Inchiriezi sau cumperi un apartament?

By  | 

O grea ȋntrebare pentru mai toţi tinerii din ziua de astăzi care se luptă ba cu lipsa locurilor de muncă sau cu banii niciodată de ajuns pentru o viaţă liniştită şi fără griji.

Nu mai are rost să menţionăm faptul că “ȋnţelepciunea populară”, cea care spune că fiecare om trebuie să aibă o casă, nu mai are aplicare ȋn lumea modernă, iar economia mondială aflată tot timpul ȋn recesiune nu prea ne ȋmpinge de la spate să facem o investiţie de o asemenea “magnitudine”. Deci, ce alegi? Ȋţi cumperi apartament sau alegi să rămâi ȋn chirie?

Să cumperi sau să nu cumperi?
Dacă ȋţi faci socotelile, ai ceva bani puşi deoparte, iar jobul pe care-l ai are mare căutare şi nu ai un risc atât de mare să rămâi şomeră, atunci poţi ȋncepe să faci măcar o cercetare de piaţă. Preţurile la apartamente s-au menţinut destul de scăzute, iar dacă nu vrei o zonă centrală sau cine ştie ce ȋmbunătăţiri, eşti safe.

Aplică oricum vorba românească şi nu te ȋntinde mai mult decât ȋţi e plapuma şi asigură-te că ai o rată destul de mică ȋncât să o poţi plăti fără mari probleme 30 de ani de acum ȋncolo.

Astfel, ia-ţi, de exemplu, o garsonieră ceva mai mare şi foloseşte-te de soluţiile moderne pentru amenajara casei creând un loft, cumpărându-ţi un pat supraetajat sau, şi mai bine, separând cu un perete dormitorul.

Gândeşte-te bine ȋnsă dacă vrei să faci pasul, 30 de ani este o perioadă foarte lungă ȋn care dobânda va fluctua, iar veniturile pot avea de asemenea perioade de “cădere”.

Să ȋnchiriezi mai bine?
Cu ceva mai mult research şi interes, poţi să dai peste nişte bijuterii de apartamente (exagerez, desigur) la preţuri foarte mici. Ai multiple avantaje: nu trebuie să stai cu grija ratei, nu te legi la cap cu credite, dar nu ai stabilitate şi da, proprietarul se poate trezi peste noapte că vrea să te dea afară din varii motive.

De aceea este mai bine să te asiguri, să ai un contract legal şi să negociezi 60 de zile ȋn cazul mutării forţate, astfel nu te trezeşti cu sacii de haine ȋn spate şi nici un loc bun de ȋnchiriat.

Prima casa – ghid de buzunar

Comments

comments