Slabitul nu te face fericita

By  | 

Ne aşteptăm ca după ce am slăbit viaţa să se schimbe la 180 de grade şi să ne transformăm ȋn egalele vedetelor de la Hollywood sau ceva pe aproape. Ȋntr-un cuvânt, ȋn forul interior suntem convinse că acele 5, 10, 15 kilograme ȋn plus sunt graniţa care ne desparte de viaţa visată.

Din păcate, “paşaportul” despre care crezi că-ţi asigură intrarea ȋn noua viaţă fabuloasă din vis, poate să-ţi facă de fapt intrarea ȋn altă lume, mai tristă, mai gri decât cea pe care o ai acum. De ce? Pentru că ai aşteptări prea mari de la o schimbare mică şi vei adopta o dietă draconică menită să te lase fără energie, ȋnfometată şi frustrată.

“Reclamele aspiraţionale la produsele de slăbit au creat false speranţe privind procesul de slăbire. De multe ori sunt promise schimbări radicale ale vieţii, aspecte care cel mai probabil nu vor avea acoperire ȋn realitate. Oamenii ar trebui să fie realişti ȋn ceea ce priveşte slăbitul şi să se aştepte la provocări şi greutăţi”, spune Sarah Jackson, psiholog, coordonatoarea studiului publicat sub denumirea Psychological Changes following Weight Loss in Overweight and Obese Adults: A Prospective Cohort Study.

Studiul a implicat aproape 2000 de femei cărora le-a fost evaluată starea pishică şi fizică de-a lungul procesului de slăbire. Nu mai puţin de 52% dintre respondente au declarat că au suferit de ameţeli, stări de leşin, depresie, carenţe de vitamine şi minerale şi că starea lor generală de sănătate s-a ȋnrăutăţit.

Te ȋntrebi de ce slăbitul forţat ne face atât de nefericite? Cercetătorii implicaţi ȋn studiu susţin că este vorba de faptul că punem prea multă presiune pe noi ȋnşine şi ne impunem restricţii exagerate.

Avem deodată o rutină sportivă exagerată şi o dietă extrem de calculată care ne determină să ne luăm câmpii şi să ne ȋnfruptăm din bunătăţi pentru că suntem frustrate.

Data viitoare când te mai decizi să ţii vreo dietă, te rugăm să-ţi juri uitându-te ȋn oglindă că nu-ţi vei traumatiza corpul şi mintea şi că o vei lua uşor!

Slabire sanatoasa: 5 reguli de aur

4 mituri despre slabire

 

Comments

comments