Pune siguranta pe primul loc

By  | 

La nivel global, mai mult de 7% din femeile cu vârste de peste 15 ani vor fi atacate măcar o dată în viaţă – fără să le punem la socoteală pe cele care sunt violate şi bătute chiar de partenerii lor. Pe piaţă se vând multe produse create special pentru femei, menite să prevină un eventual atac sau viol, de exemplu curele dificil de desfăcut sau jachete cu electroşocuri şi alarme. Dar faptul că responsabilitatea prevenirii violului este pusă pe umerii noştri e ca şi cum ai zice, ”Cum, tu nu te-ai gândit că dacă-ţi cumperi o casă o să fii jefuită?” Singura persoană purtătoare de vină este violatorul. Dar până când vom reuşi să-i educăm pe toţi bărbaţii că violul este, fără nicio urmă de îndoială, cel mai rău lucru care i se poate întâmpla unei femei, merită să ne concentrăm atenţia pe serviciile şi produsele care promit să ne menţină în siguranţă. Orice pune pe primul loc grija pentru securitatea femeii primeşte votul nostru de încredere. 

Transport în comun dedicat exclusiv femeilor

În Japonia, unde femeile sunt bruscate în mod constant atunci când sunt în tranzit, există tramvaie unde singurii pasageri acceptaţi sunt femeile. Găseşti astfel de maşini şi în Egipt, India, Iran, Taiwan, Brazilia, Mexic, Indonezia, Malaezia, Filipine şi Emiratele Arabe Unite. 

Ojă care detectează drogurile

Patru studenţi (bărbaţi!) de la Facultatea din North Carolina au inventat Undercover Colors, o ojă care detectează cele mai comune droguri implicate în violuri, ca Flunitrazepam-ul sau Xanax-ul. E de ajuns să-ţi înmoi în deget în băutură şi, dacă aceasta îşi schimbă culoarea, înseamnă că cineva ţi-a contaminat-o cu droguri. 

Alarmă anti-viol

Un fel de buton de panică pe care îl poţi ataşa de geantă, acest dispozitiv sub forma unei aripioare roz emite o alarmă asurzitoare, de 90 de decibeli, atunci când este activat. Volumul este asemănător cu cel al unei motociclete care demarează la şapte metri de urechile tale. 

Sherides

Aceasta este o aplicaţie pentru femeile din New York care preferă să meargă cu taxiuri conduse de femei. Stella Mateo, creatoarea aplicaţiei, spune că ideea i-a venit atunci când a auzit că, deşi 60% din persoanele care călătoresc cu taxiul sunt femei, doar 3% din taxiuri sunt conduse de acestea. 

iClick

În India, la fiecare 30 de minute are loc un viol. ”Automatele de mâncare” iClick le permit victimelor să raporteze un viol fără a fi nevoie să contacteze direct poliţia. Într-o cultură unde, istoric vorbind, femeile nu au fost încurajate să vorbească despre faptul că au fost violate, acesta este un bun prim pas în lupta împotriva prejudecăţii sociale care pune responsabilitatea atacului pe umerii victimelor.

Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *