Reguli de eticheta pentru un interviu reusit

By  | 

Mai nou, foarte multe companii recruteaza angajati in urma unor interviuri care mai de care mai originale si mai… complicate: interviu colectiv, interviu cu juriu, interviu la masa, si multe asemenea. Cum orice este nou pune probleme la inceput, ne-am gandit ca nu ti-ar strica un mic ghid de eticheta, ca sa stii cu ce se mananca toate chestiile astea.

Toti pentru unul…

Interviul colectiv este interactiv si foarte dinamic, iar companiile care aleg aceasta varianta o fac pentru ca au nevoie de o persoana care sa se descurce foarte bine la negocieri, care sa fie un bun orator. Angajatorul va cauta sa vada cum te integrezi in grup, dar si cum te evidentiezi fata de ceilalti concurenti.

Ai grija la extreme: nu sta intr-un colt, ascultand si observandu-i in tacere pe ceilalti, dar nici nu te baga peste toti, nelasandu-i sa-si exprime punctele de vedere. Angajatorul nu este interesat sa te vada stralucind in timp ce-i pui pe toti la punct, ci vrea sa observe mai ales empatia manifestata fata colegii tai de discutie, flexibilitatea, usurinta cu care te faci placuta si remarcata.

Faux pas: evita limbajul prea familiar. Chiar daca sunteti un grup mare, nu inseamna ca discutia dintre voi este una lejera. Ai grija la dictie si nu renunta la atitudinea de profesionist.

Treci la tabla!

Interviul cu „juriu” poate fi intimidant, pentru ca te duce cu gandul la comisiile scolare care te terorizau la examene. Cum e sa te vezi singura in fata a patru sau cinci persoane care te privesc intimidant? Nu prea placut, te asigur. Dar nu trebuie sa te lasi impresionata de privirile lor serioase, este clar ca vor sa-ti testeze rezistenta la stres si la momente de criza, asa ca incearca sa fii relaxata si calma.

Plimba-ti privirea de la unul la altul si raspunde tare si raspicat la fiecare intrebare. In momentul in care ti s-a pus o intrebare, concentreaza-ti atentia pe cel care te-a intrebat, pentru ca pe el trebuie sa-l convingi, cel putin pentru moment.

O alta varianta a acestui tip de interviu este celambulatoriu„: esti plimbata de la un birou la altul, pentru ca fiecare membru al directiunii sa te cunoasca si sa-ti puna cateva intrebari.

Pont! Ai grija sa dai aceeasi varianta de raspuns tuturor intervievatorilor, ei vor discuta apoi impreuna, iar discordanta afirmatiilor nu da niciodata bine.

Salata printre dinti

Fie ca e mic dejun, pranz sau cina, interviul la masa poate pune probleme serioase. Aici regulile de eticheta sunt mai stricte pentru ca este mult mai usor sa o dai in bara.

Alo? Viitorul tau job la telefon…

Interviul prin telefon este un semn ca respectiva companie vrea sa faca o selectie initiala, inaintea interviului propriu-zis. Problema cu acest interviu este ca intotdeauna te ia pe nepregatite. Mi s-a intamplat sa inghit pasta de dinti si sa ma inec cu salata in momentul cand mi-am dat seama cu cine vorbesc de fapt.

Prima regula: nu urla in telefon doar pentru ca vrei sa te asiguri ca esti auzita.
A doua regula: daca nu auzi ce ti se spune, intrerupe conversatia si intreaba daca poti reveni tu cu un telefon.
Regula a treia: lasa intotdeauna angajatorul sa inchida primul telefonul!
Pe durata convorbirii: asculta intrebarile pana la capat, raspunde scurt si la obiect, si pastreaza-ti calmul. Sfat: dupa interviu, trimite-i angajatorului o scrisoare de multumire pentru timpul acordat. E un semn de interes si respect pentru compania la care ai aplicat.

Mare grija la maniere

FII POLITICOASA!
Intervievatorul este interesat si de personalitatea ta, nu numai de ceea ce ai in cap. Fii respectuoasa, spune „te rog” si „multumesc”, si nu face nazuri in legatura cu staff-ul restaurantului sau cu ceea ce ti se serveste.

PASTREAZA DISTANTA!
OK, te-a invitat la masa, dar asta nu inseamna ca e amicul tau. Nu-l intreba chestii personale, nu-ti da cu parerea, nu te intinde la vorba prea mult, nu tine coatele pe masa si nu gesticula cu furculita plina.

PREGATESTE-TE DIN TIMP!
Daca nu mai esti sigura pe cunostintele tale in materie de bune maniere, arunca un ochi pe un ghid inainte de a merge la masa. Nu te complica, retine doar chestiile de baza, cat sa iesi cu fata curata din aceasta incercare.

GRESELI DE EVITAT
Nu vorbi atat de mult incat sa nu mai apuci sa mananci, chestia asta poate fi interpretata ca semn de nervozitate; nu te oferi sa platesti la sfarsit, se va vedea ca te straduiesti prea tare sa impresionezi; nu cere ca restul pranzului sa ti se puna la pachet, oricat de delicioasa ar fi fost mancarea!

Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *