Legatura dintre somn si performanta la job

By  | 

Poziţia care îţi afectează performanţele la job dar şi în alte situaţii importante din viaţa de zi cu zi şi în care dorm aproximativ 40% dintre oameni este poziţia fetusului, susţine Amy J.C. Cuddy, profesor la Harvard Business School şi speaker popular la TED Talks, care se ocupă cu studiul limbajului trupului.

Nu doar numărul insuficient de ore de somn îţi poate afecta performanţa la locul de muncă sau calitatea somnului, ci şi poziţia în care dormi. Dintre toate poziţiile, cea a fetusului are cea mai negativă influenţă asupra psihicului şi asupra activităţilor tale zilnice. Amy susţine că trebuie fie să schimbăm poziţia în care dormim, fie trebuie să dezvoltăm alte obiceiuri care să contracareze efectul negav pe care această poziţie îl are asupra subconştientului.

Poziţia fetusului este adoptată în principal de persoane sensibile şi emotive iar numărul femeilor care o adoptă este dublu faţă de cel al bărbaţilor. Cum influenţează, totuşi, acest obicei aparent inofensiv performanţa de zi cu zi? Ei bine, ”corpul nostru modifică felul în care noi gândim apoi ne modificăm comportamentul, care la rândul lui ne modifică veniturile” susţine Cuddy.

Cu alte cuvinte, ne petrecem în somn prea mult timp într-o poziţie care ne dictează la nivel mental că nu avem putere şi ne face mai influenţabili. Sfatul lui Cuddy este să adoptăm în viaţa de zi cu zi obiceiuri care să ne întărească optimull şi o părere mai bună despre noi. Pe lângă ”mantre” avem nevoie şi de o postură impunătoare pe care să o practicăm cât mai des. Înainte să pleci de acasă priveşte-te în oglindă preţ de câteva minute şi admiră-te într-o postură verticală, cu ”nasul în vânt” şi spatele drept şi repetă-ţi câteva fraze încurajatoare şi pzitive.

Deşi este mai dificil, încearcă să îţi schimbi şi poziţia în care dormi. Poziţia ideală care emană putere este întins pe spate cu membrele întinse, în care ocupi cât mai mult spaţiu. Încearcă doar să nu îţi goneşti jumătatea din pat. sau să nu îl umpli de vânătăi.

Dacă vrei mai mult de la jobul tău începe cu factorii pe care îi poţi influenţa în avantajul tău. Un somn liniştit şi o postură care îi transmite creierului mesajul potrivit, acela că eşti în control, te vor ajuta să fii mai autoritară şi să obţii ceea ce vrei.

Tu ştii în ce poziţie dormi?

Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *