Întoarcerea la marşurile feministe: manifestaţii care au schimbat cursul istoriei

By  | 

Ultimii 100 de ani au fost străbătuţi de manifestaţii de mare amploare care au contribuit răsunător la cauza ideologiei feministe. Iar martie, luna femeii, e un prilej bun pentru a redescoperi împreună unele dintre cele mai importante proteste  pentru drepturile femelilor, care au schimbat cursul istoriei moderne pentru totdeauna.

Marșul super modelelor feministe

În 2014, Karl Lagerfeld, directorul creativ al casei Chanel, a improvizat un protest în timpul show-ului său pentru SS15, de la Paris Fashion Week, pentru egalitatea între sexe. Liderii marşului, supermodelele Cara Delevigne, Gisele Bundchen și Kendall Jenner, au fost susţinute de alte modele foarte cunoscute. Toate au purtat pe catwalk pancarte cu sloganuri precum „Ladies First”, „History is her story”, „Women’s rights are more than allright”. La final, a fost clar pentru toată lumea: protestul lui Karl Lagerfeld a avut un singur ţel, acela de a arăta că industria modei susţine feminismul.

Arderea sutienelor în semn de protest față de Miss America

În 1968, peste 400 de feministe au protestat împotriva concursului de frumuseţe Miss America, ce promova la vremea respectivă o frumuseţe falsă, cu un standard ireal, dus la nivel de competiţie. Participantele la protestul din Atlantic City, USA, au mărșăluit în jurul a ceea ce s-a numit ”coşul de gunoi al libertății”, aruncând în el orice element de înfrumuseţare considerat specific femeilor: sutiene, corsete, farduri, tocuri, etc.

Protestul contra cazului de viol Mathura

Incidentul violării unei tinere fete dintr-un trib indian, de către doi poliţişti, în martie 1972, a dus la schimbări majore în Constituţia indiană. După ce Curtea Supremă a statului indian i-a achitat pe cei doi acuzaţi, mai multe proteste publice de indignare şi revoltă au izbucnit în toată India (vezi imaginea de mai sus cu un moment din timpul marşului de la Delphi, din 1980). Într-un final, vocea femeilor auzită în timpul marşurilor a contribuit la modificarea legislaţiei în cazul violurilor.

Marșul femeilor contra misoginismului în politică

Alegerea controversatului Donald Trump în calitate de Preşedinte al SUA a stârnit numeroase discuții despre misoginismul ajuns la putere – şi a unit foarte multe femei din toată lumea, sub denumirea generică „Marșul Femeilor” – „Women`s March”. În prezent, evenimentul a devenit fundamental şi repetitiv în 34 de ţări, cu scopul de a crește gradul de conștientizare al opiniei publice în ceea ce privește drepturile femeilor, sexismul şi nevoia noastră de a ne spune cu voce tare părerile şi de a fi, implicit, ascultate.

Mișcarea pentru vot

În 1913, peste 8.000 de votanţi au mărşăluit pe Pennsylvania Avenue și apoi prin faţa Casei Albe, pentru a susţine acordarea unui drept fundamental care ne fusese până la momentul respectiv refuzat: dreptul de a vota. A fost un moment definitoriu în istorie, o reuşită care a schimbat complet cursul vieţii femeilor din toată lumea — chiar dacă multe femei au femei au fost înjurate sau bătute doar pentru că au îndrăznit să ceară aşa ceva, când s-a tras linie, a fost vizibil că mişcarea a avut mult mai mulţi susţinători decât combatanţi.

Marșul „prostituatelor”

Totul a început în Toronto, când un poliţist a sugerat în mod public că ar trebui ca „femeile să nu se mai îmbrace ca nişte prostituate” când ies pe stradă, dacă vor să evite posibile violuri. Rezultatul a fost un lanţ mai multe mitinguri, în mai multe ţări. O mişcare transnaţională care a cerut cu disperare încetarea abuzurilor sexuale şi a culturii violului, care a adus laolaltă victime ale violurilor şi supravieţuitoate ale unor abuzuri sexuale fără precedent, The SlutWalk este un protest creat de către femei care se îmbracă în ţinute provocatoare tocmai pentru a contrazice afirmaţia de la care a plecat totul. În spirjinul mişcării, actriţa Amber Rose a înfiinţat Amber Rose Slutwalk, un festival de o zi unde se desfăşoară activităţi educative, concursuri, întâlniri cu speakeri pe diverse teme, examinări gratuite pentru detectarea cancerului la sân, teste medicale HIV şi pentru alte boli cu transmitere sexuală. 

Citeşte continuarea materialului în ediţia de martie a revistei Cosmopolitan România.

Foto: Guliver/Getty Images

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *