Off, surioara!

By  | 

O relatie de la sora la sora e ceva unic; ambele fiind femei, evolutia lor sociala e condusa la fel de catre parinti si profesori, ceea ce duce inevitabil la rivalitate. Apoi, sunt mult mai frecvent comparate trasaturile lor fizice, etapele si evenimentele vietilor lor (casatoriile, nasterea copiilor, posesiunile materiale) decat in situatia frate-sora.

  • Un comportament preferential din partea parintilor duce la rivalitate, la intreceri intre surori pentru a capta afectiunea lor sau un statut familial privilegiat,

In ceea ce le priveste pe surori, e foarte importanta atitudinea familiei; uneori, parintii se manifesta preferential, le submineaza calitatile individuale, in loc sa le incurajeze. Ca rezultat al diferentelor dintre ele, surorile vor avea permanent tendinta sa se compare una cu alta, si asta va genera o competitie in care, evident, va exista o castigatoare si o invinsa.

In timp ce una dintre surori poate manifesta un talent special, legat de o traditie familiala cu care se mandresc parintii, sau va calca pe urmele lor in domeniul profesional, cealalta va fi invidioasa si ranchiunoasa pe sora cea “superior dotata”.

Ranchiuna se estompeaza cu vremea, cu maturizarea şi cu desprinderea de părinti; in clipa in care nu mai exista arbitrii, competitia devine superflua. Ambele vor deveni persoane constiente de puterile si competentele fiecareia. Pe de alta parte parintii, desi se straduiesc si sunt convinsi ca fac si vor numai binele, nu sunt perfecti. (ia aminte, ca vei fi si tu parinte!).

Subconstientul ii poate determina s-o favorizeze pe una dintre surori – uneori ca reflexie a propriilor experiente de maturizare. De exemplu, daca mama ta s-a simtit defavorizata in copilarie, cand s-a nascut sora ei cea mica, va cauta sa compenseze trauma ,,detronarii” de atunci printr-un exces de dragoste si atentie acum fata de fiica ei cea mare.

Diferenta de varsta e un alt factor-cheie al relatiei de la sora la sora. Psihologii explica: intre surorile cu varste apropiate, camaraderia e perfecta, dar rivalitatea inevitabila; in timp ce diferentele mari de ani reduc spiritul de competitie, cu pretul sacrificarii prieteniei (aproape imposibila) dintre surori.

Intr-un scenariu familial ideal, surorile n-ar trebui comparate sau favorizate, ci indemnate si incurajate sa fie cele mai bune prietene. Am zis scenariu ideal, pentru ca diferentele de baza dintre personalitatile lor sunt piedici extrem de dificile in construirea unei legaturi de prietenie profunda.

Sora ispasitoare

Ati fost etichetate de la varste fragede: “Cochetica”, “Istetica”, “Dulcica”, “Rasfatata”. Sau timida, neindemanatica, dezordonata, impiedicata, ingalata, obraznica.

  • Surorile pot sa proiecteze propriile lipsuri, deficiente sau ganduri amare asupra “tapului ispasitor”.

Recunoaste: aceste catalogari, chiar servite pe ton de saga, sunt serioase surse de tensiune intre surori. Problema e ca aceste etichete raman temeinic lipite de spinarea ta, si trebuie sa faci eforturi masive sa le “dezlipesti” – chiar cu riscul sa-ti lipesti alta noua… Si chiar daca te-ai scuturat complet de povara etichetei cu care te daruise familia, in clipa in care te afli in aceeasi camera cu parintii sau sora, esti in primejdie sa reintri in vechiul rol atribuit – cu efecte dezastruoase.

Poate cel mai distructiv si frecvent model de comportament intre surori e cliseul “tapul ispasitor”. Cand una dintre surori – de obicei cea mai neastimparata – e blocata in rolul de tap ispasitor, in mod constant acuzata de tot felul de rele si belele, ea ajunge sa comita exact acele “infractiuni” pentru care e blamata mereu. Lucrurile pe care nu le agreeaza la ele insele le critica la sora ispasitoare, prin atac – iar asta le face sa se simta mai bine si mai increzatoare.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *