Putere, substantiv de genul feminin

By  | 

Nu e de ajuns să știi, în adâncul sufletului, că ești o femeie puternică. Trebuie să-ți asumi acest adevăr și să-l folosești în favoarea ta.

Mi-a rămas proaspătă în minte discuția cu o prietenă care îmi povestea experiența ei dezamăgitoare cu o altă prietenă, o femeie cu care a crescut și căreia credea că i-ar putea anticipa orice reacție. Și, totuși, nu era deloc așa. După ce și-au împărtășit ani de-a rândul ghinionul în relații sau obstacolele întâlnite în carieră, pentru prima dată nu mai aveau în comun aceste neajunsuri: prietena mea s-a îndrăgostit nebunește de un bărbat care-i împărtășește sentimentele și a obținut jobul pe care-l visase încă din facultate. I-a povestit încântată amicei această întorsătură pozitivă a vieții ei, fiind sigură că se va bucura pentru ea, dar reacția pe care a obținut-o nu presupunea nicidecum exclamații euforice. Prietena ei, încă debusolată de nenumăratele eșecuri amoroase din ultima perioadă, la care se adăuga și stagnarea frustrantă din plan profesional, nu avea nevoie să audă cât de încrezătoare și puternică se simțea o altă „surată”. Ba chiar a început s-o evite și să facă echipă cu o altă femeie, la fel de devastată și de pesimistă ca și ea. În felul ăsta, se putea plânge în voie, fără să se lovească de strălucirea secretă din ochii celei peste care a dat norocul. În timp ce prietena mea îmi povestea această grozăvie, mă întrebam de ce noi, femeile, preferăm adesea să ne adâncim într-o stare de disperare și slăbiciune, în loc să sărbătorim triumful altei femei, să ne lăsăm inspirate și încurajate de puterea pe care o emană.

Unde-s doi, puterea creste

După reacția dușmănoasă pe care a primit-o, prietena mea mi-a mărturisit că încearcă pe cât posibil să-și țină în frâu entuziasmul și să evite discuțiile despre succesul său, de teamă că toate celelalte femei din viața ei o vor exclude. Fără să-ți dai seama de consecințe, cel mai probabil ai luat și tu o asemenea hotărâre la un moment dat în viața ta – până la urmă, o femeie modestă și umilă are mai multe șanse să se integreze într-un grup, pentru că nu apasă butonul roșu numit Competiție. Dar oare merită să-ți sacrifici adevăratul potențial doar ca să le protejezi celorlalți orgoliul?

Recunoaște-ți forța, mai întâi față de tine

Marcia Reynolds, psihoterapeut și autoare a cărții Discomfort Zone, și-ar dori să spulbere mitul conform căruia femeile nu sunt construite pentru a fi puternice. Ea nu crede că afirmațiile de acest gen sunt adevărate, și accentuează faptul că ele dăunează credibilității feminine. Din punctul ei de vedere, certitudinea este următoarea : femeile sunt puternice, dar din păcate sunt dispuse să se descotorosească de această calitate. “Femeilor nu le place să-și impună în mod public autoritatea. Nu le spunem altora cât de bine ne simțim atunci când avem totul sub control și respingem cu diplomație complimentele care atrag atenția asupra puterii pe care o demonstrăm. Reacționăm astfel pentru că încă ne confruntăm cu prejudecăți sociale care pun la zid o femeie ce-și sărbătorește puterea. Însă, în momentele în care ne aflăm față în față cu noi însene, recunoaștem că ne place sentimentul de a avea lumea la picioare”, notează Reynolds. Așadar, întrebarea care rămâne este: cum putem fi în totalitate ceea ce suntem dacă cele mai multe dintre noi refuză să recunoască public o trăsătură esențială a ființei lor?

Puterea pozitiva a gandirii negative

“Făcând o scurtă analiză antropologică”, observă specialistul COSMO, psihologul Anca Boalcă, “femininul izvorăște din masculin. Femininul este o coastă ce se transformă într-un întreg. Partea activă a unei femei este de sorginte masculină, iar femeile care nu o recunosc au o problemă de decriptare a valorii cu care au fost investite. Pentru ca o femeie să devină conștientă de potențialul său, ea trebuie să fie îndrumată corect de tatăl ei, încă din anii copilăriei”. De aici reiese faptul că, pe lângă reacțiile vitrege din partea societății, recunoașterea valorii personale e condiționată și de relația cu figura paternă a familiei. Chiar dacă nu ai fost încurajată de mică să fii mândră de abilitățile tale, specialiștii cred că te poți autoeduca în acest sens. Iar argumentele pro nu lipsesc. “Din punct de vedere psihologic, teama este inamicul principal al stimei de sine. Ea este cea care te conduce către o luptă neasumată cu propriile valori, înjunghiidu-ți mișelește încrederea în propriile forțe. O femeie matură din punct de vedere emoțional învață să-și asume atât slăbiciunile, cât și forța interioară. Iar o asemenea femeie trăiește o viață mult mai fericită și mai echilibrată. Primul pas către asumarea publică a propriei puteri este conștientizarea faptului că autoaprecierea cântărește mai mult decât orice reacție primită din exterior”, lămurește Anca Boalcă, psiholog. Încetul cu încetul, vei învăța să te impui în fața ta și în fața celorlalți. Tehnicile specializate, pe care ți le împărtășim mai jos, îți oferă imboldul de care ai nevoie acum.

Știi să pierzi, învață să câștigi

Viața e un șir lung (dacă avem noroc!) de înfrângeri și victorii. Știi deja cum e să pierzi: pământul îți fuge de sub picioare, te pui la zid, îți dai pumni în stomac, iar apoi începi să-ți dai seama că nu e sfârșitul lumii. Pentru că ai învățat atât de mult din greșelile tale, încât o poți lua oricând de la capăt. Da, poate că știi să pierzi, dar știi cu adevărat să câștigi? La fel ca în cazul eșecului, triumful este plin de învățăminte și recompense. De ce nu ți-l asumi în loc să parezi laudele venite din partea celorlalți prin fraze negative, precum: “Mersi, dar nu cred că sunt atât de grozavă precum spui…” sau “Am avut noroc, asta e tot.”? Această reacție îți transmite ție, dar și celor din jur, faptul că nu meriți să ai succes. Data viitoare, zâmbește și primește toate laudele – ai muncit din greu și le meriți.

Lauda de sine e… de bine

Comunică puternic

Vocea și tonul pe care îl folosim atunci când comunicăm cu ceilalți ne definesc. Așa cum spunea într-un interviu controversatul regizor chilian, Alejandro Jodorowski, “Vocea e cel mai subtil lucru din Univers. Ceea ce spui vine direct din sistemul tău nervos. Întregul tău corp se regăsește în vocea ta”. Tocmai de aceea, este important să te exprimi așa cum ai vrea să fii percepută. Până la urmă, ce vrei să transmiți? Că ești o femeie puternică, sigură pe afirmațiile ei, sau că aștepți permanent aprobarea celorlalți? Atunci când ridici tonul la sfârșitul unei propoziții, o faci să pară o întrebare și transmiți, automat, că nu ești o amenințare pentru nimeni, ci doar o fetiță inocentă care are o dilemă la fel de inocentă. Această tehnică este mai des folosită de femei decât de bărbați și, la naiba, nu ne face cinste. Antrenează-te în fața oglinzii până ce reușești să emiți fraze puternice, curate și impunătoare.

Fii originală

Cea mai simplă lege a originalității este să faci opusul a ceea ce face toată lumea. Sigur că nu se aplică în toate cazurile, însă e un punct bun de plecare atunci când vrei să-ți construiești o imagine imbatabilă. Majoritatea oamenilor care au succes și admit acest lucru, o fac într-un mod nu tocmai elegant – de aceea, nu mă mir că atrag atipatii. “E greu să vorbești frumos despre tine fără să pari o nesuferită încrezută, dar nu este imposibil. La baza unei comunicări bune se află două calități esențiale: asertivitatea și autenticitatea. A fi autentic în comunicare înseamnă să transmiți emoții reale, credibile, iar asertivitatea este opusul agresivității”, explică psihologul Anca Boalcă.

Comments

comments