Ghidul prieteniei intre fete

By  | 

Vă cunoașteți de-o viață. Vă spuneți totul și vă ajutați una pe cealaltă – sunteți prietene bune. Dar va dura asta toată viața? Iată mai jos ghidul prieteniei intre fete

Limitele prieteniei

Într-o prietenie, e esențțial ca fetele să fie pe aceeași lungime de undă sau măcar să știe cât să lase de la ele pentru a evita neînțelegerile. Vorba aia, cine se-aseamănă se-adună!
Sprijin, sinceritate, entuziasm, bucurie, recunoștință, afecțiune – asta ar trebui să găsești într-o relație de prietenie. Să oferi și să nu aștepți nimic în schimb, însă e musai să fie reciprocitate, căci altfel nu e o prietenie adevărată. Trebuie să-i respecți libertatea, să nu-i judeci faptele și să-i încurajezi inițiativele. Viața ne demonstrează însă că cei de lângă noi nu pot fi asemenea nouă și astfel apare dezamăgirea. Iar după asta, noi ne schimbăm și, fie avem probleme de încredere și nu ne mai putem implica total, fie o luăm de la capăt și din nou… suferim. Se spune că nu poți să-ți alegi rudele, însă poți fi selectiv cu prietenii. Iar uneori prietenii îți sunt mai aproape decât familia. Ba chiar ți-ai dori să poți să schimbi mersul lucrurilor, să creezi o legătură mai strânsă cu prietenii. Alteori, îți dai seama că a dezamăgi e uman și nu poți avea încredere în nimeni.

Cat dai si cat astepti?

E o vorbă care spune că, atunci când faci un bine, nu trebuie sa te gândeăti că trebuie să și primești ceva în schimb. Și totuși… Ai fost probabil în situația să-ți tot ajuți prietena – cu bani (chiar dacă tu ai rămas fără un șfanț sau a trebuit să asculți morala proprietarului pentru că nu ai plătit chiria ca s-o ajuți pe ea să-și ia… o rochie), sfaturi (deși te aflai în ședință când te-a sunat disperată că i se pare că o înșală iubitul), compromisuri etc. – și atunci când ai avut nevoie de cineva căruia să-i spui păsul – nici nu a avut răbdare să te asculte. Mai mult decît atât, dacă o dată n-ai putut să răspunzi unei solicitări, tot ea s-a bosumflat și ți-a spus că nu-i ești o prietenă de nădejde.

Cum se explica acest comportament?

Foarte simplu, prietena ta știe că se poate baza oricând pe tine, pentru că tu te-ai pus necondiționat la dispoziția ei. În același timp, cu cât trece vremea, toate lucrurile pe care tu le-ai făcut pentru ea se minimizează în timp, iar după o vreme uită chiar să-și mulțumească, considerând într-un fel că tu nu-și faci decât datoria de prietenă. Ce faci în asemenea situații? Să-ți retragi complet suportul? Asta depinde de cât și ce a trebuit să faci pentru a-ți ajuta amica. Și de cât de mult înseamnă, în fond, o prietenie. În primă fază, ar fi utilă o discuție în care să-i spui ce te deranjează. Dacă e o prietenă bună, va înțelege. Ai însă grijă cum i-o spui, s nu înțeleagă că îi reproșezi tot binele făcut. Dacă ți-e prietenă bună, se va revanșa și poate îți va schimba comportamentul.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *