Intamplari bizare care-ti pot ameninta cariera

By  | 

E o vorba care spune ca trebuie sa invatam din propriile greseli, insa n-ar strica sa-ti arunci ochii si prin birourile altora, pentru a trage invataminte din pataniile lor. Desigur, sint doar citeva posibilitat i, caci multe lucruri se pot intimpla in cele peste opt ore de munca. Iata-le pe cele mai interesante dintre ele si citeva sfaturi pentru a le putea depasi…

Situatia nr. 1

“Eram in fata cladirii unde lucrez, ma grabeam tare pentru ca eram in intirziere. La intrare, un barbat m-a salutat si apoi m-a intrebat daca stiu unde este strada X. I-am raspuns ca e cea pe care ne aflam, iar el a spus ca sint draguta. I-am replicat ca ar trebui sa-i fie rusine ca se ia de fete pe strada, folosindu-se de replici expirate si l-am facut «magar». Peste 10 minute m-a chemat seful in birou sa-mi faca cunostinta cu auditorul. Era… magarul!” (Raluca, 29 ani)

Cum o dregi? In primul rind, gindeste-te de doua ori inainte sa arunci o replica veninoasa cuiva, pentru ca nu intotdeauna e vorba despre o persoana rau intent ionata si, in plus, nu stii cu cine stai de vorba (mai ales in cladirea unde lucrezi). Dar daca raul este deja facut, trebuie sa remediezi situatia pentru a nu-ti pune postul in pericol. Nu mai amina nici o clipa sa-ti ceri scuze si sa-ti justifici comportamentul: “Mi s-a intimplat zilele trecute sa fiu acostata pe strada si probabil sint inca in stare de soc.” Explica-i si sefului, care va privi mirat dialogul… apoi arata-ti disponibilitatea de a raspunde tuturor solicitarilor legate de colaborarea voastra – asa vei schimba firul discutiei si vei putea minimaliza “dezastrul”.

Situatia nr.
2

“Lucrez intr-o firma privata, iar clientii nostri sint oameni cu foarte multi bani. Seful mi-a spus sa ma ocup de unul dintre ei, de la care urma sa ne intre multi bani in cont, iar eu aveam sa ma aleg cu o prima. Doar ca respectivul mi-a facut avansuri… si l-am pus la punct.” (Simona, 26 ani)

Cum o dregi? Dupa ce l-ai respins, probabil ca te gindesti imediat ca e cazul sa-ti faci curat pe birou, mai ales daca seful tau este orientat catre profit. El e pus in scaunul acela pentru a face afacerea sa prospere. Cu toate astea, trebuie sa stai de vorba cu el si sa afli motivele pentru care vrea sa te dea afara. Povesteste-i si varianta ta, intreaba-l daca ar admite asa ceva in cazul in care i s-ar intimpla asta fiicei lui. Si nu ezita sa-i propui o alternativa: sa-i ceri sa te mute in alt departament sau sa plaseze clientul respectiv unui alt angajat, de sex masculin. N-ai nimic de pierdut!

Situatia nr. 3

“Am ales sa-mi vars naduful pe colega mea cea nesuferita si i-am scris celei mai bune prietene o gramada de chestii urite despre «inculpata». Numai ca in loc sa-i trimit prietenei mailul, am selectat butonul «Trimite tuturor». Inclusiv sefului nostru, care e tare mindru de performantele ei.” (Miruna, 22 ani)

Cum o dregi? Degeaba ii spui ca mailul era pentru altcineva, furia ei nu se va diminua asa usor. Stai de vorba cu ea intre patru ochi si explica-i motivul razbunarii tale. Daca ai noroc si intelege ca iti pare cu adevarat rau de fapta ta, exista sanse sa rezolvati problemele intre voi. Daca nu vrea sa te asculte, mai fa o data greseala cu “trimite tuturor” si cere-ti scuze. Asta daca nu vor lua masuri imediate superiorii tai! Si daca nici dupa al doilea mail colectiv nu-si schimba atitudinea fata de tine, poate ar fi mai bine sa cauti sa te muti in alt departament sau sa-ti gasesti alt job; probabil ca va avea grija sa-ti faca “reclama”, in loc sa lase uitarii incidentul.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *