Nu am chef azi

By  | 

Ți se întâmplă uneori să-ți pierzi concentrarea, motivația și cheful de… orice. Iată cum să-ți regăsești motivația.

Motivația este abilitatea de a-ți canaliza energia în scopul atingerii scopurilor propuse. Când ea lipsește, e ca și cum ai fi ajuns la o fundătură. Nimic nu mai funcționează, ești întoarsă pe dos și nu poți nici măcar să spui exact ce îți lipsește și ce e de făcut pentru a ameliora situația. Tuturor ni se întâmplă să cădem în perioade de apatie, perioade în care nimic nu ne mai motivează. Brusc nimic nu-ți mai trezește interesul, totul e fad și lipsit de gust, nu mai poți să duci nimic până la capăt. Te uiți pe pereți și îți vine să plângi de nervi, tocmai pentru că nu-ți poți explica nici starea în care te găsești, nici motivele ei. Te macină o anxietate pe care nu o poți defini și cel mai rău este că de cele mai multe ori este foarte greu să te repui în mișcare.

Comoditatea, plictiseala, lenea spirituală, lipsa de chef, acestea sunt bolile paradoxale ale unui secol care se vrea pe fugă. Pentru că extremele sunt la putere, fie ne adâncim în muncă și facem tot ce ne stă în putință pentru a sta ocupați TOT timpul, fie ne pierdem în pauze luuungi de letargie și ”impotență”. Pentru a obține compromisul pe care toate ni-l dorim, astfel încât să fim mulțumite cu noi și cu felul în care ne trăim viața (adică profitând la maxim de toate șansele care ni se oferă), e necesar să știm să mânuim cu stil momentele dificile de care ne lovim. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să te descurci în orice situație:

Don’t worry! Be… motivated!

Mintea umană este deosebit de capricioasă și de cele mai multe ori ne punem piedică noi singure. Faptul că nu te poți abține să te gândești la problemele care pot surveni, la lucrurile pe care ai uitat să le faci, la chestiile pe care poate le vei face greșit (Doamne ferește!) nu poate decât să te dezavantajeze. Grijile excesive îți seacă energia, te împiedică să vezi lucrurile clar și îți produc o senzație de neliniște, disperare și neputință. Dacă mi se strică mașina? Dacă nu iau postul? Dacă mă înșală? Retorismele de acest gen te subminează mai mult decât crezi. Încearcă să te relaxezi și să nu te mai uiți atât de mult la partea goală a paharului. În schimb, îți e permis să faci proiecții… optimiste! Cum se zice în popor: sari calul! Fă-o în glumă, și vei vedea că veselia pe care astfel de ”vise imposibile” ți-o va produce te va face să te simți mult mai bine.

Top 10 citate motivationale pe Facebook

Trecutul?…Lasă-l acolo!

Dacă ai avut experiențe neplăcute, ai ratat sau ți-au eșuat unele proiecte, nu rămâne blocată în stadiul acela. Îți vei contamina și viața de acum, iar șansele de reușită se vor reduce destul de mult. În popor se zice că trebuie să întorci pagina. Eu zic că uneori e mai bine să o rupi, să te desprinzi total de tot ceea ce ar putea să-ți facă rău într-un fel sau altul.

Scapă de blocajele emoționale.

Cel mai adesea ne blocăm din cauza viitorului, pe care nu-l putem nici calcula, nici prevedea. Nu am reușit nici până acum să-mi explic de unde teama asta de necunoscut. Pentru mine lucrurile stau în felul următor: necunoscutul e o provocare, și provocările trebuie așteptate cu interes, poate chiar cu sufletul la gură, nu cu teamă. Dacă știi să-ți păstrezi sângele rece, nimic nu te poate da peste cap. Un alt aspect al blocajelor emoționale este că, în general, doar tu te poți elibera. Poți face asta doar îmbrățișându-ți temerile, conștientizându-le până la capăt. Dacă nu poți să scapi de ele, exploatează-le în folosul tău. Vorbește despre slăbiciunile tale, nu le ascunde. Numai așa vei scăpa de ele cu adevărat. E ca zicala aceea: ține-ți prietenii aproape, dar dușmanii și mai aproape. Deci, ține-ți punctele forte la îndemână și slăbiciunile și mai la îndemână. Cea mai eficientă strategie!

Pauzele pot fi constructive.

Când chiar nu poți să te concentrezi, nu insista! Fă ceva relaxant și destresant. Poți relua apoi cu forțe proaspete ceea ce ai lăsat neterminat. Nu trebuie să faci ceva doar de dragul de a te vedea ocupată. Un moment de pauză e binevenit oricând. Ai grijă să nu exagerezi însă. Pauzele lungi și dese, contrar părerii generale, nu sunt cheia marilor succese.

Pas cu pas.

Graba strică treaba! Să nu crezi că un început mai lent este cea mai proastă alegere pe care ai putea să o faci. Pentru că situația stă exact invers. Primii pași sunt cei mai importanți. Tocmai de aceea trebuie să ai mare atenție și să fii generoasă cu timpul pe care li-l dedici. Plănuiește-ți bine treaba! Împarte sarcina generală în unele mai micuțe (acestea vor fi mai bine primite în momentele când ești lipsită de chef și nu prea te simți pregătită pentru provocări mari). Fii atentă la detalii, ele contează mai mult decât îți poți imagina.

Optimismul? Prieten de nădejde!

Lucrul cel mai important: Înconjoară-te de prieteni care să te înțeleagă și să te sprijine, oricâte schimbări ai vrea tu să faci cu viața ta. Unii oameni văd entuziasmul celorlalți ca pe o amenințare, și simt nevoia inconștientă de a încerca să-i convingă că idealismul lor nu este recomandat. Ferește-te te astfel de persoane! Cinismul și pesimismul sunt bolile cvasi-incurabile ale timpurilor de azi. Fă-ți mai bine o listă cu persoanele care te fac în general să te simți optimistă și încrezătoare. Ieșirile cu ei vor fi adevărate pulsiuni de încredere.

Obiceiurile oamenilor destepti pe care trebuie sa le adopti si tu

Minte-mă frumos!

Atunci când brusc nu mai ai încredere în forțele proprii, ceea ce duce inevitabil la o pierdere masivă de chef și motivație, ți-ai dori ca toată lumea să te complimenteze în fel și chip, numai să te simți mai bine. În cazul în care gurile lor rămân mute, preia tu rolul pe care ar trebui să-l joace ei. Servește-ți zilnic minciunici ”adevărate”! Poți să-ți faci un colaj cu pozele în care ai ieșit foarte bine, date despre succesele tale trecute, calitățile și atuurile recunoscute unanim. Printre acestea bagă și câteva poze cu fotomodele renumite, cu ”fața” ta lipită peste! Te vei distra grozav și-ți va mai fugi mintea de la problemele cu care te confrunți.

Pune-ți mintea la contribuție!

Primul sfat: fă-ți teste de inteligență! Te vor motiva să vrei mai mult de la tine! Când vei descoperi în ce domeniu te descurci mai slab, sigur nu vei ezita să te pui la treabă. Cine altcineva să umple respectivele goluri, dacă nu tu? Încă ceva! Uită de ”tembelizor”. Cel puțin pentru o perioadă. Câteva zile de ”dezintoxicare” te vor mai scăpa de apucăturile mecanice. Mai bine intră pe internet și informează-te în domeniile care chiar te atrag. Lărgește-ți obiectivele! Dacă lucrezi în finanțe, nu înseamnă că nu trebuie să știi cu ce se mănîncă pictura renascentistă sau cum se face compotul de coacăze. Apucă-te de o limbă străină! Și asta e o variantă!

Fii mai sociabilă.

Sună un vechi prieten! Ieși din casă, reînnoadă vechi legături, interesează-te de ceea ce au mai făcut ei, și-ți vor răspunde cu aceeași monedă. O mână spală pe alta, cum zice proverbul. Povestește-le planurile tale, visele – oricât de exagerate ar fi. Așa te vei convinge și tu că nu sunt doar porumbei în cap, ci proiecte care merită tot efortul. Un exercițiu drăguț de jucat în grup este lectura cu voce tare. Căutați povestiri scurte, pe care să le puteți folosi drept inspirație, și citiți-le cu voce tare. Vă veți distra împreună într-un fel original!

Dream a little dream with me…

Fiecare zi e importantă, și în fiecare zi ar trebui să faci ceva care să te bucure și să te împlinească, oricât de minor ar fi. Iată ce fac eu: mă eliberez de propriile probleme încercând să le rezolv pe ale altcuiva. Dacă fac pe cineva fericit, bucuria și recunoștința lor sinceră mă fac să mă simt deosebit de împlinită, ca și cum aș fi făcut ceva pentru mine personal. Vrei să te eliberzi de tot și de toate? Poți să alegi să faci ceva spontan: ia un tren către… oriunde și deconectează-te pentru câteva zile. Când te vei întoarce (cu tot cu bateriile încărcate), vei fi pregătită pentru o nouă repriză.

Ghidul unui inceput de saptamana reusit

Joacă-te!

Nimic nu este mai sănătos decât o bună partidă de râs (poate doar una de sex, dar despre asta voi vorbi mai târziu)! Dacă nu te simți motivată să faci ceva ce trebuie să faci, fă-o… prost! Dar cu stil! De exemplu: le-ai promis prietenilor tăi că le gătești și acum nu mai ai chef? Gătește ceva… la mișto! Distrează-te un pic. Dă muzica la maxim, pune-ți un șorțuleț simpatic și treci la treabă! Ține și aparatul de fotografiat pe aproape. Trebuie neapărat să imortalizezi momentul. Prietenii tăi se vor distra copios când vor vedea pozele. Iar supărarea va trece cu o pizza… la comandă! Poți încerca, de asemenea, să te re-familiarizezi cu hobby-urile copilăriei. Nu știi cât de reconfortant poate fi să desenezi pe o carte de colorat!

Minte sănătoasă în corp sănătos.

Atâta timp cât ai o sănătate șubredă, fii sigură că nu vei putea să te folosești din plin de toate calitățile de care te bucuri. Practică un sport, mănâncă sănătos, mergi la doctor pentru controale regulate! Ordonează-ți dulapurile, mută-ți mobila prin casă, schimbă-ți look-ul. Toate acestea sunt metode foarte eficiente de a scăpa de monotonie și plictiseală.

Comments

comments