Reguli de conduita la petrecerea corporatista

By  | 

În realitatea contemporană, petrecerile organizate de companii sunt, de cele mai multe ori, oportunităţi de socializare şi distracţie alături de colegii de muncă şi …de şefi, însă acestea se pot transforma rapid în motiv de concediere dacă nu sunt decodificate şi aplicate înţelesurile corecte ale conjuncturii.

Petrecerea corporatistă reprezintă o bună ocazie pentru a te motiva ca angajat şi a realiza team building specific în raport de evenimentul prilejuit de petrecere: petrecere de Crăciun, petrecere aniversară, celebrarea unui contract foarte important, deschiderea unei noi filiale, ş.a.m.d. 

“Există reguli de conduită pe care este recomandabil să le respecţi, pentru a-ţi păstra integritatea personală, şi obligatoriu să le respecţi pentru a fi în acord cu codul etic al companiei în privinţa imaginii intacte la job. În fond, să ne reamintim că una dintre metodele moderne de recrutare este reţeaua de socializare facebook. Tocmai de aceea ar trebui să fii tot atât de discret în mediul online, cum ai fi în discuţiile faţă-în-faţă”, explică Marius Stamate, specialist în reguli de protocol şi etichetă în afaceri şi trainer în cadrul Creative Business Management, agenţie specializată în cursuri de dezvoltare personală şi profesională.

Chiar dacă este o petrecere de Crăciun, tematică, sau una “fără pretenţii”, este de preferat ca vestimentaţia să fie decentă, limitându-ţi excesele de culori sau decolteuri adânci în cazul doamnelor. În sezonul de vară, fă tot posibilul şi adaptează ţinuta “smart casual” la două principii: moderaţie şi “less is more”. Utilizând instrumentul numit “echilibru”, evită să expui prea multă piele şi alege culori deschise.

O regulă importantă este cea a discuţiilor neutre. Este necesar să eviţi să contribui la generarea de zvonuri, atunci când ţi se pare ca discuţia se îndreaptă într-o anumită direcţie. Dacă eşti nevoit să stai alături de persoane care bârfesc, încearcă sa schimbi subiectul. Nu ar trebui sa te simţi înhibat în a-ţi exprima dorinţa de a nu asculta evenimentele din viaţa privată a colegilor şi ar trebui să te impui drept persoana cu care se poate conversa strict în interes de serviciu.

Fie că este vorba de mâncare sau de alcool, încearcă să nu consumi în exces. Este bine să mănânci ceva înainte dacă ştii că vei ciocni un pahar de vin sau de şampanie alături de colegi. Atunci când consumi preparate la farfurie, este indicat să tai câte o bucăţică, pe măsură ce mănânci. Împărţirea treptată a bucăţilor mâncate îţi permite să laşi tacâmurile din mână, din când în când, şi să porţi o conversaţie. Tehnica are doua avantaje mari: mâncarea nu se va răci atât de repede şi viteza cu care mănânci scade, ajutându-te să nu faci exces.

Cel mai important aspect este să păstrăm aceleaşi relaţii ca la locul de muncă, în special în ceea ce îi priveşte pe şefi, evitând ca, după un pahar de alcool, să devenim prea prietenoşi cu şefii sau să le prezentăm marea idee pentru următorul proiect. 

Săruturile şi îmbrăţişările nu se pretează într-un cadru office, oricât ai fi de pătruns de spiritul petrecerii. Aşa cum relaţiile care depăşesc nivelul de colegialitate trebuie ţinute departe de mediul jobului, şi în cazul petrecerii trebuie să respecţi aceeaşi conduită.

Pentru a fi uşor de respectat, gândeşte-te că regulile nu sunt neapărat gândite pentru a fi încălcate, ci pentru a stabili o bază comună de comunicare, un limbaj subtil al respectului, onoarei, moderaţiei şi demnităţii, valorile tale personale! Poţi afla mai multe despre conduita adecvată în mediul de afaceri urmând un curs de etichetă şi protocol în business, aşa cum îţi recomandă specialistul în reguli de protocol, Marius Stamate de la Creative Business Management.

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *