KAKEBO – arta japoneză de a-ţi face curăţenie în finanţe

By  | 

Dacă ai terminat cu ordonatul casei și garderobei, Marie Kondo-style, e timpul să mai apelezi o dată la înţelepciunea japonezilor și să faci curăţenie într-un alt domeniu complicat al vieţii tale: finanţele. Inventat de jurnalista Hani Motoko, kakebo se referă la un tip de jurnal transmis din genera]ie în generaţie de japonezii care știu să păstreze ordinea nu doar în dulapul cu șosete, ci și în contul bancar. Dacă vrei să te vindeci de proastele obiceiuri financiare și să devii și tu (poate) milionar, citește Kakebo – The Japanese Art of Saving Money (38 lei, amazon.com).

Cartea te ajută să-ţi categorisești cheltuielile și să-ţi reconstruiești abordarea faţă de bani – și având în vedere că japonezii sunt recunoscuţi ca fiind printre cei care reușesc cel mai repede să pună bani deoparte, e clar că au câteva lecţii preţioase să te înveţe.

VALUL CONSISTENT DE TRENDURI DE WELLNESS împrumutate de peste hotare pare de neoprit – de la hygge, la ikigai și lagom, să te ocupi de propriul zen a devenit o activitate de zi cu zi. Cel mai recent termen vedetă care a intrat în lexicon nu e, însă, de ieri de azi – pentru început, a fost inventat în 1904. Kakebo, arta bugetării japoneze, promite să calmeze spiritele și să-ți rezolve problemele financiare. Dar ce e, mai exact? În traducere liberă, kakebo înseamnă „carte de contabilitate pentru economia casei”. Știu la ce te gândești.

Sună al naibii de plictisitor, dar nu te grăbi să-l cataloghezi astfel. E o filosofie la mijloc, nu doar o scrijelire pe foaie a cheltuielilor și fondurilor lunare.

În linia descrisă și de Marie Kondo în Magia Ordinii, să-ți umpli jurnalul kakebo e atât un exercițiu practic, în sensul că-ți pui pe hârtie calculele financiare și le pui în ordine, cât și o activitate care-ți îmbunătățește starea de spirit, având în vedere că japonezii cred că monitorizându-ți cu atenție finanțele duce la mai mult calm și echilibru în toate ariile vieții. Creat de o reporteriță japoneză înfiptă, născută în 1873 – singura fată care a mers la școală în acel an, una dintre primele femei care au absolvit Universitatea pentru femei din Tokyo, prima jurnalistă recunoscută oficial din țară, fondatoarea celei mai longevive reviste pentru femei încă în circulație și a unei școli menite să îmbunătățească educația și independența tinerelor fete – jurnalul kakebo este un mod tangibil de ținere a contabilității personale ce combină ținerea unui jurnal financiar cu proverbe și afirmații încurajatoare și întrebări blânde, dar revelatoare („Ce zone ale cheltuielilor te-au surprins cel mai mult?”).

Jurnalul kakebo te încurajează să privești către viitor, să te concentrezi pe prezent și să reflectezi asupra trecutului, dar nu într-un mod copleșitor, și cu suficientă înțelepciune și motivație presărate pe drum, ceea ce-l transformă într-o activitate mult mai plăcut de folosit decât bătrânul document în Excel.

Citeşte continuarea materialului în ediţia de vară a revistei Cosmopolitan Man.

Text: Roxana Dobriţă

Citeşte şi: Cum sa ai grija de finantele tale

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *