Poti fi femeia visurilor tale!

By  | 

A fi feminină nu ȋnseamnă să fii “moale”

Nu ştiu când şi cum ne-a intrat ȋn cap nouă, femeilor, că a fi feminină ȋnseamnă să fii docilă şi ştearsă, că femeile delicate sunt mai puţin puternice şi că doar un stil mai ostentativ şi niţel masculin ne poate face să ieşim ȋn evidenţă ȋntr-o lume… a bărbaţilor. 

Eu nu cred că este o lume a bărbaţilor, dar asta contează mai puţin, ce contează este că o lume a bărbaţilor cu fuste ar fi mai dizgraţioasă, nenaturală şi nedreaptă pentru că ȋntr-o asemenea realitate feminitatea nu-şi mai are rostul, iar feminitatea este tocmai acel element care ne diferenţiază de bărbaţi, şi care, da, ȋndrăznesc să o spun, face lumea mai frumoasă, mai delicată, mai fecudă, este acel punct fără de care “i-ul” nu ar fi “i”. 

 “Spunem mereu că ne aflam ȋntr-o lume a bărbaţilor, dar ţine de noi să devină una egală. Trebuie doar să ȋnvăţăm că şi ȋn fustă eşti la fel de puternică şi că cerceii nu ȋţi iau din forţă, ci ȋţi adaugă clasă şi delicateţe, că poţi fi fermă fără a deveni fioroasă, că poţi trasa limite fiind asertivă, nu bătăioasă”, ne ȋncurajează psihoterapeutul.

Acestea fiind spuse, pune-ţi rochia aia frumoasă, tocurile, machiază-te, fă acele gesturi delicate de care te fereşti ca nu cumva cineva să spună că eşti o “mimoză”, găteşte şi mândreşte-te cu asta (nu vei părea o “căsnicuţă”, crede-ne), fii mai blândă cu cei din jur şi oferă-le confortul şi protecţia pe care doar o femeie o poate oferi altora. 

“Cât despre acceptarea propriei feminităţi, va trebui să investigăm puţin propria concepţie şi cum s-a format ea. Ȋn ultima vreme, cursurile de gătit sunt pline de bărbaţi, lor li se pare sexy, dar femeile, disperate să nu fie considerate gospodine, au renunţat la o activitate care dacă este realizată ocazional poate deveni foarte relaxantă şi care feminizează”, spune Olivia. 

De ce jobul, iubitul, familia şi mulţi alţii ar trebui să fie mai importanţi?

Niciodată nu avem timp pentru noi pentru că avem atâtea responsabilităţi. Jobul ne răpeşte cea mai mare parte din timp şi nervi, iar după orele de muncă, ȋn loc să ne odihnim, bifăm activităţi sociale pentru a nu dezamăgi pe nimeni, dar şi din nevoia de a le face pe toate. 

Adevărul este că nu le putem face pe toate şi că nimeni nu are o mai mare prioritate ȋn viaţa noastră ȋn afară de noi. Ştiu, sună a clişeu şi “miroase” a egoism, dar nu este aşa. Nu trebuie să ne sacrificăm pe altarul nimănui, iar cei din jur vor fi ȋncântaţi să ne aibă mai fericite, mai ȋmpăcate cu sine. 

Cu siguranţă avem nevoie de o reevaluare a priorităţilor, dar şi să ȋncepem să ne includem mai des ȋn agenda supra-aglomerată, cu toate că vom fi nevoite să eliminăm alte activităţi care par foarte presante. 

De ce? Pentru că merităm, vorba reclamei, pentru că fără a fi tot timpul conectate la noi ȋnsene, nu vom putea ajunge să fim femeile care visăm să fim. Ele se află acolo, ȋn noi, trebuie doar să le ajutăm să iasă ȋn lume.

“Un truc ar fi să-şi asume că ele sunt cele mai importante (nu jobul), să-şi completeze ȋn agendă programul zilnic ȋncepând cu ceea ce e important pentru ele şi să adauge apoi ceea ce este necesar. Dacă observă că timpul alocat propriei persoane tinde spre zero, trebuie să se ȋntrebe de ce se ȋntâmplă asta. Pot consulta un psiholog pentru astfel de situaţii sau pentru susţinere ȋn perioada de ȋnceput a schimbării”, ne ȋndeamnă Olivia.

Crezi cu adevărat că va veni o zi când vei scăpa de acele kilogramele ȋn plus, când vei purta tocuri zilnic (aproape, să nu exagerăm), fustiţe şi rochiţe, când vei fi mai feminină, mai zâmbitoare, mai eficientă la muncă şi mai fericită? Sunt sigură că zâmbeşti imaginându-ţi cât de frumos ar fi, dar deodată ȋţi aminteşti că nu ai timp să fii femeia visurilor tale, eşti atât de ocupată să faci faţă vieţii aşa cum este acum, darămite cu un proiect de o asemenea amploare!!!

Dar dacă ţi-aş spune că tu, cu resursele tale de timp şi voinţă, poţi să fii toate cele de mai sus şi ceva pe deasupra?! Ai nevoie de un singur ingredient, vital pentru reuşita ta, o asumare realistă şi totală a tot ceea ce va presupune proiectului tău magnific. Deci, eşti pregătită să devii femeia ta ideală? Pentru coaching, ȋncurajări, trucuri, dar şi pentru a ne aduce cu picioarele pe pământ, o avem pe Olivia Mocanu, psihoterapeut principal.  Să ȋncepem schimbarea la faţă, corp şi minte cu o pregătire temeinică pentru ceea ce ne aşteaptă! Da, totul o să fie bine!

Ce bine că mă frustrează Sofia Vergara 

Este greu pentru o femeie să recunoască faptul că o altă femeie o frustrează, fie ea şi o vedetă de la Hollywood. Da, este greu, dar recunosc! Am veşnic impresia că această latina a luat cursuri de jonglat cu toate atuurile – este feminină fără a pierde nimic din prezenţă, este atât de senzuală fără a fi vulgară, declară sus şi tare că familia este cea mai importantă şi că adoră să gătească, dar nu ai spune că are alură de casnică şi nu se ruşinează să fie o feroce femeie de afaceri fără a se dezumaniza ȋn schimb. 

Ca şi tine, am tendinţa de a crede că femeile ca ea au obţinut aceste lucruri fără efort, că soarta le-a pus totul pe tavă, iar ele nu au făcut altceva decât să se bucure de daruri. Dar adevărul este că cele mai multe au acceptat din start faptul că trebuie să depună efort şi să sacrifice parte din timpul liber pentru a trăi viaţa pe care şi-o doresc. O confirmă Vergara ȋn numeroase interviuri, dar şi alte vedete pe care le admiri.

Şi atunci, ȋn loc să ne frustrăm, de ce nu le-am lua ca exemplu, de ce nu ne-am lăsa inspirate de poveştile lor pentru a ne trăi propria noastră poveste ȋn care prinţesa are şi prinţul şi casa şi fericirea? Trebuie doar să dăm dovadă de aceeaşi ambiţie şi capacitate de muncă, ceea ce nu este puţin, dar nu este nici imposibil. 

 “Pornim de multe ori ȋn tot felul de proiecte ambiţioase fără a avea ȋn minte ce o să presupună cu adevărat ceea ce ne propunem. Ȋnainte de toate cred că ar trebui să ȋncercăm să ne imaginăm mai clar ce va ȋnsemna activitatea respectivă: câteva luni, poate ani sau pentru totdeauna urmează să depunem acel efort fizic sau de voinţă, indiferent de gradul de oboseală, de vreme şi aglomeraţia oraşului, de participarea celorlalţi sau nu, de rezultate, de evenimente sau frustrări. 

Ȋn primul rând este vorba de un exerciţiu de imaginaţie, dar nu trebuie să vizualizăm doar efectul, ci mai ales efortul, conştiente fiind că oricum vor apărea tot felul de obstacole pe care nu le-am luat ȋn calcul”, expică psihoterapeutul.

 De ce nu ai obţinut ce ai visat până acum?

Pentru că pastila este de multe ori amară sau doar pentru că nu ne-am pus problema, niciodată nu stăm câteva secunde ȋn loc pentru a ne ȋntreba de ce nu am reuşit ȋncă să fim aşa cum ne dorim. Sunt sigură că lenea nu este un personaj malefic şi că este mai mult un simptom decât o cauză, dar şi că atât de ȋntâlnita comoditate poate fi ȋnvinsă cu mare uşurinţă dacă ȋţi pui capul. 

Deci, ce a determinat stagnarea, ce te-a făcut pe tine să ȋndeplineşti mai puţine vise decât aveai ȋn calcul? Să fie oare faptul că nu ai destulă ȋncredere ȋn forţele tale sau convingerea că eşti… mai puţin ca altele şi că nu poţi fi mai mult? Să fie prietenii sau familia care-ţi spun constant că eşti OK aşa şi că nu are rost să depui mai mult efort? 

“Un aspect ȋntotdeauna neglijat este cel al descoperirii şi resemnificării traumelor emoţionale care ne blochează echilibrul şi starea de bine, care ne determină depresia (şi obezitatea) sau workoholismul, auto-neglijarea, blocarea feminităţii etc. Toate femeile ştiu că sunt mai feminine dacă se ȋmbracă ȋn rochiţe, folosesc farduri şi accesorii, ȋnsă nu toate ȋşi depăşesc propriile blocaje, concepţii sau rigidităţi. Ideea e că dacă vor reuşi să facă schimbarea pentru o perioadă şi vor fi atente la emoţiile lor, vor vedea ce le impiedică, ce le demotivează sau ȋn ce moment uită de sine, dar şi cât consideră că merită să se ȋngrijească”, este de părere psihoterapeutul. 

Pe tine ce te ţine ȋn loc? Cu toate că o să te supere răspunsul pe moment, ai nevoie să ştii ce ai de ȋnfruntat. De asemenea, ȋn a-ţi permite luxul de a fi dureros de sinceră cu tine, vei câştiga ceva preţios, reconectatea la tine ȋnsăţi şi, ȋn timp vei ajunge să te preţuieşti mai mult ca persoană şi ca prietenă. 

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *