Pune mana pe marirea de salariu

By  | 

Am format cea mai tare echipă de consilieri de carieră împreună cu COO-ul Lean In, companie fondată de Facebook, Sheryl Sandberg. Afla ce-i de făcut pentru a primi mărirea de salariu.

Convinge-te că meriți acei bani în plus

Tremuri numai la gândul de a îndrăzni să ceri ceva mai mulți bani? Nu uita că toți angajatorii se așteaptă să-ți negociezi salariul, așa că nu mai considera că ar fi o mare îndrăzneală care s-ar putea să te lase fără jobul visat. Gândește altfel: compania are nevoie de oameni care să vină cu idei și strategii pentru ca afacerea să prospere – de vreme ce oferi soluții viabile, meriți să se investească în tine.

Esti fericita la jobul actual?

Află de ce au nevoie

Trebuie să afli care este strategia firmei pentru următorul an. Dacă angajatorul are ca target o creștere a profitului cu 5%, să spunem, atunci tu trebuie să dezvolți tot felul de strategii cu care să-l uimești la interviu. Apropo, nu da prea multe detalii privind planurile tale – trebuie să te angajeze pentru a pune mâna pe ele.

Deci, pentru a afla planurile de viitor ale firmei, cere sfatul unui mentor sau găsește un insider cu ajutorul cunoștințelor tale de pe LinkedIn și cere-i câteva informații. Spune-i așa: „Prietenul nostru comun, X, mi-a recomandat să vorbesc cu tine. Aș avea nevoie de câteva informații. Nu-ți voi răpi mai mult de 15 minute”. După ce-ți răspunde afirmativ, spune-i așa: „Cum este să lucrezi pentru persoana Y? Cum aș putea să-i fiu de ajutor prin munca mea?”.

Află ce salariu ar trebui să ceri

Întreabă-ți contactele de pe LinkedIn și de bani: „Din ceea ce știi, ce salariu ar trebui să cer având în vedere experiența mea?”. În felul acesta, scapi de reacții ciudate determinate de spiritul de competiție și nici nu întrebi pe nimeni cât câștigă de fapt. Mai ai o variantă de a afla ce salariu ar fi nimerit să ceri – caută pe Google postul pentru care aplici și pragul salarial aferent.

Trucuri de vointa care chiar functioneaza

Pune la punct pachetul salarial ideal pentru tine

O negociere salarială nu presupune doar să vorbești de bani, ci de multe alte „detalii” care te vor ajuta să te simți minunat pe post și să excelezi în ceea ce faci ca, de exemplu: o mașină a companiei, un laptop sau un mobil și abonament de telefonie, mai multe zile de vacanță, program flexibil etc. Dacă angajatorul nu-ți poate da mai mulți bani, poate reușești să obții alte beneficii.

Fii sigură pe tine când negociezi

Joburi diferite cer modalități diferite de abordare a negocierii, dar un lucru rămâne neschimbat – trebuie să fii foarte sigură pe tine și să nu pierzi din vedere scopul tău. Spune așa: „Înțeleg care este strategia firmei pe viitor și sunt sigură că vă pot ajuta în acest sens. Iată de ce aș avea nevoie pentru a face performanță…”. Să nu-ți fie frică să ceri ce-ți dorești.

Dacă primești un „nu” ca răspuns

Spune așa: „Abia aștept să încep munca, dar ai putea să-mi explici de ce nu ai putut fi de acord cu pachetul propus de mine? Aș vrea să înțeleg exact cum stau lucrurile.”

Comments

comments