Nu stii ce-i ala stat degeaba?

By  | 

Dacă simţi nevoia să fii productivă 24 din 24, şapte zile pe săptămână, s-ar putea să pierzi din vedere un lucru: umplerea timpilor „morţi” e, de fapt, cea mai importantă sarcină a zilei!

Cât de des îţi permiţi să îmbrăţişezi canapeaua ore bune şi să te uiţi la televizor la trei seriale unul după altul? Hmm… eşti atât de ocupată să faci una-alta, încât nici nu mai ştii cum e să fii inactivă. Ce-i drept, oamenii au fost „programaţi” din naştere să facă mai multe treburi deodată, să fie multifuncţionali. Pentru că ştii că ai atâtea de făcut, încerci să nu pierzi nici o secundă pentru a te asigura că vei termina totul la timp. Şi, chiar şi atunci când simţi că deţii totul sub control, cantitatea de sarcini se poate dovedi istovitoare. Iar când ai finalizat tot ce ţi-ai propus, constaţi că ţi-a mai rămas timp suficient să faci încă pe-atâta, căci microbul acţiunii ţi-a intrat în sânge şi nu poţi sta degeaba.

Metode simple de relaxare dupa job

Ceea ce nu realizezi tu, şi e foarte important, este faptul că o agendă încărcată (chiar şi cu chestii uşor de îndeplinit) se poate transforma într-o sursă uriaşă de stres. Soluţia: organizează-ţi viaţa mai bine, astfel încât să-ţi rămână mai mult timp liber în adevăratul sens al cuvântului; timp în care să faci o groază de… NIMIC! Lasă-ne pe noi să-ţi arătăm cum se face asta!

Deconectează-te!

Din nefericire, nu toată lumea îşi permite să-şi închidă telefonul sau să nu deschidă mailul după orele de program. Cu toate astea, ar trebui să încerci să te dezlipeşti de tastatură îndată ce ieşi pe uşa clădirii în care munceşti şi-aşa multe ore în fiecare zi. Specialiştii spun că, din cauza faptului că astăzi e posibil să ne extindem activităţile de serviciu şi acasă, putem cădea foarte uşor în tentaţia de a ne lua de lucru acasă, unde am putea rezolva în tihnă ceea ce n-am finalizat la slujbă.

Dacă te montezi să nu-ţi mai iei de lucru acasă – şi deci să te concentrezi să termini treaba în timpul programului -, nu numai că vei reuşi să fii mai eficientă, dar îţi va rămâne timp liber în care să te relaxezi cu adevărat. Sau o altă idee, dacă chiar e imposibil să renunţi la sarcinile de serviciu: propune-ţi o oră târzie la care să-ţi verifici mailul de serviciu (între 9 şi 10 de exemplu), după ce ai luat deja cina şi eşti aproape gata să te cufunzi între perne (sau între braţele partenerului tău).

22 melodii care te linistesc inainte de culcare

Fă-ţi un program strict

Faptul că ai în permanenţă impresia că ai ceva de făcut are o explicaţie: chiar ai ceva de făcut! Psihologii spun că ar trebui să ne alocăm timpul foarte clar, de exemplu, să stabilim anumite zile şi ore pentru a duce la îndeplinire sarcinile cotidiene. Marţea speli sau calci rufele, joia e zi de cumpărături destinate decorării frigiderului pe interior etc. Astfel, toate acestea îţi vor intra în reflex şi nu va mai fi nevoie să te gândeşti la ele în alte zile. Ai mai multe responsabilităţi? Fixează-ţi un interval strict de timp în care să le îndeplineşti, e mai bine decât să ţi le împarţi pe zile.

Relaxare la minut

În agendă e loc şi de răsfăţ

Când programul tău pe o zi conţine sarcini cât pentru o armată, o oră de masaj sună deja a iluzie. Însă trebuie s-o transformi în realitate, altfel vei renunţa complet la… tine. Momentele de relaxare şi răsfăţ sunt esenţiale pentru a-ţi reîncărca/oxigena creierul. Dacă continui aşa, dacă nu te ocupi puţin de tine şi te suprasoliciţi încontinuu, vei fi mai puţin eficientă.

O dată pe săptămână, ia-ţi liber măcar o oră şi fă ceva relaxant: o baie cu spumă, un masaj, du-te la salonul de înfrumuseţare sau citeşte ceva plăcut. Orice ai face, rezistă tentaţiei de a fi productivă. Şi nu, nu poţi să porţi o conversaţie legată de serviciu în timp ce stai în cadă sau la salon. Ia vezi, poţi?

Comments

comments