Hartuirea textuala – noul mod de operare al barbatilor posesivi

By  | 

In Romania nu exista inca statistici in acest sens, insa date formulate in SUA arata ingrijorator: una din patru tinere este hartuita prin apeluri telefonice sau mesaje scrise pe telefon de catre un partener gelos.

Mai mult, 23% dintre victimele care au reclamat hartuiri au fost "targetate" prin folosirea mesajelor pe telefonul mobil, e-mail, Facebook etc.

Psihologii si terapeutii care au studiat fenomenul – denumit in engleza textual harassment – spun ca acesta este un nou, dar periculos, element care confirma o relatie abuziva.

Noul tip de hartuire este caracterizat prin apeluri telefonice foarte frecvente, mesaje repetitive sau insulte verbale trimise de catre agresor prin SMS.

In Romania, conform unui studiu efectuat de GFK Omnibus, aproximativ trei sferturi dintre oameni utilizeaza servicii de telefonie mobila, iar un sfert dintre utilizatorii tineri (20-39 de ani) folosesc mai multe SIM-uri.

Tinerii cauta cu disperare intimitate, iar mesajele sunt cel mai accesibil mod prin care acestia isi asigura spatiul privat, departe de ochii familiei sau ai prietenilor.

Ce constituie un semnal de alarma

Unui iubit posesiv si prea gelos, telefonul mobil ii va deveni cel mai apropiat aliat. Cand actorul Sean Bean (il stii din "Stapanul inelelor: Intoarcerea Regelui" si "Oglinda, Oglinjoara") a fost "saltat" de Scotland Yard acum cateva luni din locuinta sa, acuzatiile care i s-au adus veneau din partea fostei sotii, care il reclamase pentru ca o hartuia prin intermediul telefonului.

"Aceasta ustensila facila a comunicarii moderne este arma cu care barbatii agresivi fizic si verbal isi terorizeaza victimele", confirma Lundy Bancroft, terapeut specializat pe cazurile de violenta domestica si autoare a cartii "Why Does He Do That?".

Hartuirea prin mesaje este cu atat mai periculoasa cu cat e foarte dificil de identificat. Fara o voce pe care s-o auzi, cuvintele sunt lipsite de orice emotii, asa ca nu poti detecta furia sau atitudinea defensiva, prin urmare, mesajele iti pot parea inofensive.

Asadar, e important sa acorzi o atentie sporita tipului de mesaje pe care ti le trimite tipul agasant. Abordarile de genul: "Buna, ce faci?" si "Care-i treaba?" sunt decente, fara caracter de ordin sau duritate si deloc suspecte.

Atunci cand un tip te "fulgera" cu intrebari gen: "Cu cine esti?" si "Unde esti?", devine clar ca acesta este modul lui meschin si viclean de a te controla si de a-ti monitoriza… viata.

Un alt indiciu care trebuie sa te puna pe ganduri: primesti de la el o succesiune de mesaje, inainte sa ai ocazia sa-i fi raspuns la primul.

Din pacate, hartuirea prin telefon poate fi primul pas catre viitoare acte fizice violente. In SUA, o tanara a fost injunghiata de prietenul ei infuriat, deoarece nu daduse atentie mesajului pe care el i-l trimisese, si care suna asa: "Trebuie sa te vezi cu mine".

Cum sa scapi de el

Daca mesajele unui tip depasesc parametrii bunului simt si devin mult prea inchizitorii, iar respectivul se supara excesiv si se enerveaza la culme atunci cand incerci sa-l confrunti, nu mai sta pe ganduri – rupe relatia!

"In acest caz nu se mai pune problema de lasitate, asadar da-i papucii prin telefon, tocmai pentru a evita o cearta periculoasa, fata in fata", sfatuieste Marjorie Gilberg, presedinta unei organizatii care lupta impotriva relatiilor violente.

Un tip cu probleme de comportament te va face sa te simti vinovata ca te-ai suparat pe el si se va stradui sa-ti insufle ideea ca, de fapt, reactioneaza posesiv pentru ca te iubeste si ii pasa de tine, insa cand ii reprosezi ca nu il crezi, izbucneste nervos.

"El e de fapt motivat de propriile lui nesigurante, care se transforma intr-o dorinta bolnava de a te manipula", avertizeaza Murray. Chiar si dupa ce te-ai despartit de tipul nabadaios, pastreaza in mobil o vreme mesajele lui amenintatoare. Intr-adevar, suna dramatic, insa daca va continua sa te hartuiasca, aceste SMS-uri pot constitui dovezi intr-un potential caz penal.

In Romania, potrivit articolului 206 din noul Cod penal, "efectuarea de apeluri telefonice sau comunicari prin mijloace de transmitere la distanta, care prin frecventa sau continut alarmeaza victima, se pedepseste cu inchisoare de la o luna la trei luni sau cu amenda, daca fapta nu constituie o infractiune mai grava". Dar, nu uita: asta doar daca victima depune plangere la politie!

Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *