Spune adio stresului

By  | 

Te încearcă o stare de agitaţie şi stres, care persistă şi după orele de muncă? Stai prost cu nervii sau ai doar nevoie de odihnă? E firesc, cu toţii avem perioade încărcate, în care irascibilitatea pune stăpânire pe noi, dar cât durează exact aceste stări şi cum ieşim din ele? Iată câteva ponturi pentru a-ţi recăpăta starea de linişte:

Bomba energica

Temperamentelor expansive nu le trebuie mult ca să-şi iasă din pepeni. Prin definiţie, persoanele colerice sunt nestăpânite, dar şi dinamice la maximum. Psihologii care trasează conturul unei personalităţi de acest gen spun că de multe ori colericii îşi irosesc energia uneori şi nu prea dispun de calitatea de a şi-o canaliza către un scop anume, bine definit. Problema nu ar fi totuşi asta, pentru că de regulă, o altă trăsătură de bază ale acestui tipar de temperament sunt consecvenţa şi dăruirea. Aceste două însuşiri sunt nu doar specifice firilor exuberante şi agitate de la natură, dar şi foarte apreciate şi… căutate. Gândeşte-te din perspectiva profesională: ce şef n-ar fi încântat să te vadă că ai dus o sarcină la capăt cu pasiune şi perseverenţă? Chiar au şi alţii ce învăţa de la tine.

Exista si aspecte negative

Poate că îţi lipseşte autocontrolul – care se capătă în timp şi numai după ce-ţi conştientizezi ieşirile nervoase. Mai mult, atenţie la colectivul din care faci parte. Aplică-ţi calităţile de fin psiholog şi ghiceşte-i. Îţi vei da seama că n-ai prea multe şanse să revii la calmul pierdut dacă şeful sau colegii se nimeresc a le lipsi şi lor tactul de a te aborda sau îi caracterizează tot o personalitate explozivă (cumva când te apostrofează, conflictul „aduce” cu imaginea a doi berbeci din rasa Ţurcană ciocnindu-şi coarnele?). Un temperament coleric e greu de înfrânat, şi devine cu atât mai vertiginos când tu traversezi o perioadă stresantă.

Ce e de facut

La birou încearcă să faci o scurtă pauză la fiecare oră şi ia puţin aer – pe balconul sau terasa firmei unde lucrezi acordă-ţi câteva momente pentru a te destinde, mai ales când simţi că nervii îţi sunt întinşi la maximum. Şi abţine-te de la comentarii inutile – eşti uşor irascibilă, ok, dar nu-ţi vărsa frustrarea pe colegi. Nici în cazul în care vreunul dintre ei a fost „declanşatorul”, nu te repezi să-l admonestezi – nu-ţi va recunoaşte nimeni spiritul „justiţiar”, ci vei fi luată drept o certăreaţă.

Stresul nu iarta

Evaluează-ţi ritmul de muncă: dacă lucrezi fără prea multe întreruperi indiferent de ziua săptămânii sau de… oră, iar câteodată week-end-ul te prinde tot la birou, atunci probabil că nici nu mai simţi stresul. Ai dezvoltat cu timpul un soi de „imunitate” la starea de încordare produsă de munca asiduă. Spre deosebire de firile colerice, o persoană care este doar stresată îşi dă seama când exagerează şi remediază „ieşirea”. E bine de ştiut că stresul în sine nu este o boală, dar poate conduce la cel puţin una. Aşa că nici stările de anxietate şi nervozitate nu sunt o veste bună. Stresul afectează fiecare organism altfel, în funcţie de reacţiile fiecărei persoane la factorii externi cu potenţial stresant – bottom line, unde stresul îşi bagă coada, nu e de bine. Creează-ţi singură acea atmosferă blândă te care să te bucuri!

Comments

comments