Inamicele din spatele celor mai bune prietene

By  | 

Diferenta dintre un prieten si un fals prieten e doar o chestiune “graduala”. Intrebarea e, pina la ce nivel poate fi cineva competitiv, invidios, critic si meschin? Care este deci limita peste care nu trebuie sa treci? Ca sa afli raspunsul, fa un test simplu: gindeste-te cum te simti dupa ce te intilnesti cu respectiva “amica”. Iti este bine, zimbesti, sau simti furie, neliniste si neputinta? Daca te enerveaza faptul ca petreci timp cu ea, te oboseste si te frustreaza, atunci e clar ca scoate tot ce e mai rau din tine si acesta ar trebui sa fie primul semnal de alarma. Dar cum altfel mai poti recunoaste o falsa prietena? Cum separi griul de neghina?

Iata citeva metode simple si eficiente:

Te jigneste “fara sa vrea”, iar tu te trezesti mereu cautindu-i scuze. Te lasa balta atunci cind ai cu adevarat nevoie de ea, iar tu te gindesti ca poate chiar i-a fost cu neputinta, sau a avut o problema si mai serioasa decit a ta. O surprinzi uneori furioasa si nemultumita de faptul ca tu ai avut succes intr-un anumit domeniu, si crezi ca poate e obosita de la serviciu. Iti critica toti iubitii si te jigneste si pe tine ca i-ai ales (cu perdea, desigur). Chiar daca nu o face constient, asta nu inseamna ca ii poti trece cu vederea egoismul.

Te manipuleaza abordind o atitudine pasiv-agresiva daca-i faci reprosuri. Ba iti face adevarate declaratii de sinceritate, ba nici nu te mai baga in seama. Oricum ai da-o, tu esti mereu cea care, pina la urma, se simte vinovata si isi cere iertare.

Iti place de ea cam la fel de mult pe cit o detesti pentru felul ei de a fi. Este posibil sa aiba la fel de multe calitati pe cit are defecte. Uneori simti ca te intelege, si ca ii poti impartasi gindurile si sentimentele ale, dar alteori ai impresia ca nu te cunoaste deloc.

Comparata cu alte amice, nu le ajunge la degetul mic. Nu-i asa? Ba mai mult, pe oricine intrebi, te sfatuieste sa stai cit mai departe de ea, ca nu e o persoana pe care sa te poti baza. Poate nu e dracul atit de negru, dar mai bine te asiguri tu de adevarul acestui proverb.

Prietena falsa… pe categorii

Andrea Lavinthal si Jessica Rozler, co-autoare ale cartii “Friend or Frenemy?”, impart falsele prietene in mai multe categorii. Citeste cu atentie si vezi daca recunosti vreo tipologie.


PRIETENA CARE NUMAI LA NEVOIA EI SE CUNOASTE
Cind e parasita de iubit, aceasta isi aduce brusc aminte de tine si de prietenia maaare care va leaga. Atunci cind va intilniti, nu o intereseaza nimic din ce ai tu de povestit, vrea doar sa o asculti, sa o compatimesti si sa o iubesti. In momentul in care a reusit din nou sa se cupleze, dispare. Nu te baza pe ea. Cit timp are mari probleme cu propria integritate emotionala, nu va vedea cit de mult iti greseste.

MISS EGOISM. IMI PASA DOAR DE MINE!
Aceasta sufera de un ego “marit” si ii este pur si simplu imposibil sa vada mai departe de sfera propriilor griji. Desi la prima vedere pare sa fie o buna prietena, chiar si atunci cind se intereseaza de tine, de fapt, in spate se ascunde un interes propriu. Ai grija!

SUPER-POSESIVA. EA VREA TOTUL SAU NIMIC.
Nu o intereseaza ca ai iubit, alte prietene sau familie, ea vrea sa te vada tot timpul, sa vorbiti de un miliard de ori pe zi si sa va intilniti de fiecare data cind se poate (de preferat, foarte des). Se supara daca nu-i raspunzi la bip-ul pe care ti l-a dat la trei noaptea si nu intelege de ce trebuie sa-ti petreci ziua de nastere cu iubitul, si nu cu ea. Are o viata personala saracacioasa, si vrea sa o traiasca pe a ta. Nu te lasa pacalita!

VESNICUL BAT DIN ROATA TA.
Vrei sa te lasi de fumat si ea te imbie cu o tigara, esti la cura de slabire si ea comanda tort de ciocolata, de fiecare data cind vrei sa-ti imbunatatesti viata, ea te “ajuta” sa renunti la astfel de idei prostesti. Chiar daca o face fara sa-si dea seama, incearca sa vorbesti cu ea si sa-i arati ca nu te ajuta astfel.

BIRFITOAREA CRONICA. TOTUL TREBUIE SPUS!
Orice ii spui, in mai putin de citeva ore, stie toata lumea. Nu se poate abtine sa nu impartaseasca totul cu toti, chiar si secretele tale cele mai intime. Se poate sa fie vorba de o boala, dar noi te sfatuim sa nu-i mai furnizezi “material”. Pina la urma, tu esti cea care are de suferit.

INTOTDEAUNA CU UN PAS INAINTEA TA.
Desi sinteti prietene, ea vrea mereu sa fie in fata ta. De exemplu, daca ai avut succes intr-un domeniu, face si ea pe dracu-n patru si reuseste sa te intreaca. Nu are liniste pina nu te “intrece”! Daca nu-i reuseste, o ia personal si se supara pe tine, chiar daca tu nu iti dai seama de ce.


PESIMISTA CRONICA. NEGRUL MEU E SI NEGRUL TAU.
Ea vede totul in nuante foarte inchise si face tot posibilul ca si tu sa faci la fel. Daca ea e trista, si tu trebuie sa fii, altfel nu te mai poti numi o adevarata prietena. Nu face decit sa se plinga de viata pe care o duce si de tot ce o inconjoara. Daca ai vreo veste buna de impartasit, trebuie sa te abtii in prezenta ei, altfel te vei pricopsi cu o privire care-ti va ingheta singele in vine.

CE-I AL TAU E SI AL EI… INTOTDEAUNA.
Conceptia ei: totul la comun! Aaa, nu chiar totul-totul, doar tot ce e al tau. Nu-i e jena sa profite de tine, cu scuza ca sinteti foarte bune prietene, dar atunci cind tu ii ceri ceva, se face nevazuta. Nu te lasa dusa de val de entuziasmul ei molipsitor. De fapt, nu vrea decit sa profite de tine.

LINGUSITOAREA DE SERVICIU.
Aceasta ultima tipologie este, poate, cel mai greu de depistat. Lingusitoarea pare sa fie prietena perfecta, mereu gata sa-ti sara in ajutor si sa te sprijine in orice ai nevoie. De fapt, ea nu face toate chestiile astea din mare dragoste pentru tine, ci pentru ca simte o nevoie aproape fiziologica de a fi placuta de toata lumea, de aceea multi chiar o considera o prietena loiala si pe care te poti baza. De fapt, e dependenta de parerile celorlalti si nu are o personalitate prea puternica.

Tine-ti prietenii aproape, si falsii prieteni si mai aproape!

Falsele prietene… de la serviciu sint, de departe, cele mai periculoase. In general, au doua fete: una pentru tine si una pentru seful vostru. Sint “letale” daca nu recunosti la timp adevaratele intentii din spatele mastilor binevoitoare… Am intrebat mai multi psihologi despre cauzele fenomenului, si toti au spus ca e vorba despre un mecanism de autoaparare dus la extrem. Unii oameni sint atit de macinati de teama de a-si pierde postul, incit nu pierd nici o oportunitate de a-si sabota colegii, adica presupusii prieteni de la locul de munca. Totul pentru a-si asigura o ima gine cit mai buna in fata superiorilor lor.

Rau cu rau, dar oare e mai rau fara rau?

Daca ai investit foarte mult in respectiva relatie, sigur vei prefera sa muncesti pentru a o salva, in ciuda momentelor dificile prin care mai treceti din cind in cind. Da, dar nu de fiecare data vei sti cum sa procedezi. Cind te vei afla in fata unui asemenea moment, cel mai bun sfat pe care il poti primi e sa fii concilianta. Incearca cel putin sa nu inrautatesti lucrurile, oricit de tare te-ar innebuni comportamentul ei. Gindeste-te la aspectele pozitive ale relatiei voastre, la ceea ce v-a unit inca de la inceput (trebuie sa existe si asa ceva). Daca e rautacioasa doar cind e stresata sau are probleme, incearca sa o eviti in momentele acelea. Cel mai important: nu lasa atitudinea ei sa te influenteze in mod negativ. Pina la urma, daca ai facut totul pentru a o “aduce pe calea cea buna”, si nu s-a intimplat nimic, indeparteaza-te de ea.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *