Ratusca cea urata

By  | 

Ce se întâmplă atunci când cea mai bună prietenă a ta este cea frumoasă dintre voi două iar tu ești rățușca cea urâtă? Scriitoarea Shannan Rouss îți împărtășește experiența ei.

Sper să nu se supere pe mine că spun asta, dar nu aș vrea să fiu prietenă cu Karlie sau Cara. Sunt sigură că sunt foarte simpatice. Doar că m-aș simți întotdeauna cea mai urâtă din curtea școlii în comparație cu ele.

Dacă întrebi majoritatea femeilor cum ar vrea să fie prietena lor cea mai bună, probabil o vor descrie ca fiind de gașcă și haioasă, o persoană în fața căreia se pot deschide complet. Dar asta e doar o parte a poveștii. La fel cum cât de atractivă ești joacă un rol important în relațiile de iubire, studiile arată că influențează și prieteniile — chiar dacă majoritatea dintre noi nu ne dăm seama de asta sau nu vrem să recunoaștem.

Cand renunti la o prietenie

Conform unui studiu realizat pe tinere de 18-20 de ani, publicat în revista Human Nature, femeile tind să-și aleagă prietene care sunt relativ la fel de atrăgătoare ca și ele. Unul din motivele pentru care se întâmplă asta este că te ajută să atragi potențiali iubiți, spune April Bleske-Rechek, profesor de psihologie la Universitatea Wisconsin din Eau Claire și autoarea studiului. Faptul că te întâlnești cu prietenele tale la un pahar de vin, de exemplu, te poate ajuta să fii mai ușor reperată de tipii de la masa alăturată. Există însă un risc ascuns în chestia asta: da, îți alegi prietene care te pot ajuta să atragi atenția, dar dacă sunt prea frumoase, îți fură posibilitatea de a fi tu în centrul atenției. În acest caz, prietena ta nu-ți mai e doar un aliat de nădejde — ci se poate transforma în cea mai avidă competitoare a ta, mai ales dacă crezi despre tine că ești cea mai puțin atrăgătoare din grup.

Ca în multe alte cazuri, acum există și un acronim pentru chestia asta: DUFF – ”designated ugly fat friend” – adică rățușca cea urâtă în traducere românească. DUFF este și titlul unui film recent (a cărui premieră în România are loc luna aceasta) în care joacă Bella Thorne și Mae Whitman. Mae este nefericita purtătoare a acestei titulaturi, dar ea nu este nici grasă și nici urâtă, ceea ce demonstrează că acest fenomen nu se rezumă întotdeauna la felul cum arăți — ci la faptul că te simți inferioară prin comparație cu cea mai bună prietenă a ta. Tipa aia bogată, cu vilă la munte, cu cel mai sexy iubit și cu cea mai superbă garderobă. În preajma unor asemenea prieteni, tindem să uităm ce calități ne fac pe noi speciale, iar relația poate deveni incomodă, ba chiar nesănătoasă. Din fericire, statutul de urâțică nu e permanent. O promovare la locul de muncă, o despărțire sau pur și simplu o zi mai bună, în care te simți mai frumoasă, poate schimba complet lucrurile.

Prietenie pe muchie de cutit

M-am regăsit și eu în scenariul acesta în ultimul meu an petrecut în New York. Acolo am cunoscut-o pe Kate (nu e numele ei adevărat). Fost model, semăna foarte mult cu Adriana Lima — piele măslinie, ochi verzi-albaștri. Singura celebritate cu care mi s-a spus mie că semăn este Chelsea Handler. Nu-i nici pe departe urâtă, dar e destul de greu să o confunzi cu o Victoria’s Secret Angel. Ne-am împrietenit și am început să ieșim la cină și la un pahar, povestind despre foști iubiți sau potențiali noi parteneri. Când eram cu ea, făceam un efort să fiu la înălțime: îmi coafam părul și purtam cele mai înalte tocuri. Nu am făcut niciodată un caz din chestia asta, cumva era între noi un fel de înțelegere tacită, în sensul că nu aduceam niciodată vorba de aspectul fizic. Astfel ne puteam preface că nu contează, cel puțin nu în ceea ce privește relația noastră de prietenie. Și totuși, de fiecare dată când mergeam la bar să comandăm ceva, barmanul o servea întotdeauna pe ea prima. Nu mă simțeam invizibilă propriu zis, dar eram pe locul doi. Poate dacă am fi continuat să fim prietene (m-am mutat în L.A. fix când începeam să ne apropiem mai mult), sentimentele alea de inferioritate s-ar fi evaporat. Un studiu din 2014 a demonstrat că atunci când ai o prietenă pe care o consideri mai slabă și mai drăguță, poți ajunge să te simți și mai bine în pielea ta. De ce? Pentru că atunci când te simți apropiată de cineva, în loc să-ți zici, E mult mai slabă ca mine!, te vezi și pe tine așa cum o vezi pe ea. Fenomenul poate fi numit frumusețe prin asociere, spune Ariana Young, profesor de psihologie la California Lutheran University.

3 fraze pe care prietena ta nu vrea sa le auda

În vreme ce Kate avea asul frumuseții în mânecă, și eu aveam atuurile mele. La vremea respectivă mi se publica o carte, ceea ce a impresionat-o foarte mult și a făcut-o să fie mai atentă la discuțiile noastre, menționând filosofi de renume ca Derrida sau Chomsky (auzisem de ei) sau chiar scriitori contemporani pe care trebuia să-i caut pe Google când ajungeam acasă. De asemenea, vorbea foarte mult de job. Era evident că încerca să-mi demonstreze că are mai multe de oferit decât un chip perfect. Se pare că, în timp ce eu mă străduiam să dovedesc că sunt îndeajuns de drăguță să-i fiu prietenă, ea se străduia să dovedească că e îndeajuns de deșteaptă să-mi fie prietenă. Poate că idealizez, dar în momentele alea cred că ne eram reciproc rățușca cea urâtă.

Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *