Neuropsihiatru Boris Cyrulnik a inaugurat Institutul “Petite Enfance” din Bucuresti

By  | 

Boris Cyrulnik, prestigiosul neuropsihiatru francez desemnat de presedintele Emmanuel Macron pentru a reforma sistemul educational din Franta,  a inaugurat Institutul “Petite Enfance” din Bucuresti, care ii poarta numele si a prezentat bazele unui nou sistem educational in Romania, destinat copiilor cu varste intre 0-6 ani.

“Ma bucur ca acest Institut isi va incepe activitatea si la Bucuresti! Romania are atat pentru mine cat si pentru sotia mea un loc aparte. La 19 ani, in 1954 m-am indragostit de Romania. Ma bucur ca voi avea ocazia sa tin cursurile de formare si la Bucuresti. Institutul “Petite Enfance” din Franta are la baza Rezilienta, parte din Teoria Atasamentului si cred ca exista nevoia de dezvoltare, de evolutie in aceasta directie si in Romania asa cum exista si in Franta. Stiu ca Romania are cercetatori valorosi, ii mentionez pe 2 dintre ei si ii apreciez: Violeta Stan si Serban Ionescu. Sunt sigur ca vom reusi impreuna cu profesorii si cercetatorii de la Institutul din Franta sa colaboram eficient intru buna educatie si sanatoasa dezvoltare a copiilor.” – a marturisit Boris Cyrulnik.

Propria trauma a neuropsihiatrului Boris Cyrulnik l-a determinat sa se dedice studiului dezvoltarii copiilor intre 0 – 6 ani, ajungand in 50 ani de cercetare sa descopere aspecte importante care influenteaza dezvoltarea copiilor.

Boris Cyrulnik a vorbit despre copiii care sunt prizonierii emotionali ai mamelor, despre necesitatea lor de a se atasa si de alte persoane, despre cat de importante sunt contextele culturale pentru cei care lucreaza cu copiii prescolari, despre cercetarile pe care le-a facut in Romania, despre efectul izolarii senzoriale pe care a descoperit-o in orfelinatele din tara noastra, despre muzica, un stimulent cerebral foarte puternic, despre faptul ca ecranul este considerat toxic pentru copil.

 Doamna Michele Ramis, ambasador al Franței în România, in calitate de invitat de onoare la conferinta si-a aratat sprijinul si a incurajat aceasta initiativa educationala: “Ma bucur ca exista aceasta initiativa educationala in Romania, voi sprijini acest proiect si-i felicit atat pe fondatorul Institutului “Petite Enfance” din Franta cat si pe doamna Camelia Veteleanu, membru fondator si viitoarea directoare a Institutului din Bucuresti.”

Philippe Duval, vice-presedintele institutului din Franta, prezent la conferinta, a explicat care sunt cele 3 directii generale in care evolueaza activitatea Institutului de Formare “Petite Enfance”: “Ma bucur tare mult ca sunt aici, la Bucuresti, stiu ca Romania are un loc special in inima lui Boris. Institutul nostru are 3 directii de evolutie principale si sper ca aceste directii sa fie adoptate si in cadrul Institutului din Bucuresti: cercetarea, formarea si colaborarea cu autoritatile”, a declarat Philippe Duval.

Camelia  Vețeleanu a absolvit cursurile a Institutului Petite Enfance Boris Cyrulnik din Franta fiind chiar sefa de promotie si a venit cu aceasta initiativa, devenind membru fondator al institutului din Bucuresti. In cadrul conferintei, ea a explicat nevoia de schimbare si de adaptare a educatiei prescolare din Romania, vazand si intelegand metodele eficiente promovate de Institutul de formare din Franta.

Institutul “Petite Enfance Boris Cyrulnik” din București aduce un concept educational nou in Romania si ofera cursuri pentru formarea părinților sau viitorilor părinți, bunicilor, educatorilor, persoanelor care lucreaza in centrele sociale, asistentelor medicale si oricarei persoane interesate si implicate in dezvoltarea copiilor intre 0 si 6 ani.

Intregul sistem de formare al Institutului “Petite Enfance” are la baza Teoria Atasamentului care oferă un compendiu de date științifice în care neuroștiința se aliniază cu activitatea psihologilor, sociologilor și artiștilor pentru a explica modul în care încrederea în sine le oferă copiilor șansa de a învăța cu placere, ii formeaza pentru scoala si ii pune in relatie cu elementele esentiale din viata de adult.

Cursurile vor incepe din luna ianuarie a anului viitor.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *