Flirtand cu… dezastrul!

By  | 

Flirtul e ca un sos picant, e foarte gustos, dar consumat zilnic, provoacă neplăceri destul de serioase, iar dacă faci mizerie… este foarte greu de curățat. 

 

Cât de sănătos este de fapt flirtul pentru o relație? Răspunsurile sunt contradictorii, și totuși toate par a fi foarte convingătoare. Totul depinde de ceea ce poate fi considerat flirt până la urmă, și până la ce nivel este el acceptabil. Există fete care flirtează mereu, cu oricine, chiar dacă sunt într-o relație serioasă și iubesc. Ele consideră flirtul un comportament inocent și jucăuș, care le ajută să capete mai multă încredere în ele și în frumusețea lor. Există cupluri care flirtează reciproc cu alte persoane doar pentru a se tachina reciproc (repet, la un nivel inocent). Asta demonstrează că relația lor este una sănătoasă, și că au încredere unul în celălalt. Și până la urmă, un pic de gelozie n-a stricat nimănui niciodată.

Însă uneori flirtul se poate transforma dintr-un joc inocent într-unul periculos, care poate duce chiar la distrugerea unei relații. Pentru că, dacă e să fim sincere până la capăt, de la flirt la infidelitate e doar un pas. Iar flirtul este practic un fel de conversaţie sexuală social acceptabilă… până la un punct. Nu e neapărat un comportament periculos, dar poate deveni, mai ales atunci când în spatele actului se ascunde de fapt o nevoie acută de atenţie.

Am o prietenă al cărei iubit flirtează constant, de fiecare dată când ies împreună într-un grup. Lucrul acesta, în timp, i-a creat acesteia o stare constantă de nesiguranţă, care a degenerat într-o obsesie pentru control cu mult peste limita normală. Gelozia ei a crescut la limite alarmante şi certurile se ţin lanţ. Ea se simte decepționată și respinsă, iar el se simte nedreptățit pentru că nu consideră că face nimic rău. Când ea mi-a cerut sfatul, eu am mers la o prietenă psiholog. După câteva momente de gândire, aceasta mi-a spus că problema vine de fapt din partea amândurora. Amândoi vor atenție și caută acceptarea în ceilalți tocmai pentru a compensa faptul că ei înșiși nu se acceptă.

Bărbatul crede că dacă deține controlul, se va bucura de mai mult respect, atât din partea iubitei (care îl va vedea ca pe un bărbat senzațional, de care trebuie să țină strâns), cât și din partea amicilor, care îi vor cere constant sfaturi și îl vor copleși cu laude la adresa abilităților sale de mare cuceritor. Mi-a mai spus că un bărbat care flirtează în masă, cu toate femeile care îi cad sub privire, nu are de fapt intenția de a rămâne cu niciuna, nu urmărește nici un scop precis. O intimitate verbală atât de mare poate, de altfel, sugera și teama de intimitate fizică, sau frica de a se implica într-o relație stabilă, unde ar fi nevoit să se dezvăluie așa cum este de fapt.

Femeia care se lasă dominată de gelozie și nesiguranță suferă de asemenea de o nevoie acută de atenție. Ea consideră că iubitul ei ar trebui să se păstreze numai pentru ea, și imediat ce o altă femeie îi descoperă calitățile, sau îl laudă, în vreun fel, ea crede că el a făcut-o intenționat, pentru a atrage privirile și interesul altor femei. Aceste probleme pot fi rezolvate doar cu ajutorul unei bune comunicări între cei doi parteneri. Dacă discutați de la bun început această problemă, și stabiliți niște limite în flirt, nu veți avea de ce să vă faceți griji. Încrederea înseamnă totul.

Flirtul sănătos, în schimb, e ca aspirina pentru o durere de cap, sau ca supa de pui pentru o răceală. Crești tu în ochii tăi atunci când vezi că ești atrăgătoare și că te descurci cu foarte mare dexteritate și ușurință într-un grup de bărbați. Crește el în ochii tăi atunci când vezi că foarte multe dintre prietenele tale îl privesc galeș și te invidiază pentru el. Iată care ar fi doar câteva dintre regulile de care ar trebui să ții seama atunci când flirtezi la o petrecere, la o cafea, la serviciu, și iubitul te așteaptă acasă.

Cum să flirtezi când ești într-o relație:

  • menţioanează de la început că eşti într-o relaţie serioasă; preferabil după maxim zece propoziţii. Scopul flirtului este ca ambii participanţi să se simtă bine, nu are rost să dai speranţe deşarte.
  • Nu face gesturi fizice prea evidente; limitează-te la flirt verbal, adică la o comunicare ceva mai mult decât neutră, dar nici prea personală.
  • Complimentează şi acceptă complimente; obiectivul este să vă simţiţi amândoi cât mai bine şi cât mai în largul vostru
  • Dacă ai băut mai mult decât trebuie, NU flirta; pe lângă faptul că nu eşti complet conştientă de ceea ce faci, se ştie că un plus de atenţie în momentele de slăbiciune este acceptat întotdeauna cu braţele deschise.

Comments

comments