Habar n-ai cat esti de bogata!

By  | 

Pe zi ce trece, constaţi că banii nu-ţi mai ajung! Şi dacă ţi-am spune că poţi să-ţi rezolvi problema fără să strângi cureaua?

Ai un salariu bunicel, îţi calculezi cum poţi mai bine cheltuielile, ai şi un plan de investiţii, şi totuşi nu te mai descurci. De ce? Multe dintre „strategiile financiare” pe care le aplicăm nu sunt întotdeauna prietene cu buzunarul nostru. Trebuie să iei urgent măsuri, iar noi îţi venim din nou în ajutorul şi-ţi spunem unde greşeşti!

Cum defineşti tu bogăţia?

Nu râde, e foarte important să-ţi pui întrebarea asta. Ba chiar la modul foarte serios. Ştiu, ţi-ar plăcea să ai bani să arunci pe ce-ţi pică în mână, să nu mai ai grija facturilor şi să nici nu mai trebuiască să munceşti vreun pic. Şi, deşi ştii că e aproape imposibil, tot speri că vine ziua aia.

Fii realistă, fă nişte calcule şi stabileşte care crezi că ar fi suma lunară de care ai avea nevoie pentru a trăi bine. Da, poţi include şi costurile de la salonul de înfrumuseţare, abonamentul la sală, hainele, pantofii, accesoriile strălucitoare din vitrine etc., dar fără să exagerezi (nu-ţi cumperi zilnic ceva de genul acesta, nu?).

Cum sa economisesti bani in 2015

Acu-i acu… Cu cât depăşeşte bugetul calculat de tine câştigul tău lunar? Normal ar fi să-ţi şi rămână o sumă după ce plăteşti chiria, întreţinerea, telefoanele, energia electrică… şi tot ce mai ştii că ai de plată. Nu de alta, dar trebuie să ai un fond de urgenţă (pentru vacanţe, nunţile prietenelor tale, evenimente neprevăzute, urgenţe sau, de ce nu, chiar pentru a-ţi satisface măcar din când în când gustul pentru chestii luxoase ori de firmă). Dacă fondul se face mare şi frumos, vei trăi mai liniştită şi chiar mândră de realizarea ta! Ş-apoi poţi, cine ştie, să faci o investiţie isteaţă, care să-ţi aducă bani mai mulţi peste ceva ani.

Confortul psihic „face” toţi banii

Nu, nu te vom sfătui să nu te uiţi la bani când vine vorba să te simţi tu bine, ci să faci în aşa fel încât să nu laşi stresul, grijile şi cheltuielile să-ţi bântuie mintea şi să te dea gata. Asta ar însemna să scuteşti banii pe care i-ai cheltui pe diverse remedii: mâncare „pentru nervi” (care se şi depune), telefoane interminabile, calmante. Iar starea psihică proastă te împiedică să te gândeşti limpede la banii tăi!

Nu-ţi vezi capul de cifre?

Le pui cap la cap, le aranjezi în ordinea priorităţilor, încerci toate variantele, şi tot atâta dă! E clar, e timpul să schimbi strategia! Specialiştii spun că o economie lunară de 5-10% din venituri ar putea să-ţi îngraşe contul considerabil (desigur, până la pensie!). Cu ce începi, însă? Şi cum faci să nu-ţi dăuneze la… psihic?

Metoda carneţelului funcţionează, chiar dacă azi a fost înlocuită cu PDA-ul. Scrie tot ce cheltuieşti şi vei vedea „unde naiba s-au dus banii!” După ce vei citi lista, încearcă să tai ceea ce nu era neapărat necesar: o cafea la cea mai de fiţe cafenea din buricul târgului, o rochie ţipătoare pe care oricum n-o mai pui a doua oară pentru că sigur te-a remarcat toată lumea cu ea, nişte bijuterii fantezie pe care nici măcar nu ştii la ce să le potriveşti, delicatese care s-au stricat în frigider, şi aşa mai departe. Experienţa asta îţi va folosi data viitoare când vei mai fi tentată să arunci banii aiurea.

Lista e listă! Dacă mergi la cumpărăturile lunare fără un plan bine stabilit, nu te mira că suma pe care o ai de plătit depăşeşte cu mult estimările tale (ar trebui să-ţi faci un buget fix lunar). Vei fi tentată să încerci şi de-aia, şi de-ailaltă, să iei mai mult decât ştii că mănânci sau consumi, etc. Şi încă un sfat: neapărat uită-te la termenul de garanţie. Cumpărând produse care expiră repede, ieşi în pierdere, pentru că le arunci nedesfăcute, dacă programul infernal nu-ţi permite să mănânci cum trebuie. Şi pentru că a venit vorba despre mâncare, s-a „descoperit” că prânzul-comandat-la-fast-food-de-la-birou îngraşă şi slăbeşte în acelaşi timp. Îngraşă omu´ şi-i slăbeşte portmoneul. Ia-ţi mâncare de-acasă, oricum e mult mai sănătoasă!

Cum castigi bani in timpul facultatii fara sa lucrezi

Nu întârzia cu plăţile. Haosul cotidian te poate aduce uneori în stare să uiţi pe ce lume trăieşti. Iar dacă depăşeşti cu mai multe zile termenul de achitare a facturilor, se lasă cu penalizări „frumuşele”.

Ţi s-a lipit telefonul de ureche? Da, aşa e, fără mobil am fi pierduţi… în supermarketuri (când mergem în cuplu şi mai căscăm ochii pe ici-colo), în faţa propriului bloc când tre’ s-o întrebăm pe mama dacă mai e pâine, în club pentru a comunica cu vecinul de canapea care nu ne poate auzi din cauza decibelilor, şi aşa mai departe. Şi-apoi te mai miri că factura detaliată la telefon are şapte pagini!

Vindecă-ţi dependenţa de cumpărături prin terapia… reducerilor. Hai că sună bine! Îţi poţi lua haine pentru orice anotimp, cu un pic de imaginaţie le poţi combina cu cele din sezoanele trecute şi rămâi şi în trend. Ba mai mult, dacă-ţi planifici din timp concediul în străinătate (iată încă o variantă economicoasă – preţurile curselor low-cost sunt şi mai mici dacă faci rezervarea cu câteva luni înainte), poţi foarte bine să alegi perioada soldurilor şi împuşti doi iepuri dintr-odată. Atenţie mare la două lucruri: 1. Nu pleca cu valiza doldora de haine, oricum vei cumpăra altele noi şi ieftine, iar la aeroport vei fi nevoită să plăteşti foarte mult pentru surplusul de bagaje. 2. Nu te avânta să cumperi tot ce-ţi pică în mână încă din primul magazin, să nu regreţi mai târziu dacă găseşti ceva şi mai frumos. Şi mai există un avantaj: văzând cât de ieftine sunt hainele la reduceri în străinătate, te vei gândi de două ori înainte să-ţi achiziţionezi ceva scump din ţară, şi uite cum te faci cu un buget frumuşel pentru vacanţa următoare!

Aceeaşi distracţie, pe bani mai puţini. Recunoaşte, ieşirile în oraş – că e vorba despre restaurante, baruri, discoteci ori cluburi – îţi cam ronţăie cardul ori portmoneul. Stai liniştită, poţi să le frecventezi în continuare, dar cu mai puţine pierderi. Dacă ştii că te vezi cu prietenii undeva, ia o gustare acasă, aşa nu vei mai simţi nevoia să mănânci două feluri de mâncare la restaurant. La capitolul băuturi, sfatul nostru este să nu consumi din cele dulci; ele nu fac decât să-ţi mărească setea şi să te determine să mai comanzi un rând. Bea apă minerală sau sucuri acrişoare (cu lămâie).

Trucuri de frumusete cu bani putini

Un pic de mişcare… sau chiar mai multă, ţi-ar aduce multe beneficii. Dacă mergi pe jos măcar o bucată din drumul până la birou, nu mai poţi fi încadrată la „sedentari”, şi faci şi economie fiindcă renunţi la maşină. Nu mai plăteşti nici parcare, nici nu speli maşina aşa des şi mai eşti şi o adevărată femeie COSMO, pentru că te implici activ în protejarea mediului. Ah, şi nici nu iei amendă pentru te miri ce!

Fii o ecologistă înrăită! Măsurile pe care ar trebui să le iei pentru a proteja mediul (ţi-am tot vorbit despre ele) îţi pot minimaliza cheltuielile de întreţinere, şi nu numai: reciclând, rămâi cu mai mulţi bani în buzunar.

Comments

comments