Pune capat grijilor financiare in 2014

By  | 

1 Stresul „Nici măcar nu ştiu cîţi bani am.”

Pasul unu e să îţi estimezi un buget rezonabil din care să trăieşti: cîţi bani iei în mînă lunar? Şi aici mă refer la suma netă care-ţi revine după ce se reţin: impozitul, CAS-ul (contribuţia la pensie), CASS-ul (contribuţia la sănătate) şi fondul de şomaj. Apoi, cît exact cheltuieşti pe chirie, cît pe utilităţi, dar şi atunci cînd ieşi în oraş?

Schimbă macazul în acest an şi impune-ţi să-ţi împarţi cheltuielile pe schema 50/20/30 astfel: dă 50% din salariu pentru chestiile esenţiale (gospodărie, facturi, maşina etc), 20% din sumă economiseşte-o şi 30% dă-o pe activităţi distractive (happy hour la barul favorit sau un city break într-o capitală europeană).

2 Stresul „Datorez atît de mult! Nu voi reuşi să restitui banii!”

Sentimentul că eşti datoare e ca o povară groaznică de care, evident, visezi să scapi. E cazul să faci economii, pe ici, pe colo. Mai întîi, încredinţează-i mamei tale cărţile de credit sau ascunde-le în sertarul cu şosete – mă rog, ai înţeles ideea, pune-le undeva unde n-ai acces la ele.

Te-ai apucat oficial de dieta numită <cont de debit şi bani cash>! Următoarea mişcare e să îţi calculezi negru pe alb care e dobînda minimă pe care poţi s-o achiţi lunar la respectivele credite. Orice bănuţ în plus pe care-l ai la îndemînă ar trebui însă să meargă către acel credit cu dobînda cea mai mare.

Jonglează cu cardurile, unul cîte unul şi vei ajunge acolo unde trebuie! Atenţie: dacă între timp salariul îţi este redus sau Doamne fereşte, rămîi o vreme fără job, solicită băncii o refinanţare e a sumei datorate şi a dobînzii. De exemplu, băncile Transilvania şi BRD îţi oferă un calculator de refinanţare online prin care poţi afla singură ce alte variante de plată ai la dispoziţie.

3 Stresul „Ce se întîmplă dacă sînt concediată?”

Deşi e posibil să dureze cam prea mult decît ţi-ar plăcea, fă-ţi un scop în a economisi cel puţin şase luni din salariul tău pentru situaţii de urgenţă. Hai să îi spunem <Fondul de avarie>! Practic, acesta îţi permite să faci ceea ce ai nevoie – adică să supravieţuieşti o perioadă în caz că rămîi fără job, să poţi să fi independentă cînd vrei să închei o relaţie urîtă -, fără să fie nevoie să-ţi pui la bătaie cardurile din sertarul cu şosete, ok?

Stabileşte la bancă ca în fiecare lună (cel puţin!) să se extragă automat din contul tău de debit o sumă de bani (pe care o alegi tu) şi care să se ducă în acel fond de avarie. Imaginează-ţi că înainte de orice plată pe care trebuie s-o achiţi, trebuie să te asiguri pe tine însăţi, în primul rînd şi că meriţi să ai garanţia unui „colac” de salvare.

 

Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *