In cautarea timpului pierdut

By  | 

Timpul zboară şi nu ştii unde? Iată unele idei pentru o manageriere eficientă a orelor.

Când reflectam, în liceu, la pasajul din romanul Moromeții în care faimosul personaj al lui Marin Preda ajungea la concluzia că „timpul nu mai avea răbdare”, îl luam ca pe o chestie abstractă, menită să incite imaginația criticilor literari și filozofările de rigoare, la orele de Limba și Literatura Română. Vedeți, nu voiam să văd. De fapt, continuând cu referințele la aceeași carte, pe-atunci, în zorii adolescenței noastre, ni se părea mai degrabă că „timpul are o nesfârșită răbdare cu oamenii”. E drept, pe atunci nu existau nici telefoane mobile care să ne grăbească, nici Facebook, WhatsApp sau Twitter care să ne conecteze instant la lumea întreagă, iar Internetul nu prea era folosit nici acasă, nici în sălile de clasă. Micul nostru Univers părea să înainteze cu viteza melcului, iar posibilitățile noastre păreau mirifice, infinite și, cel mai important, îndepărtate. Între timp, dinamica muncii și a vieții s-a transformat și s-a accelerat dramatic – iar ăsta este singurul clișeu la care mai apelez înainte de a trece la sugestii despre cum să ne adaptăm.

Fă-ţi o listă scrisă

Poate părea pueril, dar nu e deloc aşa. Notează-ţi într-o agendă (sau pe tabletă, dacă ţi-e mai comod) ţelurile pe care vrei să le atingi, la începutul fiecărei zile. Atenţie: întocmeşte o listă realistă şi prioritizeaz-o eficient. Michael Hyatt, expert în marketing online şi autor al bestseller-ului Platform: Get Noticed in a Noisy World (disponibil pe amazon.com), citează un studiu efectuat la Dominican University din California, care a dezvăluit că îţi creşti şansele cu 42% să reuşeşti să obţii ce vrei dacă îţi scrii concret, pe o agendă, scopurile.

Sfaturi pentru o mai buna organizare a timpului

„Dacă notezi ce ai de făcut, nu îţi garantează că şi reuşeşti, dar te va forţa să-ţi clarifici ceea ce vrei, te va motiva să treci concret la fapte şi îţi va oferi, cu timpul, noi oportunităţi“, îndeamnă Hyatt. Notă: începe de azi, nu lăsa pe mâine dimineaţă.

Eliberează-te de factorii de stres

Acum nu discutăm despre colecţionarea compulsivă de obiecte, ci e vorba despre a-ţi crea la serviciu, dar şi acasă, acel spaţiu propice lucrului în condiţii (cât mai) fără potenţial stresant. E adevărat, la muncă e mai puţin probabil să ai un birou haotic, pentru că politica internă a multor companii multinaţionale de azi interzice să îţi decorezi biroul într-un stil personal, ci sugerează angajatului să păstreze doar obiectele care „relaţionează“ direct cu munca (PC-ul, post-it-uri, suportul de creioane etc). Shana Lebowitz, senior editor la greatist.com (site al cărui articole despre viaţă sănătoasă au în spate studii ştiinţifice) spune că sfaturile din cartea StuffCompulsive Hoarding and the Meaning of Things au ajutat-o concret să ducă o viaţă mai liniştită. Autorii sugerează să îţi evaluezi sincer obiectele din casă (sau măcar din camera unde obişnuieşti să lucrezi şi să dormi) şi să arunci tot ce nu ai mai folosit de cel puţin un an. „<Poate îmi trebuie într-o zi> este exact sintagma pe care vrei s-o elimini din gândirea ta.

Activitati cool pentru timpul liber

Nu eşti pregătită să arunci lucruri? Grupează câteva obiecte şi mai păstrează-le o lună. Dacă nu te-ai atins de ele după 30 de zile, donează-le unei case de copii sau cheamă-ţi prietenele să îşi aleagă ce le trebuie“, încurajează ea. În concluzie, creează spaţiu pentru gânduri noi şi idei fresh.

Obişnuieşte-te să fii cu ochii pe ceas

Asta nu înseamnă să bâţâi din picior cu ochii fixaţi pe limbile ceasului de perete şi numărând în gând orele până pleci de la birou. Casey Neistat, producător şi creator al unui canal YouTube extrem de urmărit, demonstra într-unul dintre clipurile sale inteligente secretul muncii lui eficiente. La fiecare oră, alarma ceasului pornea, iar el lăsa baltă laptop-ul şi îşi petrecea zece minute făcând exerciţii fizice chiar acolo, lângă birou sau combinând câteva ingrediente pe care le avea în frigider pentru o gustare rapidă. În plus, „văzând la propriu cum timpul se scurge, te vei simţi mai motivată să-ţi duci task-ul către final cât mai repede“, confirmă Leslie Walter, life coach şi speaker motivaţional.

Învaţă să spui nu, dar în acelaşi timp cultivă-ţi relaţiile

În cartea sa, The Power of a Positive No: How to Say No and Still Get to Yes, William Ury, unul dintre cei mai buni experţi în tehnici de negociere şi meditaţie din lume te învaţă cum să înveţi să spui un „nu” pozitiv. Cu alte cuvinte, el îţi arată cum să refuzi politicos oamenii atunci când îţi cer lucruri pe care nu ai timp să le onorezi, dar fără să îţi periclitezi relaţia cu ei. Pentru a-ţi eficientiza corect timpul trebuie să afli că un „nu” pozitiv deţine trei componente: da – nu – da. Primul da“ se referă la a-ţi răspunde ţie pozitiv şi a proteja ceea ce este important pentru tine. Nu“ înseamnă să stabileşti limite şi să eviţi să laşi uşi întredeschise (ca atunci când promiţi cuiva că „poate“ îl rezolvi). Ultimul da“ se traduce prin confirmarea relaţiei pe care o ai cu interlocutorul care-ţi cere ceva, dar mai ales oferirea unei soluţii pentru cererea pe care ţi-a adresat-o.

Cum castigi mai mult timp pentru rasfat

„Ideea nu e să refuzi persoana pe un ton tăios, ci să spui: <Mulţumesc că te-ai gândit la mine, dar din păcate, momentan sunt foarte prinsă. Dar, uite, ai putea să cauţi pe site-ul x o soluţie sau să suni la biroul y pentru informaţii“, explică Ury. Cine înţelege, îţi va urma sfatul. Cine nu, înseamnă că spera să faci tu toată treaba, nu să ajuți.

Munceşte mai isteţ, nu (nu)mai din greu

Acesta era unul dintre motto-urile unei șefe care-şi respecta deadline-urile, nu stătea după program și nu-şi sacrifica weekend-urile pentru a recupera lucrul. Am stat de vorbă cu ea şi mi-a zis: „Unii angajați pontează ore suplimentare străduindu-se din greu să ducă la capăt un volum mai mare de muncă, însă pe niciun şef un îl impresionează această abordare. Eu cred că ideea este să produci muncă de calitate, nu să fii un roboţel obosit şi frustrat.“ A-ţi manageria corect timpul nu înseamnă să-ţi înghesui într-o zi zeci de task-uri care doar îţi stârnesc frustrări atunci când le laşi neterminate la finalul zilei. Ci este vorba despre a-ţi simplifica munca şi a ţi-o executa mai repede, pentru a avea ulterior mai mult timp pentru viaţa ta socială şi de familie. Poate că sună utopic, dar este exact ceea ce avem nevoie în lumea asta go-go-go de astăzi.

Comments

comments