Cum sa depasesti o zi grea

By  | 

Un studiu dezvăluie care sunt cele mai „mohorâte” 24 de ore, dar totodată află şi cele mai iscusite moduri de a o transforma în cea mai bună zi a săptămânii.

Nu există dubii: zilele de luni sunt o povară! Însă conform unei cercetări,  zilele de miercuri te pot seca de energie… de-a dreptul! „E punctul maxim de <fierbere>“, explică prof. dr. Augustine Kposowa, autorul studiului şi profesor la Universitatea California din Riverside. „Stresul din cauza zilelor de luni şi marţi ne slăbeşte psihicul, perspectiva weekendului părându-ni-se încă foarte departe.”
Ce-i drept, studiul a relevat cel mai sumbru scenariu, dar totuşi atinge un adevăr care chiar s-a intensificat de când cu recesiunea: oamenii muncesc mai mult şi alocă mai puţin timp momentelor gen happy hour, ceea ce conduce la o stare apatică. Din fericire, nu e nevoie nici de timp mult şi nici de bani grămadă ca să te revitalizezi. Iată câteva tactici.

■ O partidă de sex de dimineaţă te energizează! Chiar şi o sesiune de orgasme auto-provocată la duş îţi prinde bine, pentru că în urma ei, un cocktail de dopamină şi oxitocină îţi este eliberat în corp, făcându-te să te simţi mai bine.
■ Presară puţină scorţişoară în cafeaua de dimineaţă. Nu numai că te înviorează, dar s-a demonstrat printr-o cercetare că aroma acestui condiment scade anxietatea şi stimulează acea parte a creierului responsabilă cu a te menţine în alertă.
■ Uită de pacheţelul de acasă şi ia masa în oraş, în pauza de prânz. Eliminând rutina, stârneşti adrenalina să „alerge” cu spor şi să-ţi inducă o stare de bunădispoziţie.
■ Fă-ţi un playlist special pentru zilele de miercuri şi ascultă-l la iPod, în maşină sau oriunde – ideea e să-ţi revitalizezi tonusul atunci când înfrunţi traficul şi aglomeraţiile intense.
■ Îţi plac cumpărăturile on-line? Înscrie-te pe site-urile favorite şi optează pentru ziua de miercuri pentru a primi alertele cu reduceri sau newsletter cu produse noi. Chiar dacă nu achiziţionezi nimic, îţi vei anima ziua.
■ Fă-ţi… acum planuri pentru sâmbătă seara. Sau pune la punct o ieşire la un concert peste câteva luni sau o vacanţă de toamnă. Doar imaginându-te făcând respectivele lucruri, te vei simţi mai relaxată.
■ Iubeşti trandafirii? Cumpără un buchet de flori costisitoare şi aşază-l pe biroul tău. Anumite culori îţi îmbunătăţesc starea: galbenul urcă nivelul fericirii şi roşul amplifică starea de incitare.
■ Poate suna frivol, dar schimbă-ţi fundalul ecranului calculatorului tău des. Foarte des! Reminder-ul vizual contracarează starea de posomoreală! Vei zâmbi la amintirea zilei din week-end-ul trecut privindu-ţi iubitul cum se juca cu un căţeluş din parc.

Comments

comments