Promiscuitatea profesionala

By  | 

Nu trebuie să îmbătrânești mergând la același job ani de zile. Conform specialiștilor, promiscuitatea profesională te ajută să fii mai împlinită și, cine știe, chiar să promovezi mai repede.

Nu sunt genul care să stea prea mult timp într-un loc, recunosc. și când zic loc, mă refer la job. știu că nu e ceea ce majoritatea angajatorilor ar vrea să audă. De fapt, dacă aș spune asta într-un interviu, bănuiesc că CV-ul meu, de altfel destul de stufos, ar ajunge la coș. În cei aproape 10 ani de când sunt în câmpul muncii, am schimbat mai bine de opt joburi, și din fiecare loc din care am plecat, am închis ușa fără să regret mișcarea făcută. Pe bune, CV-ul meu a avut parte de mai multă acțiune decât Leonardo DiCaprio la un show Victoria’s Secret. Înainte să mă bănuiești de intenții suicidale profesional, află că îmi asum cu mândrie statutul de job hopper. Ba chiar mi-a adus o geantă de împliniri și bucurii. Pentru că am ajuns să fac cunoștință cu multe medii incitante și să-mi încerc mâna în mai multe locuri, dovedindu-mi în primul rând mie că sunt capabilă să jonglez eficient în mai mult decât un domeniu. și nu sunt singura care gândește astfel. Au trecut de mult vremurile când un angajat stătea pe un singur post — sau în aceeași profesii — ani întregi. Acum toată lumea schimbă roluri, angajatori și cariere pe bandă rulantă. și e foarte bine că se întâmplă asta.

Bine ai venit în generația JOB-HOP

De fiecare dată când mi-am anunțat părinții că îmi schimb (din nou!) jobul, s-au uitat la mine cu ceva ce semăna a milă și îngrijorare. Ei nu sunt obișnuiți cu natura fluidă a universului laboral din zilele noastre. Pentru că au stat sub umbrela aceleiași companii timp de mai bine de 30 de ani, schimbându-și doar birourile din când în când, în eventualitatea unei promovări, nu reușesc să priceapă ce-i cu toată această ”promiscuitate” la locul de muncă. Ca atare, și eu resimt aceeași mirare inocentă ca atunci când le spuneam, în adolescență, că mi-am schimbat (din nou!) iubitul.

5 moduri prin care iti sabotezi cariera zilnic

”Lumea este din ce în ce mai deschisă și multora li se pare azi normal și sănătos să ai mai multe joburi sau să-ți schimbi drumul profesional de câte ori simți nevoia”, spune Adriana țecu, expert resurse umane. ”Internetul a ajutat mult pentru că i-a făcut pe oameni să-și schimbe abordarea. Acum afli mult mai ușor de oportunități noi și nu mai este la fel de greu să schimbi postul, dacă asta îți dorești. În plus, pentru generația de azi pune mai mult preț pe timpul liber și viața personală decât cele anterioare, și în același timp sunt interesați de teme foarte diverse, care să le solicite creativitatea, își construiesc mai multe opțiuni de carieră, cu care jonglează până descoperă acel post care să-i satisfacă din toate punctele de vedere.” și asta nu se întâmplă doar cu începătorii. Un studiu realizat de smartdreamers.ro, pe un eșantion de 15.000 de CV-uri, spune că un angajat experimentat își schimbă joburile mai frecvent decât unul la început de carieră.

Cum separi viata personala de viata profesionala

Oricât de mult i-ar speria pe ai mei ritmul cu care îmi schimb jobul, îi liniștește faptul că, cât de cât, mă învârt în același domeniu, încercând să câștig cât mai multe experiență. Îi mai liniștește și faptul că, deși uneori mă las purtată de impuls și plec de undeva fără a-mi asigura un alt post înainte, niciodată căutările unui nou job nu durează foarte mult. și asta pentru că, în loc să se uite cruciș, angajatorii văd posturile mele variate ca pe un plus, nu ca pe o dovadă certă a unei personalități laborale instabile.

”Când te angajezi pe posturi în afara expertizei tale, dobândești cunoștințe noi. Muncești alături de oameni diferiți, de la care înveți lucruri diferite, ceea ce e întotdeauna un plus”, spune țecu. Ca o notă de avertizare, nu schimba niciodată un post cu unul unde ai același număr de responsabilități sau mai mic. ”Când un angajator se uită pe CV-ul tău, vrea să vadă un ritm ascendent al experienței și skill-urilor tale. Vrea să vadă că fiecare schimbare pe care ai făcut-o a mers în direcție ascendentă, nu descendentă. Pentru că asta spune despre tine că știi să-ți asumi noi task-uri, crești într-un ritm sănătos și ești un asset pentru orice companie la care lucrezi.”

Should I stay or should I go?

Din păcate, nu toți șefii au o gândire pe cât de progresistă pe cât ne-am dori noi. Mulți operează după reguli de modă veche și văd multele tale experimente în profesie ca pe un mare semnal de alarmă. ”Având în vedere că mulți investesc training și efort atunci când angajează un om nou, este oarecum de la sine înțeles că așteaptă de la acesta să fie stabil și dedicat companiei”, explică Alexandra Voinea, director de recrutări. ”Mulți dintre ei nu angajează job-hopperi pentru că nu se pot baza pe ei că vor face prea mulți purici pe postul oferit.” Există, însă, o modalitate prin care poți scăpa de această preconcepție. Dacă ai avut multe joburi, construiește-ți CV-ul astfel încât să pui accentul pe aptitudini, nu pe enumerarea în ordine cronologică a posturilor pe care le-ai ocupat. Iar când ajungi la interviu mizează tot pe acest lucru. Dacă poți să-i explici rațional unui angajator de ce ai schimbat mai multe joburi, nu vei avea de suferit. În plus, există și angajatori care cred că, stând prea mulți ani pe același post, denotă lipsă de ambiție sau dorință de a-ți dezvolta mai multe aptitudini.

16 reguli de eticheta profesionala pe care trebuie sa le stii

Cât despre schimbarea în sine, nu trebuie să o faci doar de dragul de a o face. Dacă ești la aceeași companie de ani de zile și simți că ai unde să crești, n-ai niciun motiv să schimbi barca. Înainte de a începe să te gândești la o posibilă schimbare, e important să-ți analizezi bine opțiunile și să-ți dai seama dacă o asemenea mișcare va fi în beneficiul tău. ”Este important să știi de ce vrei o schimbare înainte să o faci”, spune țecu. ”Fii sinceră cu tine, află ce te bucură la locul de muncă și în ce direcție vrei să te îndrepți, astfel încât să începi să cauți exact posturile care îți pot oferi asta.”

Cel mai lung job al meu a fost de trei ani și ceva, iar cel mai scurt de doar câteva luni, dar de fiecare dată când am plecat, am știut că asta era mișcarea potrivită pentru mine — nu m-am ars niciodată și nici nu am privit înapoi cu mânie, vorba lui John Osborne.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *