerii celuilalt atunci când subiectul trece printr-o situaţie generatoare de angoasă, sfătuiesc psihologii.

CE FACI: Datorită naturii tale afectuoase şi empatice, apropierea celorlalţi te va ajuta cel mai mult să treci peste momentul nefast. Tot alături de prieteni „urzeşte” planul de evadare din suferinţă: activităţi dinamice în aer liber, ieşit pe la terase sau cluburi, orice, dar înconjoară-te de afecţiune pentru a te întări.

UNDE GREŞEŞTI: Precum spuneam, este perfect pentru tine să-ţi lingi rănile înconjurată de prieteni, dar asta nu înseamnă că nu ar trebui să evaluezi situaţia şi singură, să înveţi să fii independentă. Ştiu că e greu având în vedere gradul tău de empatie, dar e vital pentru întărirea încrederii în propriile forţe.

Pentru diplomate…

… acele fete sincere, de încredere, care găsesc de fiecare dată o cale de a spune lucrurilor pe nume fără a jigni pe nimeni. Faţă de empatică, fata sinceră nu o să îndulcească niciodată o situaţie, ci o s-o descrie în amănunt şi foarte obiectiv, dar alegând cuvintele atât de dibace încât, printr-un miracol oratoric, va reuşi să nu pună la zid pe nimeni. Dacă te regăseşti în această descriere ţin să te felicit pentru obiectivitate, dar şi pentru arta oratorică nativă.

ARMA TA SECRETĂ: Faptul că întotdeauna ştii cum „să iei o persoană” încât să întorci orice situaţie în favoarea ta – nu ai nevoie decât de puţină detaşare de problemă şi o analiză corectă a faptelor.

SOLUŢIA PENTRU TINE: În cazul tău nu e nici un dubiu asupra celei mai nimerite metode de rezilienţă: când trăieşte un confict emoţional sau un eveniment exterior stresant, persoana care utilizează acest mecanism de apărare îşi comunică fără ocolişuri sentimentele şi gândurile, într-un mod care nu este nici agresiv, nici manipulator.

CE FACI: Mă simt nevoită să spun că în cazul tău nu e nevoie să dau lecţii de diplomaţie discursivă – vei face faţă situaţiei de orice natură ar fi ea şi oricât de mult ai suferi în acel moment.

UNDE GREŞEŞTI: Înţeleg că datorită felului tău de a fi eşti întruchiparea expresiei „politicaly correct”, dar în relaţiile cu oamenii trebuie să dai dovadă de ceva mai multă afecţiune. Nu spun că nu-i iubeşti pe cei din jurul tău, ci că nu ştii cum să-ţi exprimi sentimentele. Faptul că ţi-ai însuşit rolul de „pragmatica” grupului, cea care pune întotdeauna punctul pe „i” aşa cum trebuie, nu este întotdeauna în favoarea ta, cu atât mai mult când vine vorba de relaţiile sentimentale. Bărbaţii vor să ocrotească, să ne rezolve problemele, nu să aibă ca iubită un „consilier de carieră şi viaţă”. În concluzie, ”învaţă pas cu pas să-ţi scoţi la iveală şi vulnerabilităţile, cere sfaturi privind problemele care te apasă şi mai lasă comportamentul „didactic” pentru că în doze mari enervează”, sfătuieşte Jane Goodman, doctor în psihologie, preşedinte al American Counseling Association.

Pentru fetele introspective şi analitice

Dacă se iveşte o problemă, oricât de mică, o întorci pe toate părţile tacticos şi fără grabă, evaluezi factorii de risc pentru tine şi cei implicaţi, apoi calculezi soluţiile, le ierarhizezi şi le pui la treabă în imaginaţie pentru a vedea ce poate ieşi. După acest lung proces de analiză, iei în sfârşit o decizie. Dacă te regăseşti în această descriere, să ştii că indiferent ce-ţi spun ceilalţi, atitudinea ta calculată şi reaţională în faţa vieţii e foarte bună. Nu sunt multe fetele care analizează la sânge o situaţie şi nu se lasă niciodată duse de val.

Cine te saboteaza de fapt

ARMA TA SECRETĂ: Draga mea, felicitări – dintre toate tipologiile feminine, a ta e cea mai ancorată în real. Tu ştii bine ce vrei, dar alegi cu grijă numai ce ai nevoie, iei constant pulsul realităţii şi nu te laşi amăgită de vorbe dulci sau jumătăţi de adevăruri.

SOLUŢIA PENTRU TINE: Anticiparea, adică: pe durata unei situaţii conflictuale, anticiparea constă în a-ţi imagina viitorul:1. Experimentând dinainte propriile reacţii emoţionale; 2. Prevăzând consecinţele a ceea ce s-ar putea întâmpla;
3. Plănuind diferite răspunsuri sau soluţii posibile.

CE FACI: În urma evaluării problemei şi sentimentelor tale, adopţi cea mai bună „mină” de care dispui, convoci „inculpatul” care ţi-a făcut praf şi pulbere buna dispoziţie şi îi spui exact ce te supără, ca apoi să propui cele mai viabile soluţii.

UNDE GREŞEŞTI: Cu toate că ai un simţ foarte dezvoltat al realităţii, eşti prea introvertită din cauză că te-ai obişnuit prea mult să porţi lungi discuţii cu tine şi ai uitat să socializezi cu cei din jur. Deschide-te mai mult, vorbeşte şi analizează viaţa împreună cu ceilalţi – le vei face un mare bine pentru că oricine are nevoie de o persoană analitică în apropiere.

Comments

comments