Foloseste-ti greselile in avantajul tau

By  | 

Învaţă să foloseşti greşelile în avantajul tău. Suntem prieteni atât de buni cu recidiva, încât ne place să să repetăm întruna aceleaşi greşeli. Şi ca să nu fii nevoită ”să te frigi” prea tare ca să te înveţi minte, învaţă să le întorci în avantajul tău.

Asumă-ţi greşelile. În primul rând dai dovadă de extremă maturitate să recunoşti în faţa ta şi a celorlalţi atunci când îţi recunoşti limitările. Nimeni nu este perfect, dar cu toţii lucrăm la dezvoltarea personală tocmai în acest scop, aşadar trebuie să lucrezi permanent să dezvolţi cea mai bună versiune a ta. Iar dacă ştii care îţi sunt greşelile vei lucra cu tine însăţi ca pe viitor să le eviţi. Foloseşte autoanaliza pentru a-ţi face o evaluare permanentă. Poţi descoperi că stagnezi sau eşti pe o pantă descendentă, că ceva nu merge bine.

E uşor să spui că nu a fost vina ta sau să învinovăţeşti pe altcineva, dar îţi strici imaginea şi te minţi pe tine însăţi. Tu eşti cea care a greşit şi dacă răul nu este iremediabil, nu ai de ce să ai mustrări grave de conştiinţă. Data viitoare vei avea grijă să nu mai faci la fel.

Aminteşte-ţi de succese. Atunci când greşeşti nu te lăsa înconjurată de sentimente negative care te pot demotiva, ci aminteşte-ţi şi de momentele mai bune. Nu lua în calcul doar eşecurile, ci pune în balanţă şi toate succesele pe care le-ai obţinut, pentru a păstra în minte o imagine cât mai realistă a propriei persoane.

Spre exemplu, dacă în sesiune ai un examen pentru care nu te-ai pregătit suficient şi l-ai picat, nu lăsa asta să îţi afecteze performanţele viitoare. Până la urmă, ai fost admisă la acea facultate şi la alte examene ai trecut cu bine. Ar fi păcat ca din cauza supărării să nu te mai poţi concentra şi pentru următoarele, nu?

Reconsideră-ţi obiectivele. Dacă ţi se întâmplă să greşeşti mereu în aceeaşi privinţă este posibil să fie o cauză mai profundă pentru eşecul tău. Poate că pur şi simplu ceea ce ţi-ai propus să obţii nu ţi se potriveşte şi tu doar te încăpăţânezi în ciuda semnelor clare.

Spre exemplu, dacă vrei cu orice preţ să obţii un job dar în urma numeroaselor interviuri ai fost mereu respinsă, este posibil ca acea slujbă să nu fie pentru tine. De multe ori ne dorim lucruri pe care nu le putem avea sau care nu ne definesc, influenţaţi de aşteptările celor din jur.

Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *