Ghid de supravietuire in trafic: Ce faci cand iti sare un caine in fata?

By  | 

Câini care apar pe şosea de nicăieri, pietoni care sar în faţa maşinii, polei sau o clipă de neatenţie care te duce pe contrasens. În oricare dintre aceste situaţii se poate produce câte o tragedie.

Citeşte şi COD RUTIER: Cât te va costa PERMISUL AUTO în 2015

Traversarea neregulamentară reprezintă una din principalele cauze ale mortalităţii pe şoselele din România. Deşi îi văd din timp pe cei care traversează neregulamentar, şoferii nu au, uneori, timp fizic astfel încât să oprească autoturismul. În unele cazuri, la viteze mari, maşina se opreşte abia după zeci de metri.

„În clipa în care un pieton iese în faţa unei maşini, până ce şoferul începe să frâneze trece un timp, situaţie în care acea maşină merge în continuare cu aceeaşi viteză. De regulă, timpul în care un şofer eacţionează la ceea ce vede în faţa lui şi ia o măsură pentru a face o manevră, indiferent dacă este vorba despre viraj sau frânare, poate să fie cel mai redus de la 0,4 secunde până la 3 secunde.

Al doilea lucru foarte important este starea tehnică a maşinii, care înseamnă eficacitatea sistemului de frânare, pentru că de această dată, în momentul în care şoferul a început să frâneze, până când atinge forţa maximă de frânare, sistemul de frânare trebuie să se încarce. Acest fapt poate dura de la 0,2 la 0,6 secunde. Şi aici intervine un spaţiu în care maşina se deplasează fără să apară vreo urmă de frânare.

Citeşte şi NOUL COD RUTIER. 9600 de lei cea mai mare amendă. Când se aplică sancţiunea URIAŞĂ FOTO 

Abia după acest timp maşina începe să frâneze. O maşină care circulă cu 40 km/h va opri în aproximativ 9 metri, pe asfalt normal. La 60 km/h, distanţa va fi de până la 26 metri. La 100 km/h, distanţa de frânare poate depăşi 70 metri", explică Petru Orhei, expert auto

Află dacă frâna este soluţia într-o astfel de situaţie în trafic pe RomâniaTV.net

Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *