Interviu cu intrebari ajutatoare

By  | 

Daca vrei sa valorifici la maximum intilnirea cu un posibil angajator, nu lasa discutia sa se desfasoare intr-un singur sens: el intreaba, tu raspunzi. La urma urmei, si tu poti sa evaluezi angajatorul astfel incit sa-ti dai seama daca acesta corespunde sau nu asteptarilor tale. De cele mai multe ori, in timpul interviului, esti intrebata daca te intereseaza ceva anume despre pozitie sau companie.

Acest moment nu trebuie ratat, pentru ca poti afla o multime de detalii despre cum merg lucrurile acolo, testind astfel si sinceritatea celui din fata ta. Una dintre intrebarile-cheie pe care ar trebui sa le adresezi este cit a stat in companie cel care a ocupat anterior pozitia si de ce a plecat. Incearca sa afli adevaratele motive ale plecarii sau cele ale concedierii, si daca ai sentimentul ca povestea s-ar putea repeta si in cazul tau, abandoneaza ideea de a lucra acolo.

In al doilea rind, intreaba ce fel de manager este viitorul tau sef. Vrea sa fie informat despre tot ceea ce faci si te controleaza la fiecare cinci minute sau il intereseaza numai rezultatele? E dispus sa te invete si sa te sustina in activitatea ta sau pastreaza pentru el toata informatia?

Nu in ultimul rind, intreaba despre oamenii care lucreaza in departament. Sint adeptii lucrului in echipa sau fiecare isi face treaba sa? Obisnuiesc sa-si informeze seful zilnic sau doar cu ocazia sedintelor? In final, tu esti singura in masura sa hotarasca daca respectivul loc de munca ti se potriveste sau nu.

La citeva luni de la angajare, am constatat ca salariul meu a scazut brusc. Ce pot sa fac?

Daca te-ai trezit peste noapte ca salariul tau este mai mic decit cel pe care l-ai negociat si pentru care ai semnat la momentul angajarii, verifica mai intii daca nu cumva este vorba despre o diferenta de curs valutar, in situatia in care ti-ai negociat salariul in valuta, sau ai fost sanctionata disciplinar prin reducerea salariului de baza, fara sa fii anuntata. Odata excluse aceste doua variante, ai tot dreptul sa ceri explicatii sefului tau.

In primul rind, pentru faptul ca aceasta modificare nu ti-a fost adusa la cunostinta anterior, in al doilea rind, pentru ca noul salariu trebuia agreat si de tine prin semnarea unui act aditional la contractul de munca. Legal, salariul tau nu se poate diminua fara ca tu sa fii de acord. Daca acest lucru se intimpla totusi in lipsa consimtamintului tau scris, poti da in judecata angajatorul si poti solicita despagubiri corespunzatoare.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *