Masina ta, dragostea ta

By  | 

Ai auzit cu siguranta sau chiar ai citit despre alarmele trase in presa in legatura cu poluarea mediului inconjurator. Aceasta si efectul de sera creat provoaca rapid si iremediabil adevarate dezastre pamantului. Dar cum sa impaci spiritul tau eco si constiinta civica, cu pasiunea pentru automobilul tau?

Iata cateva ponturi despre cum sa reduci consumul masinii, ce e esential de retinut atunci cand soliciti un test-drive si cum sa-ti infrumusetezi “odorul” . Ce? Si masina ta merita aceeasi atentie ca si… manichiura ta, spre exemplu. Iata de ce.

Conform unui raport recent al Comisiei Europene, biocarburantii sunt cel mai rapid mod de a reduce emisiile de gaze de sera intr-un procent semnificativ. Motorina cu care functioneaza unele masini poate fi inlocuita cu biodiesel, dar inlocuirea acesteia cu energie electrica sau hidrogen e deocamdata complicata – modalitatile de productie din fabrici ar trebui serios modificate. Dar si aceasta schimbare presupune si un efect de bumerang: biocarburantii se extrag din culturile intensive de rapita si soia, ca urmare culturile traditionale pierd teren (la propriu), consecintele fiind explozia preturilor alimentelor la nivel mondial.

In America exista site-ul www.suvsuck.org unde persoanele care-si achizitioneaza masini SUV sunt numite “iresponsabile”, iar Green Peace promoveaza o reclama unde posesorul unei masini de teren este tratat ca un paria al societatii de catre cei din jur. Adevarate pericole pentru mediu, masinile de teren si-au facut loc si-n inima multor soferite si nu sunt totusi cea mai buna alegere. Contrar poate parerii generale, multe dintre acestea nu sunt mai fiabile, mai stabile si nici mai sigure decat o masina mica (au suspensii mai moi si centrul de greutate mai sus decat o masina de “rand”).

In mod sigur esti la curent cu necesitatea de a adapta anvelopele masinii in functie de sezon. Ce probabil nu stii e ca acestea se monteaza indiferent daca pe sosele este sau nu zapada si cand temperatura de afara scade sub 7 grade Celsius. Mai mult, ai grija sa mentii presiunea din ele corecta, astfel economisesti si combustibil.

Esti pe cale de a-ti achizitiona o noua “bijuterie” pe patru roti si esti nerbdatoare s-o iei la o “plimbare” de incercare. Nimic de condamnat, insa abtine-te sa-i dezvalui dealer-ului entuziasmul tau legat de respectivul model. Daca-i recunosti ca esti innebunita dupa, esti “halita”, cum se spune. Ramai rezervata si prefa-te indiferenta la tot ce-ti indruga in scopul de a-si bifa comisionul, ups, pledoaria. Testeaza masina si-n conditii de trafic insuportabil (usor de gasit in ziua de azi) si-n orele cand se decongestioneaza circulatia. Descopera daca optiunile bifate de tine chiar iti sunt de ajutor si priveste posibila achizitie din punct de vedere practic (vei avea o familie in curand?), nu numai al moftului.

In Occident, paletarul de produse de tuning auto este foarte diversificat, dar nici la noi lucrurile nu stau rau. Moda a luat amploare si-n Romania, unde zeci de firme din Bucuresti, Cluj-Napoca, Arad, Timisoara fac fericiti sute de tineri – acestia fiind principalii fani ai acestui concept. Si desi intr-adevar majoritatea tinerilor sunt… barbati, nu exista lege care sa-ti interzica sa-ti personalizezi masina cu stil. Ma rog, te vei lovi putin de ironia tipilor, dar nu-i lua in seama – de fapt se simt intimidati.

Intra pe www.chiptuning.ro, afla cum sa-ti personalizezi cu gust “febletea” si cat te va costa (desi atunci cand iubesti, orice sacrificu material este irelevant, nu?). Retii emisiunea americana “Pimp My Ride” de pe MTV? Sigur visai cu ochii deschisi ca tu esti urmatoarea concurenta aleasa – si nu neaparat pentru ca detii o masina veche.

Stiai ca prima masina ecologica din lume produsa in serie a fost Toyota Prius si a aparut mai intai pe piata japoneza in 1997? Momentan se lucreaza la urmatorul model, dotat insa cu panouri solare. Tesla Roadster este in schimb cea mai performanta masina electrica si parcurge 395 km cu un singur plin de curent. Actorul Matt Damon, prezentatorul tv american Jay Leno si solistul Bono s-au declarat fascinati de automobilul “verde” si se afla pe lista de asteptare pentru achizitionarea unei astfel de “comori”.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *