Invata cand sa spui nu

By  | 

Știi că nu e frumos să refuzi, dar prea multă politețe strică… în anumite momente. COSMO te învață cum să spui nu

Sunt momente în care parcă vrei să scapi de bunul simț pe care îl posezi și de oamenii care te determină să faci lucruri pe care nu vrei să le faci. Ei bine, ce-ar fi să iei o pauză de la ce trebuie fãcut și să-i pui la respect – politicos – pe cei care merită?

Arata-i ca-l intelegi

Dacă lucrezi într-un domeniu în care ai de-a face cu oamenii, sigur ai întâlnit până acum clienți care vor să te determine să faci imposibilul pentru ei. Nu te pierde și nu încerca să muți munții din loc. Nu uita că oamenii devin insistenți și agresivi în momentul în care le e teamă că ceea ce-și doresc nu se va împlini. După ce vezi ce poți face, arată-le că înțelegi problema și că faci tot posibilul să o rezolvi, dar numai ceea ce ține de tine.

Strategie pentru viitor

Ai un șef autoritar și pretențios care nu ține seama că ești în ultima ta zi înainte de concediul mult visat. Dacă ești tentată să lași totul baltă și să anulezi excursia, oprește-te. Nu trebuie să faci toate astea. E de-ajuns să-i vorbești deschis. Psihologii spun că atunci când vrei să determini o persoană să nu mai facă un anumit lucru trebuie să-i spui clar și foarte precis care e problema care te deranjează. Nu fi vagă în exprimare; încearcă să-i dai exemple concrete, tocmai pentru a-l face să înțeleagă unde e problema.

Nu te enerva

E destul de dificil sã fii politicoasă atunci când anumiți oameni de lângă tine nu au cei șapte ani de acasă. Chiar dacă ești provocată, nu-i plăti cu aceeași monedă. Nu te enerva, ci vorbește politicos, dar fii fermă atunci când li te adresezi.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *