Pfff, ce este acela un Bitcoin?

By  | 

Vrei să-ţi impresionezi prietenul etalându-ţi, în neologisme hi-tech, cunoştinţele despre fenomenul Bitcoin? Repetă după mine: “Bitcoin este un sistem financiar electronic descentralizat, care foloseşte algoritmi matematici pentru a crea o monedă digitală.” 

Prea complicat, huh? Tot ce trebuie să reţii, de fapt, este că Bitcoin este o monedă digitală, iar fanaticii computerelor sunt nebuni după ea deoarece cu ajutorul ei poţi cumăra chestii online fără să fie nevoie să “treci” printr-un sistem bancar sau guvernamental anume.

Arta mineritului

Banii obişnuiţi sunt tipăriţi de o bancă centrală şi aparţin de o anume ţară sau regiune. Bitcoin, însă, reprezintă o monedă digitală globală – aşa că, practic, aparţine tuturor, controlată fiind de un grup de super-tocilari care s-au autointitulat “mineri”. 

Folosind soft-uri specializate, ei se ocupă cu mineritul după Bitcoins, care devin apoi disponibili de cumpărat muritorilor de rând. După ce i-ai achiziţionat, sunt stocaţi într-un cont online sau “portofel”. Partea frumoasă este că nu există rate de schimb valutar, comisioane sau dobânzi sau alte taxe bancare. În plus, poţi folosi Bitcoins oriunde te-ai afla în lume, atâta timp cât ai o conexiune la internet.

Deci, cine îi cheltuie?

Vrei să spui, în afară de gemenii Winklevoss? (Cameron şi Tyler, care susţin în continuare că a lor a fost ideea cu Facebook-ul, tocmai au cumpărat o parte din compania BitInstant – prima care va lansa o carte de debit pentru Bitcoins.) Se estimează că în jur de 100.000 de oameni de pe glob folosesc acum această monedă virtuală. 

Şi în România?

Evident, fenomenul este într-o stare incipientă, dar am putut afla, totuşi că valoarea autohtină a unui Bitcoin este de aproximativ 2.000 lei, şi că există chiar şi un ATM în Bucureşti, de la care poţi cumpăra moneda digitală (în valoare minimă de 50 lei), pentru a o folosi mai apoi la tranzacţii online tax free, după cum explicam mai devreme. Compania fondatoare, Bitcoin Romania, îţi oferă toată asistenţa şi explicaţiile necesare pe site-ul său, bitcoinromania.ro. 

Pentru început, poate te interesează şă ştii că poţi folosi Bitcoins ca să cumperi de la Asos, Zara, şi Net-a-porter, prin site-ul bitfash.com. De fapt, atracţia pe care o simt cei mai mulţi dintre cei care investesc în Bitcoins e posibilitatea de a scăpa de orice fel de comisioane sau taxe aferente unei tranzacţii, fie că e vorba de a trimte bani cuiva de peste mări şi ţări, sau de a cheltui, pur şi simplu, pe cumpărături personale. 

Ar fi bine să încerci şi tu?

Mmm. Nu aş recomanda asta încă. Sistemul Bitcoin este în continuare într-o fază experimentală, aşa că nu există garanţii adevărate că, transformaţi în Bitcoins şi stocaţi într-un portofel digital, banii tăi ar fi în siguranţă. Ross Greenwood, editorialist şi consultat financiar la Channel Nine ne previne: “Geniile informaticii spun că acesta este viitorul, dar sistemul Bitcoin poate fi privit şi ca un scenariu clasic de balon de săpun – cei din urmă investitori sunt şi cei care pierd cei mai mulţi bani.”

Acum că ştii ce este un Bitcoin, vreau să uiţi complet de existenţa lor – cu excepţia situaţiei în care eşti pregătită să-ţi rişti economiile.

Ce plăteşti cu Bitcoins

Un sandwich

În Moscova şi Allentown,SUA, unele fastfood-uri din grupul Subway îţi fac discount-uri de 10% dacă plăteşti cu Bitcoins.

Un zbor cu avionul

Cheapair.com din California, a devenit prima agenţie de travel la care îţi poţi book-ui bilete de zbor plătind în Bitcoins, urmând să se extindă şi pe partea de rezărvări hoteliere.

O călătorie în spaţiu

Virgin Galactic a anunţat că va începe să accepte plata în Bitcoins, pentru călătoriile în spaţiu (rezervarea unui “loc” într-o navetă spaţială costă 250.000 $ rambursabili).

Taxele de şcolarizare

Universitatea din Nicosia, Cipru, acceptă Bitcoins pentru plata taxelor de şcolarizare. Serviciul este disponibil mai ales pentru studenţii în ale căror ţări de origine tranzacţiile bancare sunt dificile sau costisitoare.

Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *