Sindromul femeii-burete

By  | 

Multe femei sufera de ceea ce psihologii numesc „sindromul femeii-burete” sau „hiper-receptivitate”.

E vorba de acele persoane incapabile sa spuna nu, care resimt o empatie atat de profunda fata de problemele celorlalti, incat ajung sa le simta pe propria piele.

E vorba doar de o lacuna in maturizare: nu stiu sa puna bariera intre problemele care le inconjoara si sufletul lor.

Te recunosti in acest scenariu? Exista un semnal clar prin care iti poti da seama daca cineva sufera de acest sindrom
recent descoperit: „Genul acesta de femeie are tendinta de a-si insusi problemele celorlalti, pana la punctul in care ajunge sa sufere si sa se consume mai mult decat protagonistii respectivelor necazuri”, explica dr. Maria Laura Penescu, psiholog clinician.

„Are o mare facilitate in a se preocupa de multe lucruri si o mare dificultate in a-si controla aceste preocupari.”

Orice mica dificultate capata proportii de rau iminent, astfel incat ajunge sa-si petreaca timpul incercand sa rezolve cumva toate aceste „hatisuri”.

„Atunci cand nu detine controlul asupra circumstantelor externe, o minte hiper-receptiva va analiza la turatii si mai mari problemele si va raspunde emotional intr-o maniera hiperbolizata”, e de parere Maria Jesus Alaya, autoare a cartii „The Uselessness of Suffering”.

Da, viata va continua sa fie nedreapta, vor mai exista copii care sufera de foame, oameni in regimuri dictatoriale, sefi fara sentimente, calamitati naturale, dar detasarea de toate acestea este vitala daca vrei o minte sanatoasa.

Nu trebuie sa fii insensibila, ci doar sa intelegi ca oamenii nu sunt zei si nu vor putea niciodata sa rezolve tot ce este gresit in lume.

Daca te vei incapatana sa fii prea „constienta” de ce se intampla in jurul tau, te vei lasa afectata atat de tare de problemele altora, incat vei ajunge sa nu le mai poti rezolva nici pe ale tale fara ajutor, paralizata fiind de emotiile negative pe care le absorbi singura.

Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *