Introducere in arta conversatiei

By  | 

Ne-am gândit că n-ar fi o idee rea să ne reîmprospătăm skillurile de conversație. Iată un mic ghid de introducere în arta conversatiei.

Spatiul personal – un lux?

#1. Nu domina dialogul.

Chiar și o persoană care vorbește puțin își cere, conștient sau nu, dreptul la replică. Avem deseori impresia că debitul verbal este echivalent cu inteligența, curajul și popularitatea, dar persoanele care nu pot pune frână cuvintelor nu sunt neapărat bine văzute. Psihologul Susan Krauss Whitbourne crede că empatia în comunicare este esențială pentru a crea o conexiune, dar ea nu e posibilă atunci când unul dintre participanți domină conversația. Arată-le celorlalți că ești atât de cool, încât poți să tolerezi și o altă versiune a realității – adică o altă părere.

Indrumar de snobism

#2. Nu te lăsa descurajată.

Se întâmplă să ajungi la dezamăgitoarea concluzie că nu ai nimic în comun cu oamenii care te înconjoară, iar acest lucru te determină să te menții în afara conversației. La urma urmei, nimic din ce ai de spus nu va fi aprobat de ceilalți. Însă refuzul de a coopera e neproductiv: pe lângă faptul că vei părea îngâmfată sau pur și simplu ciudată, vei pierde ocazia de a învăța de la ceilalți. Orice experiență socială ne îmbogățește spiritual, așa că găsește curajul de a-ți expune ideile. Dacă ai un ton pașnic te vei integra cu ușurință, sugerează Krauss.

#3. Lasă concluziile să se sedimenteze.

O conversație valoroasă lasă „urme”, adică te provoacă să gândești mai profund, să treci de barierele prejudecăților și clișeelor personale, să te îndoiești și să ai revelații. Când ești implicată în discuție poți pierde din vedere anumite aspecte importante, de aceea e important să reflectezi în intimitate, atunci când te poți detașa de propriul orgoliu sau de ferocitatea celorlalți. Krauss recomandă să-ți pui următoarele întrebări: „În ce măsură au fost influențate opiniile mele în urma discuției?” și „Care este poziția mea față de argumentele celorlalți?”.

Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *