Labirintul din noi

By  | 

Să te stresezi mai puțin. Să mănânci sănătos. Să trăiești mai frumos. Să faci ce-ți place, în fiecare zi. La sfaturi din acestea „din cărți” nimeni nu întrece mediul virtual. Și pentru asta stau mărturie milioanele de postări cu hastagurile #mondaymotivation #zen #mylife. Dar și miile de fotografii în care cărțile motivaționale și cele self-help sunt aproape la fel de populare ca unele cu un latte pozat artistic într-un hipster hub. În luna decembrie, mizând pe faptul că avem, în sfarșit, mai mult timp pentru a lenevi cu o carte în brațe, colaboratoarea noastră, Alina Aliman, analizează cărțile prin care ne refugiem din realitate. 

Amica mea Maria era o tipă obișnuită, să-i spunem. Avea un soț simpatic, doi copii reușiți, un job mulțumitor. Și totuși… ceva nu dădea cu 100% fericire. A început să facă yoga, să citească tot felul de cărți despre cum te descoperi pe tine, despre cât de multă atenție trebuie să-ți acorzi, să meargă la seminarii motivaționale și… într-o bună zi, și-a luat bagajul și a plecat de acasă. Cu altcineva, în alt oraș, undeva unde (aparent și deocamdată, cel puțin) e fericită. 100%. O altă prietenă și-a schimbat peste noapte un job excelent la o multinațională și s-a apucat să facă aranjamente florale. „Am tot citit și am tot auzit că trebuie să faci ce-ți aduce fericire. Și mie jobul de dinainte nu îmi mai plăcea atât de tare, aveam nevoie de un lucru nou în viața mea”, îmi spune, în timp ce eu mă gândesc că, probabil, problemele (și, evident, și soluțiile lor) existau latent în viața ei, doar că… nimeni nu i le-a arătat așa, negru pe alb, tipărite pe o hârtie.

       „E minunată această carte, nu o mai pot lăsa din mână”, văd scris pe Instastory-ul unei bloggerițe pe care o știam mai mult pasionată de modă decât de lecturi filozofice. Era vorba despre Sapiens. Scurta istorie a omenirii, scrisă de profesorul israelian Yuval Noah Harari, una dintre cărțile de altfel cel mai bine vândute din România și care a ținut primele locuri din topurile internaționale pentru multă vreme. „Trebuie să citești Puterea prezentului, de Eckhart Tolle”, îmi povestește, într-o dimineață, la cafea, o prietenă fotograf. „Să știi că m-a făcut să văd altfel provocările de fiecare zi, să fiu mai zen, să fiu mult mai conștientă de ce e în jurul meu.” OK, mi-am spus, uitându-mă cu mirare la fata care a fost una dintre cele mai calme și mai boeme ființe pe care le-amcunoscut eu vreodată. Până aici. Știu că o să par Toma Necredinciosul în poveste și sunt convinsă că există cărți care te pot ajuta să-ți găsești o anumită liniște interioară sau răspunsul la niște întrebări mai dificile. Dar să pleci de acasă? Să-ți schimbi jobul? Să-ți trasezi, la un moment al vieții, un nou set de reguli după care să te ghidezi? Am fost nevoită, prin urmare, să cercetez.

„Oamenii au avut și au nevoie de refugii. Aceste tendințe nu sunt nici anormale și, prin urmare, nici de condamnat. De bună seamă, refugiile pot cuprinde un spectru larg de acțiuni care se află în legătură directă cu vârsta, cu experiența de viață sau cu pregătirea celor care apelează la acestea. Refugiile se schimbă în funcție de vremuri. Erau perioade în care, un bun refugiu în fața problemelor vieții îl reprezentau literatura sau artele. În alte perioade, refugiul este reprezentat de lumea virtuală”, explică sociologul Gabriela Militaru.          

„Situațiile dificile prin care trecem cu toții la un moment dat ne fac să ne oprim din tumultul zilnic și să ne ascultăm propriile întrebări. Să investigăm mult mai atent situația neplăcută cu care ne confruntăm și să căutăm soluții, privind-o din noi unghiuri”, spune șiMihaela Stoenescu, coach și consultant de comunicare. „Oricât de delicate ori de critice ar părea unele probleme, soluții de rezolvare există. Resursele sau puterea — dacă vreți — de a le găsi pe cele potrivite sunt în noi înșine. La aceasta înțelegere, însă, ajunge fiecare, odată ce atinge un nivel adecvat de cunoaștere și, nu în ultimul rând, de autocunoaștere. Aici pot ajuta într-adevăr cărțile, ca și coachingul, depinde de fiecare și de situația în sine”, încheie coachul.

Citeşte continuarea materialului în ediţia de decembrie a revistei Cosmopolitan România.

Text: Alina Aliman

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *