Implica-te in relatia cu tine

By  | 

Ca să poți iubi pe altcineva trebuie să te iubești în primul rând pe tine, asta spune o vorbă din bătrâni. Relația de iubire dintre tine și propria persoană este, însă, de cele mai multe ori capricioasă, pentru că atunci când iubești pe altcineva, uiți să mai păstrezi un pic și pentru tine. Dar e crucial să o faci.

Zilele trecute citeam pe internet despre nunta lui Yasmin Eleby. O nuntă clasică, cu mulți invitați, locație elegantă, zece domnișoare de onoare, tot ce trebuie. Motivul pentru care despre nunta lui Yasmin s-a scris în toată lumea a fost însă altul: lipsea un singur lucru din peisaj, și anume… partenerul. ”După ce a împlinit 40 de ani, Yasmin s-a gândit că dacă nu a reușit să găsească pe cineva care să o iubească, ar putea foarte bine să se căsătorească cu sine însăși”, povestea CEO-ul Muzeului de Cultură Afro-Americană din Houston, unde Yasmin și-a serbat nunta. Există o mică istorie în spatele actului de a te căsători cu tine (prima femeie care a făcut asta a fost o olandeză de 30 de ani, în 2003) dar în general acest gest este văzut cu o doză destul de ridicată de scepticism. Sigur, e tentant să vezi în chestia asta un soi de mascaradă menită să atragă atenția, dar e ceva profund în ideea de a te comite propriei persoane. Dacă mariajul – cel puțin în forma lui ideală – înseamnă să juri iubire necondiționată partenerului ales, de ce n-ai putea să-ți faci această promisiune ție? Iubire de sine, acceptare de sine la bine și la rău, până când moartea vă va despărți.

6 vitamine pentru mai multa incredere in tine

Faptul că trebuie să te iubești e bine știut. M-am prins de la o vârstă relativ fragedă de importanța acestui lucru și nu de puține ori mi-am notat în jurnal citate inspiraționale care îndemnau la îmbunătățirea relației cu propria persoană. Pe măsură ce am înaintat în vârstă și relația cu mine însămi nu doar că nu mai era exclusivă – ca în adolescență – dar era pusă în pericol de orice băiat care arăta bine în tricou cu Metallica și mă săruta pe furiș la cinema, mi-am dat seama că genul acesta de aforisme sunt mai degrabă menite oamenilor singuri – femeilor singure, ca să fiu mai exactă. Îți aduci aminte că trebuie să te iubești doar atunci când nu mai are cine să o facă. Eul tău personal și dorința ta de a te purta frumos cu el și de a-i arăta afecțiune necondiționată aparent dispare din peisaj atunci când intri într-o relație. Nu mai ești atentă la nevoile tale, faci compromisuri pentru a evita conflicte inutile cu partenerul – într-un cuvânt, te pui pe locul doi. Sigur orice relație necesită muncă, mai ales dacă-ți dorești să o transformi într-una de lungă durată, dar de ce una trebuie să o anuleze pe cealaltă? De ce relația cu bărbatul iubit trebuie să închidă ușa în nas relației cu tine însăți?

Tu cu tine

Revenind la fraza de început, legată de imposibilitatea de a iubi cu adevărat dacă nu începi cu tine, psihologii spun că există o mare cantitate de adevăr în acest dicton deja intrat în înțelepciunea populară. Un studiu publicat în revista Health Psychology a descoperit că, în lipsa iubirii de sine, te poți lovi de o serie de comportamente negative: încredere scăzută în propria valoare, nesiguranțe și gelozii, anxietate, nefericire și chiar depresie. Concluzia? Ajungi să te comporți în feluri care îi fac pe cei de lângă tine (fie că e vorba de partener sau buni prieteni) să se îndepărteze. Deși acceptarea de sine este cheia către satisfacție, este unul dintre cele mai puțin practicate obiceiuri, spun psihologii. ”De fiecare dată când un pacient cu probleme de stimă de sine îmi calcă pragul, fac următorul experiment”, spune Alina Cerneală, psiholog clinician. ”Îl pun să-mi descrie ce vede atunci când se uită în oglindă, apoi îl rog să se pună în locul celui mai bun prieten. Cum l-ar descrie acesta? Rezultatul e aproape întotdeauna același: persoana în cauză nu are nicio problemă în a-și enumera pe nerăsuflate toate defectele din lume (închipuite sau nu), dar în momentul în care trebuie să creioneze un portret pozitiv, se blochează. Atunci când te străduiești să-ți aduni cuvintele pentru a spune ceva pozitiv despre tine, e clar că ceva este în neregulă la un nivel mult mai profund.”

Idei pentru a petrece mai mult timp doar cu tine insati

Cum faci, deci, să te pui pe primul loc când ești atât de obișnuită să fii codașă când vine vorba de împărțitul iubirii în stânga și-n dreapta? Adoptând comportamente pozitive și învățând să te miști natural în ele.

  1. Acceptă-te așa cum ești. Azi, în secunda asta. Nu cum ai fost ieri, nu cum speri să fii mâine. Cu tot cu cele câteva kilograme în plus sau în minus. Nu trebuie să fii perfectă. Nu trebuie să ai întotdeauna chef să speli vasele sau să dai cu aspiratorul. Și ce dacă sunt zile când casa ta e un dezastru? Acceptă-ți momentele în care haosul e singura opțiune și dă-ți timp să-ți pui ordine în gânduri. Nu te grăbi să te privești acuzator din oglindă. Relaxează-te. Scoate-te la o cafea sau la o prăjitură. Vorbește-ți ca și cum ai vorbi cu cea mai bună prietenă. Calm, cu optimism, cu seninătate. Și mâine e o zi.
  2. Lasă copilul din tine să iasă la joacă. Copilul din tine nu știe nimic despre regulile și închistările în care îți petreci viața. El nu știe că ”trebuie”, că e ”imperios necesar”. El știe că vrea să fie liber să mănânce două înghețate, dacă vrea, și să stea afară, la joacă, până apune soarele. El știe că vrea să fie fericit și să râdă. Și mai știe că nimic nu e mai important decât ceea ce-și dorește el. În mintea lui nu există nici măcar conceptul de ierarhizare a dorințelor. Le știe pe ale lui și îi este de ajuns. O să lupte să și le îndeplinească. Tu ce mai aștepți?
  3. Iartă-te odată pentru totdeauna. Greșelile trecutului trebuie să rămână acolo unde s-au întâmplat, și anume în trecut. Dacă le scoți în fiecare zi, ca pe hainele de la naftalină, și retrăiești sentimentele de vină care te-au înlănțuit la momentul respectiv, nu faci decât să joci rolul principal în Ziua Cârtiței. Același în fiecare zi. Tu, cea care trebuie să se autopedepsească la nesfârșit pentru ceva ce s-a încheiat de mult și care nu mai afectează pe nimeni. Asumă-ți greșeala, privește-o drept în ochi, după care pune-o în sertarul cu ”Rezolvate” și mergi mai departe.

Știu, nu e ușor să te oprești într-o zi în loc și să hotărăști că gata, de mâine joci pentru propria echipă, de mâine te pui pe primul loc și… te iubești. Dar nu e nici imposibil. Și în nici un caz nu trebuie să aștepți să facă altcineva asta pentru tine (oricât de bine i-ar sta în tricoul ăla de la Metallica). ”Iubindu-te pe tine înveți egoismul pozitiv”, spune Bogdan Lucaciu, psihoterapeut. ”Înveți să devii tu însuți mai întâi o lume întreagă, pentru ca apoi să inviți un altul în universul tău. Rămân de fiecare dată surprins să observ că sunt încă persoane care se încăpățânează să funcționeze invers – învață să se iubească pe sine abia după ce, dintr-un motiv sau altul, relațiile lor se încheie. E ca și cum ai începe să construiești o casă pornind de la acoperiș, nu de la fundație. Iubirea de sine nu trebuie să fie condiționată de nimic, cu atât mai puțin de prezența sau absența unei alte persoane în scenariul tău emoțional”, explică acesta. Vorba lui Carrie Bradshaw, ”orice ar fi, nu uita să te iubești pe tine prima.”

Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *