”Omul asta ma detesta…”

By  | 

Nu de puţine ori se întâmplă ca tot ceea ce faci să provoace doar grimase şefului tău. Ai hobby-uri active, de exemplu, îţi place să te dai cu parapanta, în timp ce el este un sedentar sadea. Sau eşti fanatica mâncatului sănătos şi propovăduieşti venirea erei vegane, în vreme ce el e mare amator de junk food. De faptul că eşti drăguţă şi socializezi cu colegii de la alte departamente nu are de spus decât trei cuvinte: scade productivitatea muncii. Şi uite-aşa, având doar vina de a fi diferită, ajungi ţinta dispreţului şefului tău şi rişti ca viaţa liniştită de birou să se transforme într-o corvoadă căreia, dacă vrei să-i supravieţuieşti, va trebui să te abţii, să te adaptezi şi să faci câteva compromisuri. 

#1. Poate nu e ceea ce pare…

Ştiu, sună ca un clişeu fără vreo bază reală, însă în cazul tău s-ar putea să aibă. Poate că şeful îţi răspunde monosilabic şi răspicat la mailuri şi te repede la telefon sau în şedinţe fiindcă este foarte stresat, are o pasă proastă, trece printr-o perioadă neagră a vieţii. Sau, pur şi simplu, e doar un nemernic din născare, iar comportamentul lui enervant nu are nicio legătură cu tine. ”Niciodată nu putem şti cu siguranţă ce este în mintea altcuiva. Mai bine nu construi scenarii pe care nu le poţi dovedi şi nu pune la suflet reacţiile altora”, explică Jenny Blake, career coach şi autoare a cărţii Life After College. 

#2. Imită-i comportamentul

Fii tu însăţi, dar urmează-i exemplul şi aplică aceleaşi reguli de conduită la locul de muncă, te sfătuieşte Alexandra Levitt, autoare a cărţii Blind Spots. Constaţi că şeful tău apreciază abordarea directă? Atunci du-te la biroul colegului cu care ai de vorbit şi spune-i ce ai de zis faţă-n faţă, nu pe e-mail. Pare că nu se gândeşte decât la muncă tot timpul? Atunci las-o mai moale cu discuţiile informale şi cu pauzele de fumat, pentru că e posibil să te considere suspect de leneşă şi neproductivă. 

#3. Stabileşte o întâlnire

Tot ţi se pare că se uită urât la tine? Atunci s-ar putea să fi făcut ceva foarte rău şi să nu-ţi fi dat seama. Stabileşte o întâlnire cu şeful pentru a afla despre ce e vorba. Ai putea spune: ”Mi s-a părut că erai supărat ieri când am prezentat raportul în timpul şedinţei şi nu ştiu dacă am făcut sau spus ceva care ţi-a provocat supărarea.” Spune-i că îţi place să primeşti feedback şi apoi ascultă ce are de spus. Dacă tu eşti motivul supărării, întreabă direct şi fără ocolişuri: ”Cum pot remedia lucrurile?”

#4. Vorbeşte cu cineva de la HR

Dacă nicio discuţie serioasă nu pune capăt situaţiei spinoase, apelează la departamentul de Resurse Umane şi întreabă dacă există posibilitatea să ocupi un alt post în cadrul aceleiaşi companii. Ai grijă, contrar opiniei generale, oamenii care lucrează la resurse umane sunt mai degrabă loiali managerilor de top decât angajaţilor de rând. Dacă şeful te hărţuieşte sau te abuzează verbal, este datoria şi responsabilitatea ta să le semnalezi celor de la HR incidentul, însă aşteaptă-te să fii nevoită să-ţi găseşti job în altă firmă. Hărţuirea sexuală este pedepsită de lege, dar în cazul în care vrei să intentezi un proces, vei avea nevoie de o grămadă de bani şi va trebui să aştepţi mult timp pentru a se lua măsuri. 

#5. Pune la cale planul de evadare

”Dacă eşti nefericită de mai bine de şase luni, ai încercat să remediezi situaţia şi ai eşuat, este mai bine să o laşi baltă”, spune Blake. Bineînţeles, este mai bine să nu menţionezi nimic viitorului tău şef despre ce a trebuit să suferi la fostul loc de muncă. Pune accentul pe competenţele profesionale şi pe calităţile tale, iar dacă ţi se cer referinţe, apelează la un alt manager din firmă sau la un mentor, pentru a le obţine. 

#6. Nu te lăsa

Dacă gândul că vine lunea şi trebuie să dai ochii cu şeful tău te sperie, apelează la orice metode pentru a-ţi îndulci ziua – fă yoga de dimineaţă (ca să-ţi linişteşti nervii), du-te la sală, programează-ţi întâlniri cu prietenele pe seară, ieşi la prânz cu toţi colegii şi fă în fiecare zi câte un pas pentru a evada de acolo.

#7. Nu-i spune vreo două de să te ţină minte…

Ştii vorba aceea: ”Ai grijă cum te comporţi cu cei pe care-i întâlneşti când eşti în culmea succesului, pentru că tot ei vor fi acolo şi când te vei prăbuşi”. Ei, bine, fi mai deşteaptă decât şeful tău şi nu-i arăta (pe bune sau doar metaforic) degetul din mijloc. Spune-i cu zâmbetul pe buze că ai găsit un joc care se potriveşte mai bine competenţelor tale şi că-i mulţumeşti pentru tot ce ai învăţat de la el. Astfel îl pălmuieşti ca o doamnă pe nesuferitul care ţi-a făcut zile negre. 

Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *